Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C

A települések szerelmesei jönnek Veszprémbe

2023. szeptember 5. 14:39
Jövő héten több napon át Veszprémre szegeződik az építészeti szakma tekintete. Szeptember 13. és 15. között ugyanis a királynék városában rendezik meg a közel három évtizedes múltra visszatekintő Országos Főépítészeti Konferenciát. A keddi beharangozó sajtótájékoztatón az is kiderült, mi a jelentősége ennek a rendezvénynek az átlagemberek szempontjából is.

Ez lesz a huszonhetedik alkalom, amikor Magyarország főépítészei találkoznak egymással egy konferencia keretében, ahol a szakmai kérdések és új megoldások megvitatása mellett testközelből is megismerhetik egy város saját, egyéni felfogását az építészetről, tájrendezésről és minden olyan aspektusból, ami a hétköznapi életminőséget jelentősen befolyásolja.

De kik azok a főépítészek? Erre a kérdésre Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke adott választ a kedd délelőtti sajtótájékoztatón az ActiCity-ben. Eszerint a főépítész az építészek között az az ember, aki beleszeret egy településbe, munkáját pedig annak szenteli, hogy az ott élőknek segítsen a szakmai kérdések megoldásában, hogy a településkép úgy fejlődjön, hogy az minél szebb és élhetőbb legyen az emberek számára.

Salamin FerencSalamin Ferenc

Ehhez persze arra is szükség van, hogy időről időre ezek a szakemberek inspirálódjanak, megismerkedjenek új építészeti megoldásokkal, irányvonalakkal. Az Országos Főépítészeti Konferenciát ezért szervezik meg immáron huszonhetedik alkalommal, amely rendezvénynek minden esetben egy magyar város ad otthont.

Idén Veszprémre esett a választás, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a város újkori történelmének legnagyobb beruházásai valósultak meg az elmúlt időszakban.

A kollégium elnöke után Porga Gyula, Veszprém polgármestere osztotta meg gondolatait. Ő úgy fogalmazott, jó érzés és büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt évek eredményeit egyszerre meg tudják mutatni az építészeti szakma krémjének, viszont sokkal többet jelent a tervrajzok bemutatásánál az, ha testközelből is láthatják az elkészült épületeket, valamint azt, hogyan idomulnak ezek a városi környezethez.

Porga GyulaPorga Gyula

A főépítészekről úgy nyilatkozott, ők azok a szakemberek, akik a polgármesterek jobbkezeként segítenek megvalósítani azokat az álmokat, amiket kitalálnak azért, hogy élhetőbb legyen az emberek lakókörnyezete.

Végezetül Sulyok Balázs Ede, Veszprém főépítésze is felszólalt a konferencia kapcsán. Ő egyébként korábban Tolna megye, majd Szekszárd főépítésze is volt, mielőtt három évvel ezelőtt áttette a székhelyét Veszprémbe.

Sulyok BalázsSulyok Balázs

Ő kiemelte, hogy több mint 200 résztvevővel ez lesz a konferenciák történetének egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. A háromnapos rendezvényen a szakmai előadások és kerekasztalbeszélgetések mellett számos városi sétát, épületbejárást is terveznek majd, valamint országos döntéshozókat is várnak, hogy az építészeket érintő jogszabályi környezetről is első kézből tájékozódhassanak Veszprémben.

A konferencia tematikájában ezen felül érintik még az örökségvédelmet, elsősorban a Vár fejlesztéseinek példáján keresztül, végigmennek az EKF újításain, a zöldterületek fejlesztésein, valamint Veszprém közlekedésének innovációján.

A konferenciára külön kiadvány is készültA konferenciára külön kiadvány is készült

Sőt, teret kapnak majd fiatal egyetemisták is, akik azt prezentálhatják az építészeti szakma előtt, hogy ők hogyan állnak hozzá, milyen irányvonalak mentén fejlesztenék Veszprémet.

A konferencián át fogják adni az Év főépítésze és a Főépítészi életműdíjat is.

A konferenciáról portálunk is tudósítani fog, amelynek keretében elkísérjük őket olyan helyszínekre is, amelyek átadása még később lesz csak, viszont a Vehíren exkluzív tartalmakkal szolgálunk majd.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Háromszáz millió forintból újult meg a Városi Stadion sportcsarnoka városfejlesztés Háromszáz millió forintból újult meg a Városi Stadion sportcsarnoka A városvezetőség és a Veszprém Pannon SE (VPSE) összefogásával, sikeres együttműködésének köszönhetően pályázat útján a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) háromszáz millió forintot biztosított a Városi Stadionban található sportcsarnok felújítására, amelynek első szakasza lezárult. 2024. március 6. 13:12 Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz költségvetés Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz „2024 a veszprémiek éve lesz” – hangzott el Porga Gyula polgármestertől hétfő este, amikor az ActiCity-ben bemutatta Veszprém idei költségvetésének sarokpontjait. A büdzsé 43,5 milliárd forintról szól, aminek egyharmada fejlesztésekre fog menni, valamint elindítanak több olyan programot és támogatási rendszert, amelyeket kifejezetten csak a veszprémiek vehetnek majd igénybe. Az idei költségvetés viszont nem csak 2024-ről szól, a polgármesternek ennél hosszabb távú tervei vannak. 2024. február 6. 0:49 Időugrások Veszprémben Időugrások Veszprémben A Google utcakép funkciójának segítségével készített időgépet egy fiatal videós, amiben pár perc alatt egy évtizedet ugrálhatunk az időben Veszprémben. 2023. december 21. 14:48 Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka útfelújítás Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka Befejeződött a József Attila utca felújítása, de a városban nem állnak meg az útrekonstrukciós munkák, jövőre további helyszíneken folytatják. 2023. december 18. 11:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.