Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mentális egészség megőrzése és stresszkezelés a fuvarozásban

2023. június 26. 13:16

A szállítás, fuvarozás területén dolgozó sofőrök gyakran hosszú órákat töltenek az úton, és egy sor nehézséggel kell szembenézniük. Ezekhez próbál ez a cikk kapaszkodót, segítséget nyújtani.

Akár friss munkavállalóról, akár évtizedek óta a szakmában dolgozó sofőrről, akár pedig a szállítás, logisztika, fuvarozás világa iránt érdeklődő jelöltről van szó - utóbbiaknak ez a Link különösen segít munkát találni - minden esetben fontos a mentális egészség megőrzésének témája. Hiszen hogyan lenne valaki képes friss fejjel döntéseket hozni, biztonsággal vezetni és eljuttatni a szállítmányt a célhelyre, ha nincs topon mentálisan? 

A fuvarozás kihívásai

Hosszú órákat vagy pozíciótól függően akár napokat távol lenni a családtól, barátoktól még a legedzettebbek számára is kihívást jelent. A magány és az elszigeteltség rányomja a bélyegét az ember hangulatára, és kihatnak a munkavégzés minőségére is. A munkával járó stressz - határidők betartása, biztonság, vezetési kihívások, fennakadások, problémák, időjárási nehézségek - csakugyan nem könnyítik meg a sofőrök életét. Emellett az egészségügyi kockázatokról is szót kell ejtenünk, ilyen a mozgásszegény, ülő életmód.

A mentális egészség megőrzésének technikái

  • Rendszeres kommunikáció a családdal és barátokkal - ma a modern technológiának hála már rendkívül könnyű beütemezni egy-egy esti hívást vagy videótelefonálást, hogy csökkenthesse az illető a magányát. 
  • Megfelelő pihenéssel és kielégítő alvással hozzájárulunk a mentális egészség megőrzéséhez, így oda kell figyelni arra, hogy ne vállalja magát túl az ember. A fuvarszolgálatoknál alapvetően is szabályozzák a kötelező pihenőórák számát, de ezeket nemcsak a törvényi előírás, hanem az ember saját egészsége miatt is érdemes betartani. 
  • Stresszkezelő technikák alkalmazásával megakadályozható, hogy pánikbetegség, krónikus stressz, szorongás alakuljon ki, amelyek akár más, komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Hatékony stresszkezelési stratégiák

A relaxációs gyakorlatok és a meditáció munka (persze nem vezetés) közben is végezhetőek, segítségükkel csökken a stressz, elérhetőbbé válik a nyugodt idegállapot. A helyes időmenedzsment, mely nemcsak az áruszállítási határidőket, hanem a mentális egészségre fordított órákat és a pihenőidőt is tartalmazza, nagy lépés a hatékony stresszkezelés felé. Bár nehezen megoldhatónak tűnik, de a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba alapvetően csökkenti a feszültséget. Végső soron pedig, ha valaki úgy érzi, egyedül nem képes megbirkózni a mentális teherrel, pszichológus szakember felkeresése javasolt számára.

A mentális egészség odafigyelést és gondoskodást igényel, csakúgy, mint egy lábtörés vagy ficam, így nem lehet félvállról venni. A mentális jóllét a magánéleten túl hozzájárulhat a szállításban dolgozó sofőrök sikeres és kiegyensúlyozott pályafutásához is.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.