Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zenébe zárni a pillanatot

2023. július 29. 11:13
A félelmek azt súgják, vájtfülűnek kell hozzá lenni vagy éppen zeneileg képzettnek, pedig egyik sem igaz. A jazz élvezetéhez csupán nyitottság kell, érezni a jelen pillanat rezdüléseit. Hiszen éppen erről szól a műfaj, és ezt szeretnék átadni a Magyar Jazz Ünnepén is a Művészetek Völgyében július 30-ig.

2017-ben a jazz széles körben még egyszer nagyot szólt. Akkoriban játszották a mozik Damien Chazelle szerelmes ódáját a Hollywood-i musicalekhez és a jazz aranykorához, s ha a műfaj egy kicsit modernizáltabb verziójához is, de a laikus közönség ekkoriban egy kicsit közelebb kerülhetett ehhez a rétegzenéhez.

Mert ezt nem lehet tagadni. „A magyar muzsikusok tehetsége, felkészültsége nemzetközi színvonalú, a produkciók, amelyek bekerülnek a világ jazz vérkeringésébe, abszolút megállják a helyüket, és az előadók a klasszikus zenéhez hasonlóan megbecsültségnek örvendenek. Az ugyanakkor valóban igaz, hogy ez a zene a világon mindenhol erősen rétegzene és meglehetősen kötődik az urbánus létformához – mondja Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. – Idehaza jellemzően a fővárosban vannak jazz klubok, és a közönség bázisa is ide kötődik. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy időről időre megjelenjünk vidéken is egy-egy erőteljesebb programmal, hogy azok az emberek is találkozzanak a műfajjal és a magyar muzsikusokkal, akik évközben nem jutnak be a jazz klubokba.”

Fotó: Művészetek VölgyeFotó: Művészetek Völgye

A szövetség bő egy évtizede a VeszprémFesten is igyekezett már ennek a célnak eleget tenni a Magyar Jazz Napjának megszervezésével, míg a közelmúltban 30 év jazz címmel pályáztak és tartottak sikeres koncertsorozatot a Papírkutyában. A napokban pedig a Művészetek Völgye fesztiválon jelentkeznek a Magyar Jazz Ünnepe programsorozattal. Ez az egyik legrégebbi rendezvényük, amit már több mint 20 éve rendszeresen megszerveznek, általában tavasszal a Budapest Jazz Clubban. Idén azonban úgy gondolták, vidékre viszik a programot és megpróbálnak minél több embert elérni, a megszokott három-négy nap helyett pedig sikerült hat naposra bővíteni a rendezvényt, amely egy önálló udvart is kapott a kapolcsi fesztiválon.

Bágyi Balázs elmondta, igyekeznek interaktivitásra törekedni, a korai idősávban pedig több olyan ismeretterjesztő előadást is tartanak, amelyekkel kifejezetten a laikusokat szeretnék megszólítani, azokat, akik érdeklődnek a műfaj iránt, vagy akik egyszerűen kíváncsiak arra, mi zajlik egy muzsikus fejében. Így például improvizációs workshopot tartott Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Kollmann Gábor, a MJSZ vezetőségi tagja improvizáció alapjairól mesélt, de szó lesz a jazztörténet korai évtizedeiről is szombaton Gayer Ferenc előadásában, Bágyi Balázs pedig a Dob mindenek felett előadásában ennek az ütős hangszernek a szerepéről, kialakulásáról beszél. Emellett természetesen koncertek is lesznek, zenél többek között a Pintér Zoltán Trió és Fekete-Kovács Kornél, a Pataj Jazz Quintet és a Dániel Balázs Boogie-Woogie Trió is.

Fotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldalaFotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldala

Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként abszolút megérte vidékre hozni a programsorozatot, hiszen nagyon sokan szeretik az udvart és eddig minden este teltház volt. Elindulni pedig még most sem késő, csak a sztereotípiákat hagyjuk otthon. Mert az elképzelésekkel ellentétben a jazz élvezetéhez egyáltalán nem kell vájtfülűnek lenni vagy zenei előképzettséggel rendelkezni, és nem is egy elvont műfajról van szó: a jazz valójában a zenébe zárt pillanat, leképződése mindannak, ami körülöttünk éppen a világban van, az improvizáció révén a legkortársabb zenei műfaj. Ha odafigyel, ha a szívében nyitottság van, bárki élményre lelhet benne.

Bertalan Melinda
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.