Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C

Veszprém ivóvízkészletét féltik

2023. július 7. 17:11
A márkói murvabánya mellett tartottak sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc és Katanics Sándor veszprémi önkormányzati ellenzéki képviselők, kiegészülve a Márkói Tiszta Víz Mozgalom civil tagjaival. Az esemény apropója a murvabányában vélhetően jelenleg is illegálisan lerakott hulladék ügye volt, valamint a kormányhivatal előzetes döntése, miszerint 2025-től már szabályosan lehetne itt elhelyezni a szemetet.

Az esettel korábban már a veszprémi városi közgyűlésen foglalkoztak, amikor Hartmann Ferenc (MSZP) interpellációjában fogalmazta meg aggályait és kért tájékoztatást a polgármestertől, miszerint milyen alapon engedélyezhette a kormányhivatal azt, hogy 2025-től Márkón a külszíni murvabánya helyén hulladékot rakjanak le. A képviselő akkor azt kérte, hogy Veszprém önkormányzata beavatkozóként vegyen részt a folyamatokban, ennek pedig a fő oka az, hogy a terület Veszprém vízbázisát is érinti és felmerül a veszélye, hogy megfertőződik az ivóvízkészlet.

A sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előttA sajtótájékoztató résztvevői az érintett terület előtt

Az ügy további pikantériája, amit a helyszínen fotók bemutatásával is kiegészítettek, hogy a helyiek már most is azt tapasztalják, hogy általában hajnali órákban teherautók jelennek meg a murvabányánál és ismeretlen eredetű hulladékot borítanak le, amit aztán gyorsan betakarnak földdel.

A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról A bemutatott képek a vélhetően illáglis hulladéklerakásról

Ezzel kapcsolatban már rendőrségi feljelentést is tettek, de ahogy elmondták a sajtótájékoztatón, érdemi lépés még nem történt a hatóság részéről.

Hartmannt kiegészítve Katanics Sándor független képviselő hozzátette: a Bakonykarszt Zrt. szakembereinek véleménye szerint is kockázatot jelent a térség karsztvízbázisára nézve a murvabánya hulladék-hasznosítási tevékenységre történő átminősítése, ezért nem támogatják ezt, erről az álláspontról szintén bemutatták a dokumentumot.

A murvabánya bejárataA murvabánya bejárata

A murvabánya – aminek a tulajdonosa a pápai bejegyzésű Bakony-Inert Kft. – 2025-ig rendelkezik bányászati engedéllyel, utána következő időszakra pedig már beadták a dokumentumokat, hogy hulladékokat helyezhessenek el a területen. Ezt a dokumentációt a sajtótájékoztatón elmondottak szerint előzetesen jóváhagyta a hivatal.

Ez ellen a határozat ellen emelt hangot a Márkói Tiszta Víz Mozgalom is, amely civil szerveződés részéről Csejtei Imre és Erdősi Ferenc is felszólaltak a sajtótájékoztatón. Előbbi mérnökként elmondta, annak a dolomitnak, ami meghatározó ezen a részen, nagyon kicsi a szűrőképessége, tehát a földfelszínről bármilyen anyag könnyen eljut a 7 méter mélyen lévő karsztvízig. Szerintük felelőtlen volt a kormányhivatal, amikor ezt komolyabb mérések nélkül engedélyezte, nyilvános fellépésükkel pedig szeretnének nyomást gyakorolni a hatóságra, hogy változtassák meg döntésüket.

vehir.hu
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. tegnap 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. tegnap 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. 2024. július 17. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.