Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdődött a Balatoni Filmzene Fesztivál

2023. augusztus 26. 16:58
A nagyszínpadon mintegy háromszáz néző előtt Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéivel, a Balaton-parton Müller Péter Sziámi és a Felevad Duó, a Fugato Orchestra, az MH Veszprém Légierő Zenekar kora esti fellépéseivel, a Káptalanfüredi Strandon pedig magyar és beat filmzenékkel kezdődött meg a Balatoni Filmzene Fesztivál Balatonalmádiban. A Magtár Kulturális Központban a Danubia Zenekar Cinema Paradiso című estjét Marcello Rota vezényelte, szólót énekelt Cristina Mosca. Olyan jól ismert filmek zenéi szólaltak meg élőben, mint a Keresztapa, A profi, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

A rendezvényt megnyitó beszédben dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Balatoni Filmzene Fesztivál fővédnöke arról beszélt: minket magyarokat az tud világhatalommá tenni a művészeti ágak közül éppen a zenében, hogy itt nem érvényesül a nyelvhez kötöttség, amely számunkra egyszerre értéket, de gyakran kötöttséget is jelent. Folytatta: A magyar zeneszerzők anyanyelvük ismeretében, de mégis anyanyelvük használata nélkül tudják megmutatni, hogy milyen géniusz is lakozik a magyar lélekben. A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy egy hosszú hagyomány első lépéseként nyílik meg a filmzene fesztivál Balatonalmádiban.

Az előadás előtt röviden köszöntötte a nézőket a Balatoni Filmzene Fesztivál ötletgazdája, a szervező Aranyhíd Polgári Egyesület elnökségi tagja. Czompó Gábor kifejtette, olyan, országosan egyedülálló programot szerettek volna megvalósítani, amely idővel összeforrhat Balatonalmádi nevével, és amellyel Balatonalmádi sikeresen kapcsolódhat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek helyet adó Magtár Kulturális Központ és a vele szemközti jezsuita kolostor állami támogatással újult meg az elmúlt években és azóta rendszeresen szolgál a város kiemelkedő kulturális eseményeinek helyszínéül.

A Balatoni Filmzene Fesztiválon három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok. A szombati főműsor a Swing a ’la Django (Kisszínpad) és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése (Magtár), vasárnap a  Group ’n Swing koncertje (Kisszínpad) és a Savaria Szimfonikus Zenekar gálaműsora (Magtár) lesz.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. ma 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.