Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep

2023. június 28. 14:42
Balatonalmádi legújabb közösségi tere nem egy szokványos napernyős, padokkal telerakott tér a város közepén. Egy tucat tengeri konténert hoztak a balatoni településre, amiben interaktív foglalkozásokat és kiállításokat is szerveznek a fenntarthatóság jegyében, miközben a konténerek gyűrűjében egy színpadon különböző kulturális programokat tartanak majd. Ez a BLOKK.

A nem hétköznapi ötlet a HybridArt Managementtől származik. Ők az a kreatív ügynökség, akikről már többször lehetett hallani Veszprémben és a környéken is. Rendeztek már művészeti fesztiválokat, gasztroeseményeket, kiállításokat, designvásárokat, upcycling alkotótáborokat, workshopokat, de foglalkoztak köztéri installációkkal és meghirdettek több kreatív művészeti pályázatot is. Mindezt a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében.

A hétvégén megnyitott BLOKK is ehhez a sorhoz csatlakozik, most viszont nem egy egyszeri kiállítás az, amit Balatonalmádi hoztak, hanem felépítettek a város szívében egy olyan közösségi teret, ahol folyamatosan változik a kínálat és nincs minden időponthoz kötve.

A HybridArt új attrakcióját szoros együttműködésben valósította meg az Európa Kulturális Főváros programmal. Ahogy a pénteki megnyitón Erdélyi Szabolcs, a kreatív ügynökség igazgatója elmondta, 2023-ban bővelkedik a térség a programokban, ezért legújabb ötletükkel nem abba az irányba indultak el, hogy ők is a rendezvényszervezés területén lépjenek fel, sokkal inkább építeni szerettek volna valamit, ami megfelel a filozófiájuknak és alkalmas befogadni más programokat is.

Így jött létre a BLOKK, ami lényegében egytucat átalakított tengeri konténerből áll, belsejük viszont nem a Kínából online rendelt kacatokkal van tele, hanem kreatív foglalkozásokkal lehet találkozni, valamint változatos kiállításokkal és egy design bolttal is.

A BLOKK helyszínében is visszaköszön a fenntarthatóság, hiszen Balatonalmádi egy olyan belvárosi területén kapott helyet, ami jelenleg rehabilitáció alatt áll. A régi Borkert épületének helyét a következő években fejleszteni fogja a város, viszont amíg a munkák nem indulnak el, a BLOKK-nak köszönhetően sikerült bekapcsolni a városi kulturális körforgásba ezt a területet.

Erről már Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere beszélt a megnyitón, aki kiemelte azt is, folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszahozzák Balatonalmádiba azt a kulturális pezsgést, ami régebben jellemezte a várost. Ennek egyik fontos állomása a BLOKK, ami idén nyáron gazdagítja a Balaton élménykínálatát.

A nyitás utáni héten már rögtön el is indultak a workshopok, amiknek az egyik konténer ad helyet, itt többek közt upcycling ékszerkészítésre, szitázásra, örömfestésre, papírsárkány készítésre és még számos kreatív foglalkozásra lehet számítani.

A BLOKK másik konténereiben fotókiállításokat rendeztek be, elsőként Pozsonyi Roland sorozatát fiatal balettáncosokról.

A baletthez való kapcsolódás nem véletlen, hiszen ezen a héten zajlik Veszprémben a Ballet Grand Prix 150 résztvevővel a 18 országból. A BLOKK megnyitóján ezért jelen volt Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratórium elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy táncművészetük ilyen rendhagyó térben is megjelenik, népszerűsítve azt a fiatalok körében.

Ezt az együttműködést méltatta Heim-Tóth Miklós, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere is. Az EKF a BLOKK mellett a Ballet Grand Prix-et is támogatja, annak pedig különösen örülnek, ha ezek a kezdeményezések maguktól megtalálják az együttműködési lehetőségeket, emelte ki a megnyitón.

A BLOKK egyébként folyamatosan nyitva van, ahogy pedig a szervezői is elmondták, kiváló lehetőség strandolás előtt, vagy után megállni itt és megismerkedni a kínálatukkal. De a középen álló színpadon rendszeresen tartandó zenés és kulturális események miatt akár célirányosan érdemes felkeresni a helyet, amelynek programjairól hivatalos Facebook-oldalukon keresztül lehet leggyorsabban értesülni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.