Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

BEAT: A Balaton-part legütősebb fesztiválja

2023. június 28. 11:57
A hétvégén zajlott Balatonalmádiban az első BEAT-fesztivál, amely méretét tekintve talán nem volt a legnagyobb a programok közül, melyeket az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat támogat, de az biztos, hogy unikumnak számít a régióban.

Az igazi lokálpatrióták által megálmodott fesztivál sikerének titka a kis közösségek összefogásában rejlik, a hangulat egy olyan bulihoz hasonlítható, amit közeli jóbarátok szerveznének egymásnak.

Veszprémben és a közeli Balaton-parti városokban már eddig is sokan megtalálták a szívüknek kedves programokat, a megyeszékhelynek van egy Utcazenéje, de aki a komolyabb zenét kedveli annak ott a VeszprémFest, és a felsorolás akár végtelen is lehetne. Balatonalmádi viszont most egy igazán szűk rétegnek, olyan fiataloknak teremtett szórakozási lehetőséget, akik ebből a felsorolásból sokszor kimaradtak.

A BEAT-fesztivál egyszerre zene, képzőművészet, költészet és sport is. A magyar előadók, a hip-hop, és a trash zenei stílusok reneszánszukat élik, sőt az underground világ darabkái úgy tarolták le a hétvégén a Balatont, hogy közben nem felejtették el megmutatni az értékeiket sem. A rendezvény közel hozta az alkotókat és közönséget egymáshoz, egy új, befogadó közösséget létrehozva.

A Wesselényi-strand szűk egyharmadán a legjobb utcai táncosok léptek fel, a fiatal generáció magyar zenei etalonjai koncerteztek, volt ott streetart, graffiti, slam poetry, DJ-k, parkour-bemutató, airtrack show. Nem idegen szavakkal dobálózunk, hanem olyan programokról beszélünk, amelyek érdeklik és bevonzzák a fiatalok ezreit. Szinte hihetetlen, hogy három nap alatt lezajlott egy olyan fesztivál, amire egy város valóban büszke lehet, hiszen a saját gyermeke, amelyhez a város vezetésétől kezdve az önkéntesekig mindenki hozzátette a maga részét.

A fesztivál szervezői különböző karakterek, színes egyéniségek és igazi almádiak, akiknek a fejéből kipattant a BEAT-ötlete. Egyet akartak, hogy legyen ez a fesztivál, színes, laza, szabad, legyen benne az utca kicsit koszos, spontán érzése. Úgy tűnik sikerült addig menetelni, amíg minden elképzelésüket meg tudták valósítani:

,,A fesztivál előtt úgy fogalmaztunk, ha át tudjuk adni azt a lelkesedést, ami bennünk van, akkor széles mosollyal távozik mindenki. Úgy érezzük, ez sikerült. Olyan helyet teremtettünk, ahol azok a fiatalok gyűlhettek össze, akiknek eddig nem volt hasonló nagyságrendű találkozási pontja. Felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy néhány napra sikerült összehozni azokat, akik nem a legnagyobb reflektorfényben alkotnak. A helyi és környékbeli fiatalok pillanatok alatt a magukénak érzeték a fesztivált. Ezért és a rengeteg pozitív visszajelzés miatt nem engedhetjük meg, hogy ne legyen folytatás." 

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése jelentheti Európa és a magyarság kapcsolatát, a hagyományaink és értékeink bemutatását, de közben az igazán lényeges az, hogy a helyi közösségek olyan élménnyel gazdagodnak, amely egy életre összeköti őket.  A Balaton’s Extrem Art and Treasure, azaz a B.E.A.T pedig tökéletesebben nem is reprezentálhatta volna ezt az élményt.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.