Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktábla őrzi a Hangvillában Benkő László, az Omega billentyűsének emlékét

2023. június 16. 11:20
Szerdán kora este avatták fel Benkő László emléktábláját a Hangvilla első emeleti folyosóján, majd a Pannon Várszínház tisztelegvén a zenész és a teljes Omega zenekar emléke előtt előbemutatót tartott a 2023/24-es évadjának egyik előadásából, az Omega: Égi vándor című rockfantáziából.

Az emléktábla ötlete Trunkos Andrástól, az Omega menedzserétől indult, aki mellé hamar odaállt Veszprém város önkormányzata, az időzítés pedig nem is lehetett volna méltóbb, hiszen a 2020-ban elhunyt zenész éppen most, június 12-én ünnepelte volna 80. születésnapját.

Az emléktábla felavatásán Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszédében először Veszprém zeneiségére tért ki, mindezt az UNESCO – a zene városa cím birtokában, amit egyedüli magyar városként birtokol Veszprém 2018 óta. Akkor a cím odaítélésekor fontos volt a város évszázados zenei történelme, valamint az, hogy a mindennapokban mennyire aktívan van jelen a zene.

„Aki már gyermekként megismerkedik a zenével, azt később nem lehet minőségileg becsapni.” – fogalmazott a polgármester, miszerint lehet, hogy nem lesz mindenkiből képzett zenész, aki valaha tanult hangszeren, de a műértést, a minőséget kiválóan tudja majd képviselni később. Veszprém ebben különbözik más városoktól, a zenei minőségében, tette hozzá Porga Gyula.

Ezután kitért az emléktáblának otthont adó Hangvillára is, valamint az intézmény által alapított Hangvilla-díjra, amivel a minőségi élőzenét játszó előadókat ismerik el évről évre. A városvezető azt mondta, Benkő László az elsők között is megkaphatta volna ezt a díjat, aki világ életében élt és halt a zenélésért, mindezt a legmagasabb szinten képviselve.

A zenekar oldaláról Gazdag László az Alfától Omegáig, Zenével a hitért civil társaság vezetője mondta el gondolatait. Ő úgy fogalmazott, az Omega története mára időtlenné vált, hiszen a zenekar minden tagja letette külön-külön is a névjegyét a magyar zenei életben.

Benkő Lászlóról úgy emlékezett meg, mint akit végig a szeretet vezérelt. Egyfelől vágyott rá a közönség részéről, másfelől pedig ő is ezt sugározta magából minden ember felé. Kóbor Jánossal – az Omega énekesével – különleges harmóniában tudtak együtt zenélni, de Benkő László szólóban is számos értékes művel gazdagította a hazai zenei palettát.

A Hangvillában tehát az ő emléke már mindig jelen lesz, amit az emléktábla is mutat, amit a Vég-Kő Kft. készített és ingyenesen helyezte ki az épületben.

A jelenlévők ezután megtekinthették a Pannon Várszínház 2023/24-es színházi évadának egyik előadását, az Omega: Égi vándor előbemutatóját. Az előadás főtámogatója a Balluff-Elektronika Kft. volt.

Részlet az előadásbólRészlet az előadásból

Az Omega együttes legnagyobb slágereit felhasználó új magyar zenés színpadi mű elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz.  Egy fiatalember arra ébred egy reggelen, hogy ő nem e világi lény, visszavágyik és visszatér a csillagok közé, egy ismeretlen, titkokat rejtő, az idő és a tér relativitásában létező világba. Miközben feltárul előtte az új dimenzió, rádöbben, hogy e más szerkezetű világ ugyanazokat a típusokat, ugyanazokat a problémákat hozza felszínre, mint a jól ismert földi lét. S miközben rejtélyes figurákkal, csábító nőalakokkal találkozik, visszatekint eredetére, ahol jól ismert dallamokkal üzen és hívogat a Föld. Vezetője a Látogató, a Fekete és Fehér Holló, akik konfliktusokba sodorják, lelkébe hatolnak, és végül megadják az enyhületet. Ez az izgalmas, csillagközi utazás inkább rockfantázia, néhol táncjáték, mely az Omega-dalok bravúros zenéjére, újraértelmezésére épül, a történet a dalszövegek szerves összekapcsolódásából rajzolódik ki. Mindemellett tisztelgés a 60 esztendős zenekar már eltávozott és még köztünk lévő tagjai előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.