Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Kerek szülinapot ünnepel a Kabóciádé

2023. június 24. 13:52
Július 28-30. között harmincadik alkalommal rendezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált a Veszprémvölgyben.

Három évtizeddel ezelőtt  egy akkor hivatalos formában még nem is létező bábszínház társulata mert nagyot álmodni: létrehozni egy olyan bábszínházi találkozót és családi fesztivált, ahol kicsik és nagyok még játékosabb formában tekinthetnek bele a bábművészet csodálatos világába. Hogy az ötletgazdáknak, Sarkadi Nagy Lászlónak és Végh Zsoltnak sikerült maradandót alkotnia, azt jól bizonyítja, hogy a fesztivál mára szerves részévé vált Veszprém életének, ami a város, az alkotók és a befogadó nézők számára is nagyon fontos. Ráadásul mostanra rendesen be is lakta a Kabóciádé a megyeszékhelyet: az első alkalommal még a színházkertben rendezték meg, de a Kossuth utcán és az egykori Dimitrovban is tartottak fesztivált, az elmúlt években pedig a Kolostorok és kertek rendezvénytere adott neki otthont.

Nem lesz ez másként idén is. Július 28. és 30. között összesen 15 produkcióval várják a szervezők az érdeklődőket, emellett gyerekkoncertek és ismétlődő produkciók is lesznek – tudtuk meg Szőke Kavinszki Andrástól, a Kabóca Bábszínház igazgatójától. Az utóbbi három évben már konkrét tematika köré szerveződik a fesztivál: korábban a föld és a víz volt a központi téma, ezúttal a levegő fog megjelenni valamilyen formában az előadásokban és a kísérőprogramokban.

A hagyományokhoz híven a Kabóciádé ünnepélyes ceremóniával nyit, illetve zár, melyben a Szárnyalj velünk! színházi tábor fiataljai is fellépnek, megmutatva, mit tanultak az elmúlt időszakban. A házigazda Kabóca Bábszínház ezen felül a végleges formát kapott Nyakigláb artisták előadással és cirkuszi sátorral készül, de lesz éjszakai kalandtúra is.

Sok jó ismerős is visszatér a völgybe: jelen lesz többek között a Bóbita Bábszínház, az Aranyszamár Bábszínház, a Kereplő Színház, a MárkusZínház a Repülés története és az Égigérő fa című előadásokkal érkezik, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület pedig zenés élő mesemondással készül.

Érdemes felkeresni a Fesztelen Liget relaxációs terét, ahol kézműves foglalkozások zajlanak majd, valamint különféle játékterekbe léphetünk be, ahol a gyerekek az Emeld a magasba foglalkozáson például a daruzás élményét élhetik át, a Felhővadászatban pedig kideríthetik, milyen pilóták lennének. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: nekik külön babasarkot alakítanak ki.

A fesztivál fontos célkitűzése az Európa kulturális fővárosa programmal együtt, hogy minél fenntarthatóbb legyen, ezért a kézműves foglalkozásokon újrahasznosítható anyagokat használnak, az érkezőket pedig előre felkészítik arra, mire érdemes figyelni: például hozzanak magukkal újratölthető kulacsot, és lehetőleg gyalog vagy biciklivel, tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt.

Aki már tűkön ülve várja a rendezvényt, annak egyébként ráhangolódásként érdemes kilátogatnia a még napokban is zajló 10. Színházi Olimpiai találkozóra, melynek keretében a megyei könyvtárban és a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetnek meg egy-egy bábelőadást.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém a néptánc Mekkája Veszprém a néptánc Mekkája Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.” tegnap 12:51 Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. 2023. december 9. 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   2023. december 8. 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.