Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Egy nagy szemétlerakat a Mount Everest

2023. június 15. 14:44 // Forrás: Greendex
Suhajda Szilárd halála megosztotta a közvéleményt. A hegymászót a Csomolungmán érte a halál, de azon kívül, hogy ez a legmagasabb pontja a Földnek, más dicstelen dologban is szinte rekorder.

A Mount Everestet évente átlagosan 800 ember mássza meg, s a legfiatalabb eddig 13 éves volt. A csúcs nem veszélytelen, a különböző becslések 300 és 330 közé teszik az itt életüket vesztett sportolókat. A hegy az évnek csak bizonyos időszakaiban mászható, ezért sokszor olyan tumultus van a csúcs előtt, mint egy bevásárlóközpontban advent utolsó vasárnapján. Persze ez nem von le semmit a teljesítményből, amit a csúcs megmászása jelent, de a hegy emiatt hatalmas környezeti terhelésnek van kitéve.

Sokan ebbe bele sem gondolnak. Kevés fotó készül a mászás dicstelen részéről, a temérdek szemétről, amit a mászók felhurcolnak. Otthagyott sátrak, hálózsákok, derékaljak, ételmaradékok és azok csomagolásai, különféle eszközök. Mind-mind nagy gödrökben végzik, vagy a szél széthordja őket szerte a környéken. Az alaptábor emiatt úgy néz már ki, mint egy elhanyagolt szeméttelep, mivel a szemétszállítást a világ nyolcezresei közt megoldani nem könnyű, sőt, szinte lehetetlen vállalkozás.

Jelenleg a lebomló anyagok technológiája messze nem tart ott, hogy képesek legyenek a magashegyi hegymászók felszerelését ilyen anyagból biztosítani, pláne egy Mount Everest-expedícióra. Addig marad sajnos a szemetelés, mit sem törődve azzal, mekkora károkat okoz ezzel a szenvedélyének hódoló pár száz profi sportoló.

Bódi Ábel

vehir.hu
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.