Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C

Adjunk esélyt az operának!

2023. július 15. 16:17
Az életben nem csak azok jelenthetik a tökéletes pillanatokat, amelyek régi vágyak beteljesülését jelzik. Ha nyitottak vagyunk, rengeteg kellemes meglepetésre bukkanhatunk még. Ezt bizonyította a VeszprémFest operagálája is.

Előre bocsátom, finoman szólva is laikus vagyok a műfajt illetően. Az összes kötődésem hozzá mindössze annyi, hogy a legjobb barátnőm csodásan énekel operát is, a családi legendárium szerint távoli rokonság fűzött bennünket az egyik hazai operacsillaghoz, és egyszer régen színházban meg filmekben belefutottam egy-egy áriába. De ha igazán őszinte akarok lenni, sosem fogott meg a műfaj, sőt, sokáig egysíkúnak gondoltam, ahol nagyon magas hangon, fájdalmasan éneklik az emiatt érthetetlenné összemosódó szöveget.

Anna NetrebkoAnna Netrebko

Érdemes azonban nyitottnak lenni, és időről időre az életben esélyt adni olyasminek is, ami látszólag távol áll tőlünk. Hát így kötöttem ki Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, illetve Elena Zhidkova és Želkjo Lučić koncertjén, és meg kell mondanom, egyáltalán nem bántam meg.

Mert ugyan nem lettem operarajongó, még csak azt se mondanám, hogy ezentúl feltűnik a Spotify listámon egy-egy Verdi-ária, de kétségtelenül van egyfajta romantikája annak, amikor a naplementében a História kertet betöltik az opera hangjai.

Ráadásul az említett művészek valóban olyan teljesítményt nyújtanak, amelyek kitörölnek minden olyan korábbi feltételezést, hogy az opera egysíkú és unalmas lenne. Igen, a műfaj a felfokozott érzelmekről szól, ennek megfelelően az ének is felfokozott, de közben ott van benne rengeteg szín is: Lady Macbeth agyafúrtságának és kegyetlenségének mélységei, a Mantovai herceg ájtatos szerelme és csábítása a Rigoletto operában, amit Maddalena kétkedve, visszafogottan kacérkodva és gúnyolódva fogad, vagy éppen Gilda kétségbeesése a játszmát látva (Rigoletto opera).

Yusif EyvazovYusif Eyvazov

Mindezt pedig nemcsak énekben mutatják meg a művészek. Ne feledjük, az opera tulajdonképpen zenés színház, ahol nem elég, hogy a hangok tökéletesen a helyükön legyenek, megfelelő átélés nélkül ott ette meg a fene az egészet. Úgy csak szép-szép lesz, de nem hatol szívig, elmarad a katarzis. A tegnapi operagálán erre sem lehetett panasz: a művészek nemcsak a hangjukkal játszottak, de a mimikában, mozdulatokban is megjelentek az érzelmek, a történések.

Želkjo Lučić, Elena ZhidkovaŽelkjo Lučić, Elena Zhidkova

Anna Netrebko egyik pillanatban a végzet asszonya, agyafúrt és törtető Lady Macbethként, a másikban ott van az arcán a hátrahagyott nő minden fájdalma. Az érzelmek közvetítésében Yusif Eyvazov sem marad el: ha nem tudnám a felirat alapján, hogy épp szerelmes dalt énekel, akkor is egyértelmű lenne, már-már könnyáztatta szeme, kitárulkozása mindent elmond arról, milyen az, amikor egy férfi az áhított nő rabjává válik. Želkjo Lučić maga a nyers erő, a tekintélyes férfi, aki nehezen fedi fel érzelmeit, megbántottságát vagy éppen elkeseredettségét, pedig ott lakozik benne mind, majd a taps alatt játszi könnyedséggel vált vissza önmagára, egy vidám, felszabadult emberre. Elena Zhidkova A trubadúr Azucenajaként tűpontosan jeleníti meg azt a rettenetet, azt a belső feszültséget, ami egykori borzasztó tettének elismerésével jár, mikor őrületében saját fiát vetette máglyára – arca egyszerre fejez ki bénultságot, iszonyt és bűntudatot, miközben a történtekről szinte suttogva énekel. Óriási technikai bravúr ez, kiénekelni ezeket az elképesztően magas hangokat, s közben a színészi játékról sem megfeledkezni.

Bámulatos az a tudat, hogy egyes emberek minderre képesek, s ha másért nem is, ezért a felismerésért minimum egyszer érdemes esélyt adni egy olyan rétegműfajnak is, mint az opera. Kellemes csalódásban lehet részünk.

Galéria
Anna Netrebo & Yusif Eyvazov a VeszprémFesten
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.