Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A legjobb kalandok a kitaposott ösvényen túl kezdődnek

2023. július 17. 9:35
Gyerekként nyüzsgéssel teli nyárra vágyunk minél több programmal, aztán felnőttként rájövünk, hogy néha nincs is jobb, mint amikor az élvezeteket hosszan elnyújthatjuk, és picit elmenekülhetünk a pörgésből. Felejtsük is el tehát Rómát és az Adriát, és induljunk kevésbé kézenfekvő utakra. Mutatunk egy-egy alternatívát repülővel, autóval és vonattal elérhető tengerparti, hegyvidéki és kulturális kikapcsolódáshoz.

Korzika: üdvözlünk a szépség szigetén!

Nyers szépség, tele színnel és fénnyel. Állítólag amikor a görögök először meglátták az azúrkék öblökkel és fehér sziklafalakkal ölelt Korzikát, Kallistének, azaz a Legszebbnek nevezték el. A sziget Henri Matisse-t is elbájolta: a híres művész itt szeretett a leginkább festeni. Korzika ugyanakkor amolyan vad szépség, amely nem adja könnyen magát: a helyiek féltőn óvják szülőföldjüket a turistáktól, nehogy azok tönkretegyék békés életüket, ráadásul ha szeretnénk körbecsavarogni a szigetet, számítanunk kell arra, hogy a nyaktörő szerpentineken egy párszor leizzadunk. Ám pont ezért érdemes felfedezni Napóleon szülőföldjét: itt még visszakapunk valamit azokból a régi, lusta nyarakból, amiket sokszor már csak művészfilmekben látunk.

A sziget leglátogatottabb pontja egyébként kétségtelenül a fehér sziklákra épült Bonifacio. A Korzika legdélebbi pontján található település egykor teljesen áthatolhatatlan volt, 60 méter magasságba kiemelkedő, szűk, sziklába vájt lépcsői pedig ma is az egyik legizgalmasabb látnivalónak számítanak. A fáradalmakat sajt, brocciut méz és meleg bagett társaságában pihenhetjük ki, majd később Santa Giulia hófehér homokos tengerpartján, miközben a szél só, rozmaring és rekettyeillatot hoz felénk. A napot a sziklamélyedésben elhelyezkedő Grotte di Murtoli étterem gyertyafényes teraszán költsük el, mely olyan, mintha az ég és a tenger között lebegne.

Ne ragadjunk le azonban itt, hiszen a Földközi-tenger legtisztább vizű strandjait Korzika rejti, és akad belőlük szép számmal. A kis gránitszigetekből és zátonyokból álló, kizárólag nappal látogatható Lavezzi-szigetcsoportra Porto Vecchioból indul a komp, a nyugati oldalon található Roccapina-öböl pedig a kincskeresők bányája: állítólag még mindig fellelhetők itt azok a ritka gyémántok, melyeket az indiai maharadzsák Viktória királynőnek szántak volna, ha hajójuk nem süllyed el. A merészebbek búvárkodhatnak is a tengerpartokon: a víz mélyén halak, tengeri rózsák és gombák mellett német és angol bombázók is találhatók. Ha pedig szárazabb kalandokra vágynánk, a sziget közel fele nemzeti parkokból áll jól kijelölt útvonalakkal, vagy ejtőzhetünk is a városokban, nagyon finom gesztenye, mandarin és füge lekvárt kóstolva.

Tipp: Korzikának van saját reptere például Bastián, némileg azonban spórolhatunk az úton, ha kifogunk egy olcsóbb repjegyet Pisába, ahonnan kb. fél óra alatt visz el a vonat Livornoba, innen pedig komppal tudunk továbbutazni a szigetre.

Zermatt: nem ijedősnek való vidék

Van, akinek a nyár a tengerparton sütkérezést jelenti, van, akinek a road tripeket és a hegyek látványát ébredéskor. Zermatt az Alpok egyik leghíresebb hegyének lábánál, a 4478 méter magas Matterhornnál fekszik, Európa legmagasabb szabadtéri vasútja innen visz fel a Gornergratra. Már az odaút is pazar, 3089 méterre felérve pedig elképesztő kilátás nyílik a csúcsra. Az elszántak innen gyalog felkapaszkodhatnak a Matterhorn tetejére, de érdemes becélozni a kistestvért, a 3883 méteres Kis Matterhornt is, ahova felvonóval juthatunk fel, csúcsáról pedig három ország hegyei rajzolódnak ki: az Alpok olasz és svájci vonulatai mellett kedvező időjárási körülmények esetén a Mount Blanc is megpillantható.

Két adrenalinfröccs szünetében a Kis Matterhorn és a Breithorn közötti Gleccserpalotában lazulhatunk, noha ez sem a klasszikus elernyedős lazulás: a különleges „palota” 15 méter mélyen található, melyet jégbe faragott alagutakon keresztül lehet megközelíteni, közben pedig folyamatosan jégből készült alkotásokba – faragványokba, szobrokba – lehet botlani.

Fotó: Morgan Thompson on UnsplashFotó: Morgan Thompson on Unsplash

A családosoknak jó móka lehet a Zermattól 15 perc gyaloglásra található Gorner szurdok felfedezése, mely fölött egy modern fahíd vezet keresztül, közben pedig elképesztő látványt nyújt a sziklák között fel-feltörő víz látványa. Élvezethalmozóknak jó hír, hogy vezetett túra keretében kötélpályán is át lehet siklani a szurdok felett. Az igazi hedonisták azonban itt valószínűleg nem állnak meg: a közelben található Charles Kuonen függőhíd a maga 494 méteres hosszával és 85 méteres magasságával, 65 centiméteres szélességével valószínűleg okoz egy kis lábremegést, de érdemes leküzdeni a félelmünket, hiszen ott állni a közepén és körbetekinteni a világra elképesztő szabadságélmény. 

De ha ez se lenne elég, a Zermatt melletti erdőben fekvő Forest Fun Parkban többféle nehézségű akadálypálya közül lehet válogatni: a zöld pálya családosoknak is vállalható, a barna pályához viszont már kötélidegek kellenek, hiszen 200 méteren keresztül 30 méterrel a föld felett kell közlekedni.

A sok kaland után hazaindulás előtt még áldozzunk egy kicsit a nyárnak: keressük fel a Zermatt környéki túraútvonalak legnépszerűbbikének számító 5 tó túra valamelyik állomását (vagy akár mindet), üljünk ki egy kempingszékbe vagy heveredjünk le egy pokrócra, csapjunk egy pikniket és élvezzük ki maximálisan a gyönyörű látványt.

Tipp: Zermattot autóval nagyjából 12 óra alatt lehet megközelíteni, magába a faluba azonban nem engedik be a kocsikat, azt Taschban kell letenni, ahonnan vasúti szerelvény visz fel az 1608 méter magasan fekvő településre.

Temesvár: barangold be, aztán vidd haza társasjátékként!

Könnyen elérhető vonattal, pénztárcabarát, alapjáraton is izgalmas, a csúsztatott Európa kulturális fővárosa cím viselésének köszönhetően pedig a megszokottnál is színesebb programkínálattal vár, így aztán felejtsük el idén Rómát vagy Prágát, irány helyette Temesvár.

Érkezés után vessük be magunkat rögvest a Dóm tér forgatagába, üljünk ki az egyik teraszra, és miközben a világhírű Illy Ferenc kávéját kortyolgatjuk, szívjuk magunkba a színpompás, barokk, reneszánsz és szecessziós épületek látványát, melyektől egyszerre érezhetjük magunkat keleten és nyugaton – a Brück házat mintha csak Belgiumból importálták volna.

Temesvárt felfedezhetjük magunk is, de egy helyi idegenvezető útmutatása és érdekes sztorijai mindig jól jöhetnek: a magyar idegenvezetők listáját a temesvaros.ro-n találjuk, és olyan tematikus túrák közül is válogathatunk, mint a szecesszió Temesváron vagy éppen nők Temesváron, de kerékpáros túrára is van lehetőség.

Ha magunk vennénk nyakunkba a várost, a Győzelem teret semmiképpen se hagyjuk ki: mintha csak a történelem testesülne meg itt, ahol a hagyományos stílusú mellett egyszerre vannak jelen a kommunista időből származó épületek. A tér népszerű találkozóhely is sok-sok minőségi étteremmel – érdemes itt elkölteni az ebédünket. A tér mögött csörgedezik a Béga folyó, amelyen naponta többször közlekedik hajójárat. Csorogjunk végig rajta így is, majd másnap időzzünk el egy kicsit több ideig, hiszen rengeteg park, strand, kávézó, étterem van itt körben. Akinek a strandolás elképzelhetetlen könyv nélkül, annak a közelben található Cărturești könyvesbolt különleges dizájnjával, futónövényeivel és többnyelvű köteteivel maga lesz a mennyország.

S ha már Európa kulturális fővárosa, a cím alkalmából minden héten mintegy 30 programmal várnak a Bánság fővárosában, az év során pedig közel 2500 művész fordul meg majd itt. Ne hagyjuk ki John Malkovich egyszemélyes performanszát július végén, vagy a Csiky Gergely Állami Magyar Színház valamelyik improvizációs játékát. 

Illetve még egy dolgot: a 21 rétegű dobostortát a Verona cukrászdában. Isteni gasztroélmény lesz!

Tipp: Ha valami igazán emlékezetes és hasznos ajándékkal szeretnénk hazatérni, válasszuk a timisoaralacutie.ro jóvoltából készült társasjátékot, valamint a Temesvár dobozban kirakóit és rajzait, melyek révén öt történelmi épület 3D-s makettjét is elkészíthetjük.

Fotó: Getty Images

Bertalan Melinda
további cikkek
A reggeli mozgás előnyei A reggeli mozgás előnyei A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni. A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz. 2024. május 31. 15:39 Jógázás a szabadban Jógázás a szabadban Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni. 2024. május 31. 15:36 Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is. 2024. május 31. 9:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.