Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Balatonalmádiban készítik az év strandételét

2023. augusztus 3. 12:36 // Forrás: Balatoni Kör
A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott eredményhirdetésen mutatták be.

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

Balatoni nyelves (Fotó: Heim Alexandra)Balatoni nyelves (Fotó: Heim Alexandra)

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero's "hideg tökfőzelék feltétlenül" nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá. 

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek.

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller "Raviolija" lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került.

Zeller ravioli (Fotó: Heim Alexandra)Zeller ravioli (Fotó: Heim Alexandra)

A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Csillag Richárd balatoni séf csatlakozott, aki tavaly negyedik lett az ifjú szakács világbajnokságon, a Tork különdíját átadó Sipos Norberttel együtt így két séf is volt a zsűriben.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: "ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése és a "retró" kínálat megújításával jelentősen hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt." 

"A balatoni strandgasztronómia fejlődését és a Beach Food trend kreativitását az idén különösen nehéz gazdasági környezet és a hazai médiában a Balatont külföldi tengerpartokkal példátlanul negatívan összehasonlító cikkek tucatjai sem törhették meg. Akik a Balaton szerelmeseiként hűek maradnak kedvenc hazai tavunkhoz vendéglátósként idén jelentős áldozatokat hozva bizonyítják, miért érdemes a lehető legjobbat nyújtani és a nehezebb körülmények között is különleges ételeket kínálni akár 2-3000 forintért is."

vehir.hu
további cikkek
Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin A kilencvenes években még Amszterdamba szállították a hidegen sajtolt napraforgómag olajat, annyira nem volt itthon kultúrája, most, alig másfél évvel az üzem újraindítása után Innovatív termék díjat nyertek a Bakony Expón. Igaz, még van hova fejlődni abban, hogy elfogadtassák az emberekkel, a napraforgómagból kinyert olajat fűszerolajnak, és ne sima étolajnak tekintsék, de határozottan jó úton haladnak. A Behring Manufaktúrában jártunk. 2024. május 31. 9:19 Amikor a nagypapa pékségét az unoka álmodja tovább Amikor a nagypapa pékségét az unoka álmodja tovább 1940-es évekbeli fekete-fehér fotó, rajta asszonyok, férfiak, pékek sora, a kezekben és a kosarakban gyönyörű cipók. Valahol itt kezdődik valójában a történet, amit ma Derceként ismerünk: egy pék nagypapával, akinek a sütés iránti szenvedélye tudattalanul is átöröklődött lányunokájába, Papp Zsanett Odettbe, s aki ma kovászos kenyereivel, magyar, francia és svéd péksüteményeivel, hazai finomságaival ugyancsak azt hirdeti: az étel és a közös étkezés ünnep. 2024. május 31. 9:19 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.