Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C

Női kézilabda BL: először két magyar csapat a négy között

2023. június 2. 8:42 // Forrás: MTI
Először szerepel két magyar csapat - a Győr és a Ferencváros - a legjobb négy között a női kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek négyes döntőjét szombaton és vasárnap rendezik a budapesti MVM Dome-ban.

A legrangosabb európai kupasorozat 1961 óta íródó történetében hetedszer fordul elő, hogy egy országot két csapat képvisel az elődöntőben: 1970-ben a szovjet Szpartak Kijev és Zalgiris Kaunas, 1981-ben a jugoszláv Radnicski Beograd és RK Osijek, 1992-ben a német TV Giessen-Lützellinden és Walle Bremen, 2003-ban a dán Ikast EH és Viborg HK, 2006-ban a szintén dán Aalborg DH és Viborg HK, 2008-ban pedig az orosz Zvezda Zvenyigorod és Lada Toljatti jutott a négy közé.

Az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC 15. alkalommal elődöntős, a négyes döntőben pedig nyolcadszor szerepel. A mostani idényben 11 győzelemmel és három vereséggel zárta a csoportkört, a negyeddöntőben pedig kettős győzelemmel, 66-55-ös összesítéssel búcsúztatta a dán Odensét. Szombati ellenfele a tavaly és tavaly előtt is BL-győztes norvég Vipers Kristiansand lesz, amely 11 sikerrel, egy döntetlennel és két vereséggel zárt a csoportkörben, majd a negyeddöntőben kettős győzelemmel, 71-56-os összesítéssel búcsúztatta Korsós Dorina román együttesét, a Rapid Bucurestit.

A hétvégén az MVM Dome látja vendégül a sportági elitet - Fotó: MKSZA hétvégén az MVM Dome látja vendégül a sportági elitet - Fotó: MKSZ

A Győr és a Vipers hetedszer találkozik egymással a BL-ben, eddig a magyar csapat négyszer, a norvég együttes kétszer győzött. A tavalyi döntőt éppen ez a két csapat játszotta az MVM Dome-ban.

A Ferencváros hatodszor - de 2002 óta először - szerepel a BL (korábban BEK) elődöntőjében, de a négyes döntőbe első alkalommal jutott be. A csoportkörben hét győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel zárt, majd a rájátszás első körében kettős győzelemmel, 55-46-os összesítéssel ütötte ki a montenegrói Buducnost Podgoricát, a negyeddöntőben pedig az érdi hatgólos vereség után hét találattal győzött a francia Metz HB otthonában, így 59-58-as összesítéssel jutott tovább.

Szombati ellenfele, a dán Team Esbjerg tíz sikerrel és négy vereséggel fejezte be a csoportkört, a rájátszás első fordulójában kettős győzelemmel, 55-49-ös összesítéssel jutott tovább a francia Brest Bretagne ellen, majd a negyeddöntőben ugyancsak kettős sikerrel, 65-59-es összesítéssel búcsúztatta a román CSM Bucuresti-t.

Az FTC-nek és az Esbjergnek a hetedik egymás elleni BL-mérkőzése következik, eddig két magyar siker és egy döntetlen mellett három dán győzelem a mérleg.

Mindkét magyar csapatnál ezen a tornán zárul le egy emblematikus, klubtörténeti időszak, hiszen a győriektől Ambros Martín vezetőedző, valamint Anne Mette Hansen és Faluvégi Dorottya, a fővárosiaktól pedig Elek Gábor vezetőedző, Szucsánszki Zita és Alicia Stolle távozik az idény végén. A Vipers vezetőedzője, Ole Gustav Gjekstad szintén búcsúzik, és a dán Odense HB trénere lesz ősztől.

Tavaly nem volt telt ház a négyes döntőn, idén viszont - az FTC bekerülése miatt - már az is meglepetést jelentett, hogy hétfőn kiderült, néhány belépőjegyhez még legálisan hozzá lehet jutni.

Amennyiben nem valamelyik magyar csapat nyeri a döntőt, egy játékos biztosan történelmet ír, mert vagy az Esbjerget erősítő norvég Nora Mörk, vagy honfitársa, a Vipers kapuját védő Katrine Lunde lesz hétszeres BL-győztes. Előbbi eddig a Larvik, a Győr és a Vipers, utóbbi pedig a Viborg, a Győr és a Vipers színeiben volt aranyérmes. A férfiaknál is csak egyetlen hétszeres BL-győztes van, az ukrán Andrij Csepkin a Barcelonával hatszor, a TWH Kiellel egyszer győzött.   

Eddig csak a szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri ETO tudott sorozatban háromszor BL-t nyerni, ez a bravúros sorozat most a Vipersnek is összejöhet.    

A négyes döntő programja:

szombat, elődöntők:
Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand (norvég) 15.15 (játékvezető: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc, moldovaiak)
FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg (dán) 18.00 (v.: Ozren Backovic, Mirko Palackovic, szlovénok)    

vasárnap, helyosztók:
a 3. helyért 15.15 (v.: Pinar Ünlü Hatipoglu, Mehtap Simsek, törökök)
döntő 18.00 (v.: Tatjana Prastalo, Vesna Balvan, bosnyákok)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.