Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amilyen egyszerű, annyira volt népszerű a Hosszúasztal piknik

2023. június 19. 15:47
Az Európa Kulturális Főváros vasárnap délutáni rendezvénye nem volt bonyolult: csupán készítettek egy közel másfél kilométer hosszú asztalt padokkal és abrosszal, majd meghívták a veszprémieket és a régió településeit egy közös nagy piknikre. Ők pedig jöttek több ezren.

Ennyi volt lényegében a Hosszúasztal piknik. Egy 1500 méteres asztal kígyózott végig a Kolostorok és kerteken, ami köré vidám társaságok gyűltek, az asztalok között pedig zenészek, mutatványosok léptek fel időről időre a vasárnap délutáni rendezvényen.

Persze az asztalok sem voltak üresek, a közel 4000 piknikező magának hozta az ételeket, italokat, amelyekből aztán a szomszédos társaságokat is végigkínálták, így lett valóban közösségi az ország leghosszabb piknikasztala.

Az ötlet egyébként nem újszerű az EKF városok sorában, de Magyarországon ilyet még nem csináltak. A litván Kaunasban – akik 2022-ben voltak Európa kulturális fővárosa - azonban szintén tartották már ilyen pikniket a belvárost átszelő hosszú, nyílegyenes sétálóutcán. A veszprémi ötletet is ez inspirálta, csak egy másik, sokkal természetközelibb helyszínen.

A Kolostorok és kertekbe a város szinte összes civil szervezete ellátogatott, de baráti társaságokból sem volt hiány, valamint eleget tettek a meghívásnak többen abból a 116 környékbeli településből, akik hivatalosan is részesei az EKF programnak.

Sőt, nemzetközi csapat is volt itt, ők a finnországi Ouloból érkeztek és jelenleg a 2026-os EKF címükre készülnek, többek közt veszprémi ötletekkel.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.