Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Belga Nagydíj - Verstappen nyerte a sprintfutamot

2023. július 29. 18:33 // Forrás: MTI
Max Verstappen, a Red Bull címvédő és kétszeres világbajnok pilótája nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíj szombaton rendezett sprintfutamát.

A rajt előtt percekkel a pálya nagy részén elkezdett esni az eső, így elhalasztották a startot előbb 12, majd újabb 20 perccel, s a mezőny végül 17.35 órakor, vizes pályára alkalmas abroncsokon indult el a felvezető körre a biztonsági autó mögött. A safety car négy körön át maradt bent, a pilóták pedig álló helyett gurulórajttal kezdték meg a 11 körösre rövidített versenyt.

Az elindulást követően a mezőny fele azonnal a boxba hajtott átmeneti esőgumikért, és ők jártak jól, ugyanis az jobban tapadt a folyamatosan száradó pályán. A kerékcserék után Piastri állt az élre, mögötte Verstappen és Gasly száguldott, a pontszerző helyeken pedig Carlos Pérez (Red Bull) és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) mellett a két Ferrari és Piastri csapattársa, Lando Norris haladt.

A harmadik körben a 42. születésnapját épp szombaton ünneplő, kétszeres világbajnok Fernando Alonso (Aston Martin) hibázott, ráment a vizes kerékvetőre és a kavicságyban landolt, így újra bejött a biztonsági autó. Amikor másodszor is nekiindultak a pilóták a versenynek, Verstappen szinte azonnal megelőzte Piastrit, hátrébb pedig Hamilton és Pérez ért össze. Utóbbi autóján megsérült az oldaldoboz, így a brit, majd szinte az egész mezőny megelőzte, mielőtt feladta a futamot.

Az élen Verstappen előnye folyamatosan nőtt, az ütközésért öt másodperces időbüntetést kapó Hamilton pedig hiába üldözte Gaslyt a dobogó harmadik fokáért zajló csatában. A brit pilóta, bár negyedikként intették le, végül csak hetedik lett.

A spái verseny az idei naptár harmadik sprintfutamos hétvégéje, de a lebonyolítás az év elején a csapatokkal történt egyeztetést követően módosult. Az új rendszerben szombaton délelőtt külön időmérő edzést tartanak, amely a délutáni rövid viadal rajtsorrendjét határozza meg. A sprintfutamon az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat, a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 pontot.

A 44 körös Belga Nagydíjat vasárnap 15 órától rendezik, azon Charles Leclerc (Ferrari) rajtol majd a pole pozícióból.

Nyitókép: euro.dayfr.com

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.