Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Megkezdődött a Balatoni Filmzene Fesztivál

2023. augusztus 26. 16:58
A nagyszínpadon mintegy háromszáz néző előtt Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéivel, a Balaton-parton Müller Péter Sziámi és a Felevad Duó, a Fugato Orchestra, az MH Veszprém Légierő Zenekar kora esti fellépéseivel, a Káptalanfüredi Strandon pedig magyar és beat filmzenékkel kezdődött meg a Balatoni Filmzene Fesztivál Balatonalmádiban. A Magtár Kulturális Központban a Danubia Zenekar Cinema Paradiso című estjét Marcello Rota vezényelte, szólót énekelt Cristina Mosca. Olyan jól ismert filmek zenéi szólaltak meg élőben, mint a Keresztapa, A profi, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

A rendezvényt megnyitó beszédben dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Balatoni Filmzene Fesztivál fővédnöke arról beszélt: minket magyarokat az tud világhatalommá tenni a művészeti ágak közül éppen a zenében, hogy itt nem érvényesül a nyelvhez kötöttség, amely számunkra egyszerre értéket, de gyakran kötöttséget is jelent. Folytatta: A magyar zeneszerzők anyanyelvük ismeretében, de mégis anyanyelvük használata nélkül tudják megmutatni, hogy milyen géniusz is lakozik a magyar lélekben. A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy egy hosszú hagyomány első lépéseként nyílik meg a filmzene fesztivál Balatonalmádiban.

Az előadás előtt röviden köszöntötte a nézőket a Balatoni Filmzene Fesztivál ötletgazdája, a szervező Aranyhíd Polgári Egyesület elnökségi tagja. Czompó Gábor kifejtette, olyan, országosan egyedülálló programot szerettek volna megvalósítani, amely idővel összeforrhat Balatonalmádi nevével, és amellyel Balatonalmádi sikeresen kapcsolódhat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek helyet adó Magtár Kulturális Központ és a vele szemközti jezsuita kolostor állami támogatással újult meg az elmúlt években és azóta rendszeresen szolgál a város kiemelkedő kulturális eseményeinek helyszínéül.

A Balatoni Filmzene Fesztiválon három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok. A szombati főműsor a Swing a ’la Django (Kisszínpad) és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése (Magtár), vasárnap a  Group ’n Swing koncertje (Kisszínpad) és a Savaria Szimfonikus Zenekar gálaműsora (Magtár) lesz.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.