Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet

2023. június 10. 14:30
Idén 94. alkalommal rendezték meg az Országos Ünnepi Könyvhetet. Veszprémben a Kossuth utcán találkozhattunk a könyvipar szereplőivel: kiadókkal, szerzőkkel és persze a kötetekkel.

A veszprémi rendezvény csütörtökön kezdődött és szombat kora délután zárult. Ez idő alatt tizenkét kiállító kiadványait vásárolhatták meg az érdeklődők, köztük olyan veszprémi kiadókat is találunk, mint a megyei könyvtár, az érsekség vagy a Művészetek Háza. 

Pénteken az országos rendezvény megnyitóját is Veszprémben tartották, ahol Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke valamint Grandpierre Attila fizikus, csillagász, író, zenész szóltak a közönséghez.

Gál Katalin ejtett néhány szót a könyvpiac jelenlegi kihívásairól, hiszen miközben az infláció 25 százalék körül mozog, a köynvek "mindössze" 10-12 százalékkal drágultak, a kiadók ugyanis folyamatos akciókkal igyekeznek megtartani az olvasóikat. Nehéz időket élünk, de mi, könyvesek nem adjuk fel könnyen – jelentette ki. Az irodalom a legnehezebb körülmények között is megnyitja az emberi szíveket és segít a túlélésben. Az életünk ugyan nem lesz feltétlenül könnyebb, de az olvasás élménye megmarad nekünk.

Grandpierre AttilaGrandpierre Attila

Grandpierre Attila a kínai kultúra és az írás kapcsolatát fejtegette. Általánosságban kijelentette: az írás nem más, mint a gondolataink örökkévalóvá tétele, az életünk ugyanis arra való, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Életünk örök érvényű értékekre és érzésekre képes, az írás pedig megörökíti azt, ami öröklétre érdemes. Ezért is tartották régen az írást szakrális, szent dolognak, mert az a bennünk létező örökkévalóságból fakadt.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.