Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Zenébe zárni a pillanatot

2023. július 29. 11:13
A félelmek azt súgják, vájtfülűnek kell hozzá lenni vagy éppen zeneileg képzettnek, pedig egyik sem igaz. A jazz élvezetéhez csupán nyitottság kell, érezni a jelen pillanat rezdüléseit. Hiszen éppen erről szól a műfaj, és ezt szeretnék átadni a Magyar Jazz Ünnepén is a Művészetek Völgyében július 30-ig.

2017-ben a jazz széles körben még egyszer nagyot szólt. Akkoriban játszották a mozik Damien Chazelle szerelmes ódáját a Hollywood-i musicalekhez és a jazz aranykorához, s ha a műfaj egy kicsit modernizáltabb verziójához is, de a laikus közönség ekkoriban egy kicsit közelebb kerülhetett ehhez a rétegzenéhez.

Mert ezt nem lehet tagadni. „A magyar muzsikusok tehetsége, felkészültsége nemzetközi színvonalú, a produkciók, amelyek bekerülnek a világ jazz vérkeringésébe, abszolút megállják a helyüket, és az előadók a klasszikus zenéhez hasonlóan megbecsültségnek örvendenek. Az ugyanakkor valóban igaz, hogy ez a zene a világon mindenhol erősen rétegzene és meglehetősen kötődik az urbánus létformához – mondja Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. – Idehaza jellemzően a fővárosban vannak jazz klubok, és a közönség bázisa is ide kötődik. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy időről időre megjelenjünk vidéken is egy-egy erőteljesebb programmal, hogy azok az emberek is találkozzanak a műfajjal és a magyar muzsikusokkal, akik évközben nem jutnak be a jazz klubokba.”

Fotó: Művészetek VölgyeFotó: Művészetek Völgye

A szövetség bő egy évtizede a VeszprémFesten is igyekezett már ennek a célnak eleget tenni a Magyar Jazz Napjának megszervezésével, míg a közelmúltban 30 év jazz címmel pályáztak és tartottak sikeres koncertsorozatot a Papírkutyában. A napokban pedig a Művészetek Völgye fesztiválon jelentkeznek a Magyar Jazz Ünnepe programsorozattal. Ez az egyik legrégebbi rendezvényük, amit már több mint 20 éve rendszeresen megszerveznek, általában tavasszal a Budapest Jazz Clubban. Idén azonban úgy gondolták, vidékre viszik a programot és megpróbálnak minél több embert elérni, a megszokott három-négy nap helyett pedig sikerült hat naposra bővíteni a rendezvényt, amely egy önálló udvart is kapott a kapolcsi fesztiválon.

Bágyi Balázs elmondta, igyekeznek interaktivitásra törekedni, a korai idősávban pedig több olyan ismeretterjesztő előadást is tartanak, amelyekkel kifejezetten a laikusokat szeretnék megszólítani, azokat, akik érdeklődnek a műfaj iránt, vagy akik egyszerűen kíváncsiak arra, mi zajlik egy muzsikus fejében. Így például improvizációs workshopot tartott Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Kollmann Gábor, a MJSZ vezetőségi tagja improvizáció alapjairól mesélt, de szó lesz a jazztörténet korai évtizedeiről is szombaton Gayer Ferenc előadásában, Bágyi Balázs pedig a Dob mindenek felett előadásában ennek az ütős hangszernek a szerepéről, kialakulásáról beszél. Emellett természetesen koncertek is lesznek, zenél többek között a Pintér Zoltán Trió és Fekete-Kovács Kornél, a Pataj Jazz Quintet és a Dániel Balázs Boogie-Woogie Trió is.

Fotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldalaFotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldala

Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként abszolút megérte vidékre hozni a programsorozatot, hiszen nagyon sokan szeretik az udvart és eddig minden este teltház volt. Elindulni pedig még most sem késő, csak a sztereotípiákat hagyjuk otthon. Mert az elképzelésekkel ellentétben a jazz élvezetéhez egyáltalán nem kell vájtfülűnek lenni vagy zenei előképzettséggel rendelkezni, és nem is egy elvont műfajról van szó: a jazz valójában a zenébe zárt pillanat, leképződése mindannak, ami körülöttünk éppen a világban van, az improvizáció révén a legkortársabb zenei műfaj. Ha odafigyel, ha a szívében nyitottság van, bárki élményre lelhet benne.

Bertalan Melinda
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.