Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

A kézművesség otthon van Herenden

2023. augusztus 3. 19:18
Ezt pedig ismét bizonyítja a város a kilencedik alkalommal jelentkező Herendi Kézműves Fesztivállal augusztus 11-13. között.

A herendi porcelán világhíre kétségtelen. Közel kétszáz éve működik itt a majolikagyár, melynek termékeit minden lakott földrészen ismernek. De a városban nemcsak a porcelánkészítésnek van hagyománya, fafaragók, ékszerkészítők, csipkeverők és még számos kézműves ugyancsak képviselteti magát itt.

Ezeknek a hagyományoknak a bemutatását, ápolását és továbbadását tűzte ki célul közel egy évtizede a HerendFeszt, amely, ahogy arra Jánszky Lajos László polgármester is rávilágított az esemény sajtótájékoztatóján, több akart lenni, mint egy szimpla sörfesztivál. A városvezető megválasztása idején eldöntötte, ha már a kultúra ilyen mélyen gyökerezik a városban, építsék erre nyári programjukat. „Ami itt van Herenden, az egy kultúrkincs, és ezt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kapcsán Veszprémbe érkező turistáknak is érdemes látnia” – fogalmazott.

Az ingyenes fesztivál előbbi egyik eseménye is: Herend Város Önkormányzata a rendezvény lebonyolítására 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az EKF-től, emellett 2 millió önerőt maga biztosít.

Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke arról beszélt, a program egyik nagyon fontos célja, hogy Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót hosszú távon is láthatóvá tegye Európa kulturális térképén. Herenden ezen már régóta szerepelt, s az itteni értékek, hagyományok bizonyosan hozzásegítették Veszprémet és a térséget az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, amelyek megmutatása ugyancsak célja a programsorozatnak. A német nemzetiségi hagyományok, a kézműves örökség, a családbarát gondolkodás mind részei a fesztiválnak is, nem véletlen, hogy 2021 után újra támogatást nyert a rendezvény.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a herendiek jó döntést hoztak, amikor csatlakoztak a programsorozathoz, s a veszprémi városvezetés is úgy gondolta, érdemes térségben gondolkodni az EKF pályázat során. Hiszen ez a térség rendkívül élhető, mert működik az összefogás, a fejlesztésekben és az értékek megőrzésében, bemutatásában is, ami a kézműves fesztiválon alapja is: a herendiek mellett számos környékbeli településről érkeznek fellépők, hagyományőrzők.

A háromnapos fesztiválra közel ötven alkotó várja majd a Kézműves Udvarban, ráadásul nemcsak vásárolhatnak az egyedi termékek közül, hanem elleshetik a készítés fortélyait is. Kipróbálhatják, hogyan készülnek a különböző ékszerek, a csipke, a selyemvirág, a faragott tojás vagy éppen a herendi porcelán.

A rendezvény további öt helyszínén emellett egész nap táncosok, zenekarok, szólisták szórakoztatják a közönséget. A szervezők igyekeztek minőségi és környékbeli művészeket meghívni, így fellép többek között Süle Zsolt, az LGT Emlékzenekar, Szigeti Juli és zenekara, a Bluesberry Band, a Füred Dixieland, valamint Gájer Bálint is. A kicsiket játékpark, kisvonat, villamos kisautók, vidámpark és terápiás kutyusok várják, de gasztronómiai ínyencségekből sem lesz hiány, a sportpályán pedig a jelentős nemzetközi sikereket elért Herendi Modellező SE mini kiállítással és repülőversennyel várja a látogatókat.

A záró nap kiemelkedő eseményén, a Pesovár táncgálán Herend testvérvárosából, Mádéfalváról érkezik a Rokolya Népi Énekegyüttes, de az Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben német nemzetiségi program sem marad el. Délután szentmisével kezdődik az esemény, majd a Pesovár Ernő Művelődési Házban Veszprém vármegye német nemzetiségi gyökereit ápoló csoportok mutatkoznak be énekkel, zenével, tánccal, sváb lakodalmassal, stand-up comedy-vel, filmvetítéssel, valamint az elmúlt évek kiemelt projektjeivel.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.