Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Paloznakra költözött a jazz

2023. augusztus 5. 17:00 // Forrás: Szöveg: MTI / Fotók: vehir
A Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt.

Az augusztus 3-i nyitónapon Nik West és Rick Astley, augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation, adott koncertet a nagyszínpadon.

Nik West amerikai funk-rock, soul énekes és basszusgitárossal olyan világsztárok dolgoztak korábban, mint Prince és Lenny Kravitz. A brit Rick Astley a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb popénekese volt, Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. A csúcson hagyta abba, majd ötvenedik születésnapjára megjelent albuma 2016-ban vezette a brit lemezlistát. 2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik történetének egyik legsikeresebb koncertjét adta.

A fesztivál második napján a nagyszínpadon előbb a New Yorkban dolgozó svéd formáció, a Dirty Loops lépett fel, amelynek Quincy Jones a menedzsere. Utánuk az elektronikus zenét újragondoló, azt keleties és brazil motívumokkal tűzdelő washingtoni duó, a Thievery Corporation következett. A csapat húsz év alatt több mint egymillió lemezt adott el világszerte.

A szombati zárónapon az acid jazzt képviselő brit Incognito ad koncertet, amely már többször járt a Jazzpikniken. A csapat 1979 óta létezik, a Don't You Worry 'bout a Thing című 1992-es dal volt a legnagyobb slágerük. A Level 42 első magyarországi koncertje a koronavírus-járvány miatt kétszer is elmaradt, idén végre megvalósul. A legnagyobb sikereit a nyolcvanas években arató, Mark King énekes-basszusgitáros által vezetett brit dzsessz-funk csapathoz olyan slágerek fűződnek, mint a Lessons in Love és a Running in the Family. A Level 42 több mint 30 millió lemezt adott el.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett paloznaki fesztiválon a hazai dzsesszélet ismert szereplői is felléptek, köztük a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip Vavra Bencével, a Vanavan, vagy az ODD ID.  A zenei programok mellett a gasztronómia is előtérbe került, válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várták a közönséget. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet volt.

A fesztiválon jelen volt az Együtt az Autistákért Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai részlege, a Gyermekgyógyászati Klinika, a képzett zenészek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak ingyenes művészeti képzést biztosító Superar Alapítvány, a fesztiválzöldítéssel foglalkozó Zöldövezet Társulás, vagy a gyerekek környezetvédelmi érzékenyítését végző Jane Goodall Intézet is.

Galéria
Jazzpiknik 2023
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. ma 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.