Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
16°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
16°C

Kerek szülinapot ünnepel a Kabóciádé

2023. június 24. 13:52
Július 28-30. között harmincadik alkalommal rendezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált a Veszprémvölgyben.

Három évtizeddel ezelőtt  egy akkor hivatalos formában még nem is létező bábszínház társulata mert nagyot álmodni: létrehozni egy olyan bábszínházi találkozót és családi fesztivált, ahol kicsik és nagyok még játékosabb formában tekinthetnek bele a bábművészet csodálatos világába. Hogy az ötletgazdáknak, Sarkadi Nagy Lászlónak és Végh Zsoltnak sikerült maradandót alkotnia, azt jól bizonyítja, hogy a fesztivál mára szerves részévé vált Veszprém életének, ami a város, az alkotók és a befogadó nézők számára is nagyon fontos. Ráadásul mostanra rendesen be is lakta a Kabóciádé a megyeszékhelyet: az első alkalommal még a színházkertben rendezték meg, de a Kossuth utcán és az egykori Dimitrovban is tartottak fesztivált, az elmúlt években pedig a Kolostorok és kertek rendezvénytere adott neki otthont.

Nem lesz ez másként idén is. Július 28. és 30. között összesen 15 produkcióval várják a szervezők az érdeklődőket, emellett gyerekkoncertek és ismétlődő produkciók is lesznek – tudtuk meg Szőke Kavinszki Andrástól, a Kabóca Bábszínház igazgatójától. Az utóbbi három évben már konkrét tematika köré szerveződik a fesztivál: korábban a föld és a víz volt a központi téma, ezúttal a levegő fog megjelenni valamilyen formában az előadásokban és a kísérőprogramokban.

A hagyományokhoz híven a Kabóciádé ünnepélyes ceremóniával nyit, illetve zár, melyben a Szárnyalj velünk! színházi tábor fiataljai is fellépnek, megmutatva, mit tanultak az elmúlt időszakban. A házigazda Kabóca Bábszínház ezen felül a végleges formát kapott Nyakigláb artisták előadással és cirkuszi sátorral készül, de lesz éjszakai kalandtúra is.

Sok jó ismerős is visszatér a völgybe: jelen lesz többek között a Bóbita Bábszínház, az Aranyszamár Bábszínház, a Kereplő Színház, a MárkusZínház a Repülés története és az Égigérő fa című előadásokkal érkezik, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület pedig zenés élő mesemondással készül.

Érdemes felkeresni a Fesztelen Liget relaxációs terét, ahol kézműves foglalkozások zajlanak majd, valamint különféle játékterekbe léphetünk be, ahol a gyerekek az Emeld a magasba foglalkozáson például a daruzás élményét élhetik át, a Felhővadászatban pedig kideríthetik, milyen pilóták lennének. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: nekik külön babasarkot alakítanak ki.

A fesztivál fontos célkitűzése az Európa kulturális fővárosa programmal együtt, hogy minél fenntarthatóbb legyen, ezért a kézműves foglalkozásokon újrahasznosítható anyagokat használnak, az érkezőket pedig előre felkészítik arra, mire érdemes figyelni: például hozzanak magukkal újratölthető kulacsot, és lehetőleg gyalog vagy biciklivel, tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt.

Aki már tűkön ülve várja a rendezvényt, annak egyébként ráhangolódásként érdemes kilátogatnia a még napokban is zajló 10. Színházi Olimpiai találkozóra, melynek keretében a megyei könyvtárban és a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetnek meg egy-egy bábelőadást.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. tegnap 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   tegnap 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! tegnap 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. tegnap 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.