Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Megkezdődött a Balatoni Filmzene Fesztivál

2023. augusztus 26. 16:58
A nagyszínpadon mintegy háromszáz néző előtt Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéivel, a Balaton-parton Müller Péter Sziámi és a Felevad Duó, a Fugato Orchestra, az MH Veszprém Légierő Zenekar kora esti fellépéseivel, a Káptalanfüredi Strandon pedig magyar és beat filmzenékkel kezdődött meg a Balatoni Filmzene Fesztivál Balatonalmádiban. A Magtár Kulturális Központban a Danubia Zenekar Cinema Paradiso című estjét Marcello Rota vezényelte, szólót énekelt Cristina Mosca. Olyan jól ismert filmek zenéi szólaltak meg élőben, mint a Keresztapa, A profi, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

A rendezvényt megnyitó beszédben dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Balatoni Filmzene Fesztivál fővédnöke arról beszélt: minket magyarokat az tud világhatalommá tenni a művészeti ágak közül éppen a zenében, hogy itt nem érvényesül a nyelvhez kötöttség, amely számunkra egyszerre értéket, de gyakran kötöttséget is jelent. Folytatta: A magyar zeneszerzők anyanyelvük ismeretében, de mégis anyanyelvük használata nélkül tudják megmutatni, hogy milyen géniusz is lakozik a magyar lélekben. A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy egy hosszú hagyomány első lépéseként nyílik meg a filmzene fesztivál Balatonalmádiban.

Az előadás előtt röviden köszöntötte a nézőket a Balatoni Filmzene Fesztivál ötletgazdája, a szervező Aranyhíd Polgári Egyesület elnökségi tagja. Czompó Gábor kifejtette, olyan, országosan egyedülálló programot szerettek volna megvalósítani, amely idővel összeforrhat Balatonalmádi nevével, és amellyel Balatonalmádi sikeresen kapcsolódhat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek helyet adó Magtár Kulturális Központ és a vele szemközti jezsuita kolostor állami támogatással újult meg az elmúlt években és azóta rendszeresen szolgál a város kiemelkedő kulturális eseményeinek helyszínéül.

A Balatoni Filmzene Fesztiválon három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok. A szombati főműsor a Swing a ’la Django (Kisszínpad) és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése (Magtár), vasárnap a  Group ’n Swing koncertje (Kisszínpad) és a Savaria Szimfonikus Zenekar gálaműsora (Magtár) lesz.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.