Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktábla őrzi a Hangvillában Benkő László, az Omega billentyűsének emlékét

2023. június 16. 11:20
Szerdán kora este avatták fel Benkő László emléktábláját a Hangvilla első emeleti folyosóján, majd a Pannon Várszínház tisztelegvén a zenész és a teljes Omega zenekar emléke előtt előbemutatót tartott a 2023/24-es évadjának egyik előadásából, az Omega: Égi vándor című rockfantáziából.

Az emléktábla ötlete Trunkos Andrástól, az Omega menedzserétől indult, aki mellé hamar odaállt Veszprém város önkormányzata, az időzítés pedig nem is lehetett volna méltóbb, hiszen a 2020-ban elhunyt zenész éppen most, június 12-én ünnepelte volna 80. születésnapját.

Az emléktábla felavatásán Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszédében először Veszprém zeneiségére tért ki, mindezt az UNESCO – a zene városa cím birtokában, amit egyedüli magyar városként birtokol Veszprém 2018 óta. Akkor a cím odaítélésekor fontos volt a város évszázados zenei történelme, valamint az, hogy a mindennapokban mennyire aktívan van jelen a zene.

„Aki már gyermekként megismerkedik a zenével, azt később nem lehet minőségileg becsapni.” – fogalmazott a polgármester, miszerint lehet, hogy nem lesz mindenkiből képzett zenész, aki valaha tanult hangszeren, de a műértést, a minőséget kiválóan tudja majd képviselni később. Veszprém ebben különbözik más városoktól, a zenei minőségében, tette hozzá Porga Gyula.

Ezután kitért az emléktáblának otthont adó Hangvillára is, valamint az intézmény által alapított Hangvilla-díjra, amivel a minőségi élőzenét játszó előadókat ismerik el évről évre. A városvezető azt mondta, Benkő László az elsők között is megkaphatta volna ezt a díjat, aki világ életében élt és halt a zenélésért, mindezt a legmagasabb szinten képviselve.

A zenekar oldaláról Gazdag László az Alfától Omegáig, Zenével a hitért civil társaság vezetője mondta el gondolatait. Ő úgy fogalmazott, az Omega története mára időtlenné vált, hiszen a zenekar minden tagja letette külön-külön is a névjegyét a magyar zenei életben.

Benkő Lászlóról úgy emlékezett meg, mint akit végig a szeretet vezérelt. Egyfelől vágyott rá a közönség részéről, másfelől pedig ő is ezt sugározta magából minden ember felé. Kóbor Jánossal – az Omega énekesével – különleges harmóniában tudtak együtt zenélni, de Benkő László szólóban is számos értékes művel gazdagította a hazai zenei palettát.

A Hangvillában tehát az ő emléke már mindig jelen lesz, amit az emléktábla is mutat, amit a Vég-Kő Kft. készített és ingyenesen helyezte ki az épületben.

A jelenlévők ezután megtekinthették a Pannon Várszínház 2023/24-es színházi évadának egyik előadását, az Omega: Égi vándor előbemutatóját. Az előadás főtámogatója a Balluff-Elektronika Kft. volt.

Részlet az előadásbólRészlet az előadásból

Az Omega együttes legnagyobb slágereit felhasználó új magyar zenés színpadi mű elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz.  Egy fiatalember arra ébred egy reggelen, hogy ő nem e világi lény, visszavágyik és visszatér a csillagok közé, egy ismeretlen, titkokat rejtő, az idő és a tér relativitásában létező világba. Miközben feltárul előtte az új dimenzió, rádöbben, hogy e más szerkezetű világ ugyanazokat a típusokat, ugyanazokat a problémákat hozza felszínre, mint a jól ismert földi lét. S miközben rejtélyes figurákkal, csábító nőalakokkal találkozik, visszatekint eredetére, ahol jól ismert dallamokkal üzen és hívogat a Föld. Vezetője a Látogató, a Fekete és Fehér Holló, akik konfliktusokba sodorják, lelkébe hatolnak, és végül megadják az enyhületet. Ez az izgalmas, csillagközi utazás inkább rockfantázia, néhol táncjáték, mely az Omega-dalok bravúros zenéjére, újraértelmezésére épül, a történet a dalszövegek szerves összekapcsolódásából rajzolódik ki. Mindemellett tisztelgés a 60 esztendős zenekar már eltávozott és még köztünk lévő tagjai előtt.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.