Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

Nagy siker volt az első Hungarian Ballet Grand Prix

2023. június 30. 16:25
Közel húsz ország legtehetségesebb balettnövendékei mérték össze tudásukat az első alkalommal, Veszprémben megrendezett nemzetközi balettversenyen.

Nemcsak a szakma, de a hazai kulturális élet szempontjából is hatalmas jelentősége van, hogy több évi álmodozás után Magyarország először rendezett egy olyan nemzetközi balettversenyt, melyre a világ számos kontinenséről érkeztek növendékek. Bár a balettra szokás zárt világként tekinteni, ahova – a színpadot illetően – csak egy nagyon szűk réteg kerülhet be, valójában rengeteg ajtót képes kinyitni. Egyrészt, aki beleszeret ebbe a világba, az nagy valószínűséggel az élet más területein is meglátja a szépséget – tehát gazdagítja a lelket –, másrészt egy-egy nemzetközi verseny remek lehetőséget nyújt arra, hogy minél többen felfedezzék kis hazánkat és jó hírét vigyék.

Nagy szó tehát, hogy a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával létrejöhetett a Hungarian Ballet Grand Prix, az pedig még inkább, hogy első alkalommal Veszprém adhatott neki otthont. Hiszen ahogy arra Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója is rámutatott a négynapos rendezvény záró gáláján, ötven évvel ezelőtt nemhogy nem gondolta volna, hogy egyszer majd balettgálát rendeznek itt, a gyermekkórházból átalakított ActiCity-ben, de balettről még csak nem is lehetett hallani akkoriban Veszprémben.

Ókovács SzilveszterÓkovács Szilveszter

Pedig a balett amellett, hogy csodálatos mondanivalóval ruházza fel az emberi testet, közösségépítő erővel bír, a magyar balett jövőjéhez pedig fontos merítést jelent egy ilyen verseny, illetve maga az, hogy a fővároson kívül is léteznek olyan helyek, ahol jó körülmények között lehet gyakorolni.

Emellett ezek a megmérettetések a későbbi karrier szempontjából is fontosak: szükséges, hogy a leendő táncosok hozzászokjanak a fellépés előtti drukkhoz, megtapasztalják a felkészüléssel járó izgalmakat, feladatokat, trenírozzák magukat a színpadi táncra. Éppen ezért eredménytől függetlenül mindenki nyertes, aki részt vett a versenyen – fogalmazott Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója. Ide mindenki azzal a céllal jön, hogy megmutassa, mit tud, és azzal a tapasztalattal tér haza, hogy mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy még jobb legyen, ami további motivációt tud adni.

Solymosi TamásSolymosi Tamás

Wahab Rita a Veszprém-Balaton 2023 EKF program képviseletében arról beszélt, Veszprém számára nagy büszkeség, hogy egy ilyen nívós rendezvénynek adhatott otthont, ahol a jövő reménységei mérhették össze a tudásukat. Jó látni azt is, hogy a város komoly tánc- és mozgásművészeti hagyományai mellett egyre nagyobb szerep jut a balettnek is, és remélik, hogy a következő években is visszatérhet ide a nagy sikerrel debütált verseny.

Az első Hungarian Grand Prix-re 18 ország közel 200, 7 és 18 év közötti balett növendéke jelentkezett, a döntőben több mint 150-en mérhették össze tudásukat amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal. Érkeztek táncosok többek közt Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából, továbbá Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból is.

A zsűriben a nemzetközi balett élet kiválóságai foglaltak helyet: Solymosi Tamás, Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktoria Podolskaya, valamint a verseny díszvendége, Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója.

A legjobb táncosok a szakma nagyágyúinak elismerésén túl a Junior Grand Prix-t, valamint a Youth Grand Prix-t nyerhették el – az előbbivel 1000, utóbbival 2000 euró pénzjutalom járt. Emellett a fiatalok mesterkurzusokon és Balaton-parti szabadidős programokon vehettek részt, a legjobbak pedig a június 29-ei gálán is bemutathatták produkcióikat profi táncművészek előadásai mellett.

A Hungarian Ballet Grand Prix Junior és Youth Grand Prix győztesei (Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix)A Hungarian Ballet Grand Prix Junior és Youth Grand Prix győztesei (Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix)

A Youth Grand Prix-t és az azzal járó 2000 eurós pénzjutalmat Porkoláb Cecília, a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Junior Grand Prix-t és az 1000 eurós díjat pedig Marta Barbeiro, a portugál Conservatório Internacional de Ballet e Dança növendéke vehette át. A Jövő tehetsége különdíjat Pálfi Adél és Arina Kurbatova, a legjobb férfi táncos díját Viacheslav Hosachynskyi kapta meg, a legjobb balettiskolának pedig a Conservatório Internacional de Ballet e Dançát választották.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   ma 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! ma 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. ma 10:59 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.