Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C

Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban

2023. július 20. 23:55
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón részt vett Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Mészáros Zoltán, aki meghatározó alakja és egyben megálmodója is a térség legtöbb bor- és gasztronómia programjának, illetve Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus és egyben a rendezvény szakmai házigazdája, illetve Müller Mihály a Veszprém-Balaton Zrt. sajtófőnöke.

A rendezvény hivatalos közleményében leírtak szerint az Almádi Bormustra olyan lesz, amilyennek Márai Sándor megálmodta:

„Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

A sajtóesemény felszólalói is ebben az eszmében nyilatkoztak a programról, mely nem hasonlítható az egyszerű borfesztiválokhoz, egyszerre adóznak vele a múlt tiszteletének és a borkultúra jövőjének is, a hangsúlyt pedig a professzionális borkóstolásra helyezik.

Mészáros Gabriella szerint a borkultúra ott kezdődik, ahol  a borokról beszélni is tudnak, egy bor kóstolása pedig legalább akkora élményt nyújthat, mint akár egy csodálatos festmény látványa. Ehhez az örömhöz azonban szükség van előképzettségre is, és pontosan ezért született meg a Bormustra ötlete, amellyel a fiatal, tapasztalatlan, de nyitott borkedvelőket célozzák meg elsősorban.

Kontrát Károly beszédében a helyi civil szervezeteket is méltatta, amiért aktív részt vállalnak a minőségi programból, úgy, hogy nem csupán a hagyományokat ápolják, de megújulni is szeretnének közben.

A bormustra nem csak a felnőtteket szólítja meg, igazi családi rendezvény. Amíg a szülők részt vesznek a szakmai beszélgetéseken, borkóstolókon, addig a gyerekek elkezdik „használni az orrukat és a szívüket”: tudatosan ismerkedhetnek az ízekkel, illatokkal. Minden este hat órától lehetőség nyílik számukra, hogy csokoládét és szörpöket párosítsanak, salátákat kreáljanak a tanultak szerint. 

Mészáros Gabriella a program során beszélgetésekre hívja a rendezvény látogatóit, amelyen a magyar bor reprezentánsaival beszélget a magyar bor helyzetéről, lehetőségeiről a világ- és hazai piacokon.

A Bormustrán résztvevő borászatok :
Hasthag Neszmély (6 Neszmélyi Borászat összefogása) – Neszmélyi Borvidék
Barcza Pincészet – Somlói Borvidék
Jásdi Pince – Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Pósta Borház – Szekszárdi Borvidék
Dominium Pincészet – Mátrai Borvidék
Kovács Nimród Borászat – Egri Borvidék
Demetervin Pincészet – Tokaji Borvidék
Balla Géza Pincészete – Ménesi Borvidék
Csernus Pincészet – Közép-Szlovákiai Borvidék

A részletes program az alábbi linken olvasható: https://balatonalmadi.hu/esemeny/356-almadi-bormustra

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.