Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém ivóvízkészletét féltik

2023. július 7. 17:11
A márkói murvabánya mellett tartottak sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc és Katanics Sándor veszprémi önkormányzati ellenzéki képviselők, kiegészülve a Márkói Tiszta Víz Mozgalom civil tagjaival. Az esemény apropója a murvabányában vélhetően jelenleg is illegálisan lerakott hulladék ügye volt, valamint a kormányhivatal előzetes döntése, miszerint 2025-től már szabályosan lehetne itt elhelyezni a szemetet.

Az esettel korábban már a veszprémi városi közgyűlésen foglalkoztak, amikor Hartmann Ferenc (MSZP) interpellációjában fogalmazta meg aggályait és kért tájékoztatást a polgármestertől, miszerint milyen alapon engedélyezhette a kormányhivatal azt, hogy 2025-től Márkón a külszíni murvabánya helyén hulladékot rakjanak le. A képviselő akkor azt kérte, hogy Veszprém önkormányzata beavatkozóként vegyen részt a folyamatokban, ennek pedig a fő oka az, hogy a terület Veszprém vízbázisát is érinti és felmerül a veszélye, hogy megfertőződik az ivóvízkészlet.

A sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előttA sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előtt

Az ügy további pikantériája, amit a helyszínen fotók bemutatásával is kiegészítettek, hogy a helyiek már most is azt tapasztalják, hogy általában hajnali órákban teherautók jelennek meg a murvabányánál és ismeretlen eredetű hulladékot borítanak le, amit aztán gyorsan betakarnak földdel.

A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról

Ezzel kapcsolatban már rendőrségi feljelentést is tettek, de ahogy elmondták a sajtótájékoztatón, érdemi lépés még nem történt a hatóság részéről.

Hartmannt kiegészítve Katanics Sándor független képviselő hozzátette: a Bakonykarszt Zrt. szakembereinek véleménye szerint is kockázatot jelent a térség karsztvízbázisára nézve a murvabánya hulladék-hasznosítási tevékenységre történő átminősítése, ezért nem támogatják ezt, erről az álláspontról szintén bemutatták a dokumentumot.

A murvabánya bejárataA murvabánya bejárata

A murvabánya – aminek a tulajdonosa a pápai bejegyzésű Bakony-Inert Kft. – 2025-ig rendelkezik bányászati engedéllyel, utána következő időszakra pedig már beadták a dokumentumokat, hogy hulladékokat helyezhessenek el a területen. Ezt a dokumentációt a sajtótájékoztatón elmondottak szerint előzetesen jóváhagyta a hivatal.

Ez ellen a határozat ellen emelt hangot a Márkói Tiszta Víz Mozgalom is, amely civil szerveződés részéről Csejtei Imre és Erdősi Ferenc is felszólaltak a sajtótájékoztatón. Előbbi mérnökként elmondta, annak a dolomitnak, ami meghatározó ezen a részen, nagyon kicsi a szűrőképessége, tehát a földfelszínről bármilyen anyag könnyen eljut a 7 méter mélyen lévő karsztvízig. Szerintük felelőtlen volt a kormányhivatal, amikor ezt komolyabb mérések nélkül engedélyezte, nyilvános fellépésükkel pedig szeretnének nyomást gyakorolni a hatóságra, hogy változtassák meg döntésüket.

vehir.hu
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.