Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

Akril festék használata kezdőknek

2023. június 12. 10:05

Ha érzel magadban némi tehetséget, sok kreativitást, és még több kedvet az alkotó festéshez, de nem tudod, hogyan állj neki, milyen festéket használj és milyen felületen, akkor olvasd el cikkünket a témában!

Kezdők számára kiválóan alkalmas anyag az akril festék, amit a Max Diszkont festék kínálatából könnyedén be tudsz szerezni. Az akril festék legfontosabb tulajdonságai a gyors száradás, illetve az, hogy száradást követően vízállóvá válik. Nagyon egyszerű az alkalmazása, ezért is nagyon kedvelt a kezdő művészpalánták körében. 

Az akril festék típusai áttetszőség szerint

Az akril festékeken kis négyzeteket találunk, melyek az átlátszóság jelölésére szolgálnak:

  • A teljesen beszínezett négyzet fedőfestéket jelöl.
  • Félfedő akril festék esetén félig van beszínezve a négyzet.
  • A féláttetsző festék négyzete középen átlósan el van felezve és nincs színezve. 
  • Az áttetsző pedig teljesen üres, ez egyáltalán nem fedő akril festéket jelöl. 

Milyen felületeken használható az akril festék?

Az akril festék rendkívül sokoldalú, népszerűségét ennek a tulajdonságának is köszönheti. Szinte bármilyen felületen alkalmazható, csodálatos képeket és különböző tárgyakat készíthetsz, illetve díszíthetsz vele.

A vászon, a fa, a kő, a papír, a hungarocell, a fém, a viasz, az agyag, a műanyag, a bőr, az üveg, a kerámia és a gipsz is tökéletes alapanyag az akrilfestéshez. 

A vászon jobban beissza a festéket, így azt érdemes lealapozni a mű elkezdése előtt. Ha papírra festesz, célszerű vastagabb anyagot választani hozzá. Farostra kitűnően alkalmas a festőkés, ha ez az eszköz a kedvenced, akkor vászon helyett dönts a farost mellett!

Milyen eszközök szükségesek? 

A festéshez szükség lesz vízre, amivel hígíthatod az akrilt, valamint a bőrödről is le tudod mosni. Hígítót is használhatsz az ecset lemosásához, csak vigyázz, hogy ne érjen a bőrödhöz! Célszerű olyan öltözékben festeni, amit nem sajnálsz, vagy vegyél fel egy kötényt a ruhádra. 

Ha nem szeretnéd, hogy túl gyorsan száradjon a festék, akkor vegyél hozzá száradáslassító folyadékot. Legyen a kezed ügyében egy rongy vagy papírtörlő az alkotás közben, amibe bele tudod törölni az ecsetet. 

A boltokban lehet kapni palettát is a festéshez, de ne tegyél ki rá egyszerre sok anyagot, mert gyorsan szárad. Ecsetet nagyon sok fajtát lehet beszerezni, gondold át, hogy milyen számodra az ideális, és azokból vásárolj. A 0-ás a legvékonyabb, attól felfelé haladva egyre vastagabb az ecset mérete. 

Ecsetkezelési technikák

3 technikát különböztetünk meg: 

  • A szárazecset technika lényege, hogy nagyon kevés vízzel, vagy anélkül festesz. Kis mennyiségű festéket tegyél az ecsetre és finoman dolgozd el a felületen. 
  • Sok vízzel hígítsd a festéket a lazúrecset technika alkalmazása során, és így vidd fel rétegesen az anyagra a festéket. Ez kiváló megoldás a különféle hatások eléréséhez, például remekül lehet vele ködösíteni. 
  • Vastagfesték technika esetén ecsettel vagy festőkéssel vidd fel a festéket a képre, nagyon vastagon is tudsz dolgozni, hogy kidomborodjon a kép síkjából.

Jó alkotást kívánunk!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.