Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

A világ legszebb könyvesboltjai egy külön fejezetet kapnak a bakancslistán

2023. július 11. 14:19
Minden valamire való bakancslistának csak akkor van értelme, ha tükrözi a személyiségünk. Nem kell hátizsákos túrára indulni Indonéziába, ha sokkal szívesebben böngésznénk órákon keresztül egy nem mindennapi dizájnú könyvesboltban. Miért is lenne ez alacsonyabb rendű tétel? Elvégre a világ tele van elképesztően szép könyves birodalmakkal, amelyek ugyanolyan eufóriát nyújthatnak, mint a dzsungel felett hintázni.

Mutatok párat.

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires

Nézünk, mint a moziban. Ez a kifejezés új értelmet nyer Dél-Amerika egyik legnagyobb könyvesboltjába belépve. A Grand Splendid eredetileg ugyanis színházként funkcionált és Buenos Aires egyik legnépszerűbb helye volt az 1920-as években, ahol a kor híres tangó énekesei léptek fel. Később mozivá alakították át: itt mutatták be Argentína első hangosfilmjét is. A következő évtizedekben aztán folyamatosan váltogatta funkcióját a színház és a mozi között. 1991-ben a rossza gazdasági helyzet miatt bezárták, és már arra készültek, hogy lebontják, amikor az El Ateneo Kiadó közbelépett és könyv-illetve zene áruházzá alakították. Az átalakítás során a székeket eltávolították, a páholyokat, a díszítést, a csodás freskókat és a színház további elemeit azonban meghagyták. A színpadon egy kávézó kapott helyet, de az előadó-művészeti örökség is tovább él: délutánonként egy zongorista muzsikál itt.

Fotó: Jeison Higuita on UnsplashFotó: Jeison Higuita on Unsplash

Shakespeare & Company, Párizs

Nem kevésbé kalandos a világ talán legikonikusabb könyvesboltjának története sem.  A Shakespeare & Co.-t az amerikai szerkesztő, Sylvia Beach nyitotta 1919-ben, majd többször költözött Párizson belül. Végleges helyét a Rue de La Bûcherie-n 1951-ben találta meg, a bolt vezetését pedig George Whitman vette át. A szinte kizárólag angol nyelvű irodalmat áruló üzlet mindig is kedvelt pontja volt az átutazóban járó íróknak. Annak idején még Ernest Hemingway is megfordult itt, aki Vándorünnep című regényében konkrétan be is számol itteni élményeiért. A bolt egyfajta zarándokhelye volt a szárnypróbálgató íróknak, költőknek is, akik szállást is kaphattak itt azért cserébe, ha beálltak a pult mögé dolgozni. Az igazi könyvmolyok számára ma is kihagyhatatlan állomása egy párizsi utazásnak, bár a versrészletek felirataival tarkított falak látványát csak az emlékeikben tudják megőrizni, fotózni ugyanis tilos. Üröm az örömben: így talán áthatóbb lesz az élmény, ahogy az egyik sarokba kucorodva olvasgatnak, miközben valaki befoglalja a zongorát és egy lágy dallamba kezd.

A kép a szerző tulajdonában vanA kép a szerző tulajdonában van

Livraria Lello, Porto

Szépsége és múzsai szerepe miatt is kötelező látnivaló a Harry Potter kedvelőinek a portugál könyvesbolt: állítólag helyet Rowling is gyakran felkereste, amikor 1991-93 között a városban élt, s ez adta az egyik inspirációt a regényekhez is. Akárhogy is volt, az 1906-ban nyitott Livrario Lello a neogótikus és art deco stílus elemeit vegyítő belsőépítészeti alkotásaival, kanyargós, piros színben pompázó fa lépcsősoraival, a faltól falig érő könyvespolcaival, kazettás ablakaival és ajtóival, valamint a festett üvegtetőn át beszökő fénnyel Pazar látványt nyújt. A tulajdonosok rá is éreztek, hogy a népszerűséget ki kell aknázni: a megnövekedett forgalom miatt csak belépőjeggyel látogatható, amit természetesen le lehet vásárolni.

Fotó: Peter Justinger on UnsplashFotó: Peter Justinger on Unsplash

Libraria Aqua Alta, Velence

Pont egy vízre épült városban ne lenne egy úszó könyvesbolt? Persze, hogy nem. A trükk azonban az, hogy nem egy hajóban alakítottak ki könyvüzletet, ahogy azt Londonban tették, a Libraria Aqua Alta rafinériája az, hogy egyenesen a kanális mentén helyezkedik el, így nem ritka, hogy az üzletet elönti a víz. Aggódni nem kell, a könyvek vízálló dobozokban, egy kádban, sőt, egy gondolában kaptak helyet, így nem érheti őket baj. A magazinok, térképek és a különböző dekorációs elemek egy elvarázsolt világot tárnak elénk, de ha mindez nem lenne elég vonzó, a hely megközelítése sem akárhogy történik: könyvekből kialakított lépcső vezet hozzá. Bónusz, hogy a bolt állandó lakója egy cica, aki soha nem vet meg egy kis simogatást.

Fotó: Alexandra Tran on UnsplashFotó: Alexandra Tran on Unsplash

Van der Velde in de Broeren, Zwolle

A hollandoknak van pár egyedi elképzelésük, mit kezdjenek a használaton kívüli épületeikkel. Persze lehet azt a nyugat hanyatlásaként is értelmezni, amikor egy megüresedett templomból könyvesbolt és kávézó lesz, szerintem azonban a hit, és leginkább az, hogy ki mennyire jó ember, nem egy épületen múlik. És könyvekkel megtölteni egy üres templomot még mindig a legjobb módja az „újrahasznosításnak”, hiszen az olvasás is gazdagítja a lelket, akárcsak a találkozások, amelyek itt történnek. A domonkosok által 1466 és 1512 között építtetett templomban a kötetek mellett zenei albumokat és gyerekjátékokat is lehet kapni.

Fotó: Ben Vulkers Fotó: Ben Vulkers

Book and Bed, Tokyo

Vannak helyek, amiket nem szívesen hagyunk ott. Erre találtak megoldást a japánok, amikor egy hostelként és könyvesboltként is üzemelő helyet nyitottak. A Book and Bed összesen 30 férőhelyet biztosít azoknak, akik szívesen hajtanák álomra a fejüket könyvek között – szó szerint, hiszen az ágyak a könyvespolcok mögött és között helyezkednek el. Elsősorban egyébként japán és angol nyelvű köteteket találunk az 1700 darabos gyűjteményben, a hangulatot pedig fokozza, hogy a mennyezetről is könyvek lógnak. Az mondjuk kérdéses, egy igazi könyvmoly vajon mennyit alszik itt, és mennyit olvas inkább…

Fotó: bookandbedtokyo.comFotó: bookandbedtokyo.com

Bertalan Melinda
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.