Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tizenegy órára halasztották a Kékszalag csütörtöki rajtját

2023. július 5. 17:28 // Forrás: MTI
A várható kedvezőtlen időjárás miatt 9-ről 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját - közölték a szervezők szerda délután a verseny honlapján.

Közleményükben azt írták: a versenyvezető és a versenykoordinációs központ intézkedésének oka az, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése - a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt - nem biztosítható optimálisan. A halasztást a versenyutasítás és a versenykiírás lehetővé teszi - tették hozzá.    

A verseny honlapján korábban közzétett előrejelzésben arról adtak tájékoztatást, hogy a Kékszalag első napján előreláthatólag erős szél alakulhat ki. Ezért minden versenyzőtől azt kérik, fokozott óvatossággal hajózzon a verseny ideje alatt és ne vállaljok felesleges kockázatot.    

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint csütörtökön egy elvonuló frontrendszer mögött megélénkülő, napközben többfelé megerősödő északnyugati szél várható.    

Kiemelték: a verseny kezdetén fokozatosan megélénkül az északnyugati szél, amelyet elsősorban a déli, kora délutáni órákban erős - 45-50 km/órás - széllökések kísérhetnek. Délutántól mérséklődik a szél, de az élénk északias alapáramlás estig várhatóan fennmarad.    

Eleinte erősen, majd változóan felhős lesz az ég, napközben egy-egy zápor kialakulhat. Éjszakára gyengül a szél, de az északias alapáramlás várhatóan a legtöbb helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása - áll a honlapon közzétett előrejelzésben.    

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: 600 körüli nevezést várnak a versenyre.    

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet - saját 2014-es rekordját megdöntve - 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

vehir.hu
további cikkek
Kékszalag: a gyorsasági versenyen is az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty győzött Kékszalag Kékszalag: a gyorsasági versenyen is az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty győzött Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat csütörtökön rekordidővel megnyerő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty győzött az Audi Speed Challenge-en is. 2023. július 7. 21:19 Saját korábbi rekordját megdöntve a Fifty-Fifty nyerte a Kékszalagot Kékszalag Saját korábbi rekordját megdöntve a Fifty-Fifty nyerte a Kékszalagot Saját korábbi rekordját megdöntve, 5:04:04 órás idővel a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte a vitorlázók 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíját csütörtökön Balatonfüreden. 2023. július 6. 16:23 Kékszalag – Elrajtolt a mezőny Balatonfüredről Kékszalag Kékszalag – Elrajtolt a mezőny Balatonfüredről A csütörtök reggeli viharos időjárás miatt kétórás halasztással, az eredetileg tervezett 9 óra helyett 11 órakor elrajtolt az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről. A szervezők tájékoztatása szerint a tókerülő versenyre 2532 vitorlázó nevezett 515 hajóval. 2023. július 6. 11:37 A szélnél is gyorsabb hajó A szélnél is gyorsabb hajó Háromszoros Kékszalag osztályhajó 1. helyezett, összetett 2. és 3. helyezett, hatszoros Magyar Bajnok és tizenkétszeres dobogós, Európa-kupa győztes és az olimpiai válogatott keret tagja is volt. Dr. Kaiser Kristóf jelenleg kormányosa és Lichtenberger Attila mellett csapatfőnöke Magyarország egyik legsikeresebb vitorlás csapatának, a Prospex-Delta Team-nek, amely idén a legnagyobb eséllyel indul az 55. Kékszalag versenyen. Úgy tűnik bármerről fúj a szél, ő mindig a kitűzött cél felé halad, és valódi szenvedéllyel mesél a versenyvitorlázás világáról, annak minden szépségével és nehézségével együtt. 2023. július 7. 0:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.