Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C

Miért jött Veszprémbe az amerikai nagykövet?

2023. augusztus 28. 13:48
David Pressman a péntek délutánját töltötte Veszprémben, ahol nemcsak a látványos turisztikai beruházásokat nézte meg, hanem szokatlan állomása is volt a túrájának.

Az EKF évében nem rendkívüli, hogy időről időre nemzetközi delegációk érkeznek Veszprémbe, pénteken viszont az átlagosnál nagyobb készülődést láthattak azok, akik délután az Óváros téren sétáltak. Nem sokkal ezután begördült egy diplomata autó, amiből David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szállt ki, akit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogadott a téren.

A találkozóról kikerült információk szerint Pressman az ő invitálására érkezett Veszprémbe, azonban Navracsics nem miniszterként, hanem veszprémi polgárként hívta meg a nagykövetet, akivel már régebb óta ismerték egymást korábbi munkakapcsolatuk okán.

A látogatás során a diplomata találkozott Porga Gyula polgármesterrel, valamint a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros program vezetőivel is, akikkel közösen tekintették meg a várban zajló fejlesztéseket és a Művészetek Háza által gondozott kiállításokat. Itt személyesen Vass László műgyűjtő vezette körbe a diplomatát. (A nagykövetről egyébként az hírlik, hogy nagy pártolója a kortárs képzőművészeteknek.)

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

A látogatás keretében a Kunsztba ültek be egy kávéra, ahol a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének munkatársaival is találkozott Pressman.

A hivatalos program azonban nem csak Veszprém belvárosában zajlott. A nagykövet ellátogatott a Házgyári út 1. szám alatti „pokoli toronyba” is, hogy megnézze az ott folyó szociális munkát, amit a város a Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósít meg, valamint tett egy kitérőt Herendre is a porcelánmanufaktúrába.

A találkozóról mind a veszprémi házigazdák, mind a nagykövet posztolt a Facebookon.

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy a kultúra eszközeivel igyekeznek erősíteni a diplomáciai kapcsolatukat az USA-val. Navracsics Tibor szintén pozitívan nyilatkozott a látogatásról és megköszönte a nagykövet nyitottságát és érdeklődését Veszprém és a veszprémi EKF-programmal kapcsolatban.

David Pressman több posztot is közzétett a veszprémi délutánjáról, ezekben ő is megköszöni a meghívást. „Semmi kétség, Veszprém hihetetlenül különleges hely. Megtiszteltetés volt felfedezni ezt az országrészt Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója, Markovits Alíz társaságában” – írta a Facebook-on.

Ez azért is tekinthető különösen fontos diplomáciai sikernek Veszprém szempontjából, mivel a nagykövettől az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amiben a magyar kormányt bírálta, ezúttal viszont egy kormányzati finanszírozásból megvalósuló kulturális projektről és az azt menedzselő emberekről beszélt végig pozitív kontextusban.

vehir.hu
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.