Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C

Nagy siker volt az első Hungarian Ballet Grand Prix

2023. június 30. 16:25
Közel húsz ország legtehetségesebb balettnövendékei mérték össze tudásukat az első alkalommal, Veszprémben megrendezett nemzetközi balettversenyen.

Nemcsak a szakma, de a hazai kulturális élet szempontjából is hatalmas jelentősége van, hogy több évi álmodozás után Magyarország először rendezett egy olyan nemzetközi balettversenyt, melyre a világ számos kontinenséről érkeztek növendékek. Bár a balettra szokás zárt világként tekinteni, ahova – a színpadot illetően – csak egy nagyon szűk réteg kerülhet be, valójában rengeteg ajtót képes kinyitni. Egyrészt, aki beleszeret ebbe a világba, az nagy valószínűséggel az élet más területein is meglátja a szépséget – tehát gazdagítja a lelket –, másrészt egy-egy nemzetközi verseny remek lehetőséget nyújt arra, hogy minél többen felfedezzék kis hazánkat és jó hírét vigyék.

Nagy szó tehát, hogy a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával létrejöhetett a Hungarian Ballet Grand Prix, az pedig még inkább, hogy első alkalommal Veszprém adhatott neki otthont. Hiszen ahogy arra Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója is rámutatott a négynapos rendezvény záró gáláján, ötven évvel ezelőtt nemhogy nem gondolta volna, hogy egyszer majd balettgálát rendeznek itt, a gyermekkórházból átalakított ActiCity-ben, de balettről még csak nem is lehetett hallani akkoriban Veszprémben.

Ókovács SzilveszterÓkovács Szilveszter

Pedig a balett amellett, hogy csodálatos mondanivalóval ruházza fel az emberi testet, közösségépítő erővel bír, a magyar balett jövőjéhez pedig fontos merítést jelent egy ilyen verseny, illetve maga az, hogy a fővároson kívül is léteznek olyan helyek, ahol jó körülmények között lehet gyakorolni.

Emellett ezek a megmérettetések a későbbi karrier szempontjából is fontosak: szükséges, hogy a leendő táncosok hozzászokjanak a fellépés előtti drukkhoz, megtapasztalják a felkészüléssel járó izgalmakat, feladatokat, trenírozzák magukat a színpadi táncra. Éppen ezért eredménytől függetlenül mindenki nyertes, aki részt vett a versenyen – fogalmazott Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója. Ide mindenki azzal a céllal jön, hogy megmutassa, mit tud, és azzal a tapasztalattal tér haza, hogy mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy még jobb legyen, ami további motivációt tud adni.

Solymosi TamásSolymosi Tamás

Wahab Rita a Veszprém-Balaton 2023 EKF program képviseletében arról beszélt, Veszprém számára nagy büszkeség, hogy egy ilyen nívós rendezvénynek adhatott otthont, ahol a jövő reménységei mérhették össze a tudásukat. Jó látni azt is, hogy a város komoly tánc- és mozgásművészeti hagyományai mellett egyre nagyobb szerep jut a balettnek is, és remélik, hogy a következő években is visszatérhet ide a nagy sikerrel debütált verseny.

Az első Hungarian Grand Prix-re 18 ország közel 200, 7 és 18 év közötti balett növendéke jelentkezett, a döntőben több mint 150-en mérhették össze tudásukat amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal. Érkeztek táncosok többek közt Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából, továbbá Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból is.

A zsűriben a nemzetközi balett élet kiválóságai foglaltak helyet: Solymosi Tamás, Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktoria Podolskaya, valamint a verseny díszvendége, Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója.

A legjobb táncosok a szakma nagyágyúinak elismerésén túl a Junior Grand Prix-t, valamint a Youth Grand Prix-t nyerhették el – az előbbivel 1000, utóbbival 2000 euró pénzjutalom járt. Emellett a fiatalok mesterkurzusokon és Balaton-parti szabadidős programokon vehettek részt, a legjobbak pedig a június 29-ei gálán is bemutathatták produkcióikat profi táncművészek előadásai mellett.

A Hungarian Ballet Grand Prix Junior és Youth Grand Prix győztesei (Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix)A Hungarian Ballet Grand Prix Junior és Youth Grand Prix győztesei (Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix)

A Youth Grand Prix-t és az azzal járó 2000 eurós pénzjutalmat Porkoláb Cecília, a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Junior Grand Prix-t és az 1000 eurós díjat pedig Marta Barbeiro, a portugál Conservatório Internacional de Ballet e Dança növendéke vehette át. A Jövő tehetsége különdíjat Pálfi Adél és Arina Kurbatova, a legjobb férfi táncos díját Viacheslav Hosachynskyi kapta meg, a legjobb balettiskolának pedig a Conservatório Internacional de Ballet e Dançát választották.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.