Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát

2023. szeptember 8. 22:25
Nem egy, nem kettő, hanem rögtön kilenc lépcső kapott olyan egyedi dizájnt Balatonalmádiban, ami után a város már joggal mondhatja magáról, hogy ő a„színes lépcsők városa.”

Az egész ötlet Czompó Gábor fejéből pattant ki még 2019-ben. Ő egyébként a Balatonalmádiban működő Aranyhíd Polgári Egyesület egyik vezetője, többek közt az ő nevéhez fűződik a nemrég debütált Balatoni Filmzene Fesztivál ötlete is, de most sokkal inkább a képzőművészet területén sikerült maradandót alkotni.

A koncepció nem volt bonyolult: adott Balatonalmádi, egy dimbes-dombos balatoni város, amelyet számos lépcső szel át. Ezeknek egy része a terület jellegzetes vöröskövéből készült, ezekhez nem is nyúltak hozzá, hiszen önmagukban is értéket képviselnek, viszont volt sok másik szürke, beton lépcső is, amelyek közül most több átalakulhatott kinézetében, miközben funkciója mit sem változott.

Ehhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatására is szükség volt, akik felkarolták az ötletet és még egy szinttel feljebb emelték azt.

Az EKF pozitív fogadtatása annyira nem meglepő, hiszen az ötlet több szempontból is egybevágott a program alapvető célkitűzéseivel. Ezekről Dallos Krisztina, az EKF projektmenedzsere beszélt szerda délután Balatonalmádiban a "Színes lépcsők urbanisztikai és dizájn projekt” bemutatóján a Hungest Hotel aulájában.

Eszerint a projektben megvalósul az, hogy az itt élőknek és a turistáknak egyszerre okozzon kulturális élményt, mindenkinek elérhető, azaz kivitték a kultúrát a négy fal közül, több generációt megszólít, fenntartható és helyspecifikus egyben.

Hogy miért is beszélhetünk Balatonalmádi esetében komoly kulturális hozzáadott értékről a színes lépcsők esetében, arra már Czompó Gábor, ötletgazda adta meg a választ. Ugyanis azáltal, hogy az önkormányzat és az EKF is felkarolta az ötletet, megnyílt a lehetőség, hogy még professzionálisabb keretek közt szervezzék meg a projektet. Egy tervpályázatot írtak ki, ahol meghívták a művésztársadalom tagjait, hogy gondolkodjanak Almádi új lépcsőin. Végül több, mint 40 pályamunka érkezett be, amiből egy nemzetközileg is elismert, de kiváltképp helyi művészekből álló zsűri választotta ki a nyerteseket.

A sajtótájékoztató résztvevői: Dallos Zsuzsanna, Fabó Péter, Czompó Gábor, Koleszár Stella, Komecz Borbála, Diószegi JánosA sajtótájékoztató résztvevői: Dallos Zsuzsanna, Fabó Péter, Czompó Gábor, Koleszár Stella, Komecz Borbála, Diószegi János

Összesen kilenc lépcső kap új arcot, ezek közül hét önkormányzati tulajdon, kettő pedig magánterületen van. Utóbbiak a MÁV és a Hungest hotel tulajdonában állnak, mindkét cég az első perctől kezdve támogatta az ötletet, köszönte meg Czompó Gábor a sajtótájékoztatón i az együttműködést.

De, hogy milyen minták is kerültek fel a lépcsőre, arra már a kiválasztott művészek közül ketten adtak választ. Koleszár Stella és Komecz Borbála együtt terveztek új dizájnt valamelyik balatonalmádi lépcsőre. Stella a motívumok fontosságát emelte ki, hogy visszaköszönjenek azok a jelképek, amelyekkel sokan találkoztak gyermekkorukban és pozitív érzésekkel töltik el, ha ismét meglátják őket.

Komecz Borbála és Koleszár StellaKomecz Borbála és Koleszár Stella

Borbála már kicsit konkrétabban a kígyók és létrák nevű társasjátékot hozta fel példának, amit együtt alkottak meg, ez egyébként egy ősi indiai játék, ami világszinten nagy népszerűségnek örvend. Ők ezt egy olyan lépcsőnél idézték fel alkotásukban, ahol egyébként is sok kisgyermekes családi ház van, a közelben pedig egy óvoda is működik, ezzel utalva arra, hogy az egyes lépcsők ábrái próbálnak igazodni Balatonalmádi városszövetének sajátosságaihoz is.

Végül Fabó Péter, a város polgármestere világított rá egy helyiek szempontjából sem elhanyagolható szempontra a lépcsőkkel kapcsolatban, miszerint kiváló sétaútvonal lehet az, ha valaki megpróbálja egyszerre bejárni és felfedezni az összeset.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Vízen és víz felett a napenergia segítségével Vízen és víz felett a napenergia segítségével Hétvégén rendezték meg Balatonalmádiban a Solar Boat Challenge napelemes hajóversenyt. Fotósunk ott volt a viadalon, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan siklottak a vízen és nem egyszer a víz felett ezek a nem hétköznapi járművek, köztük a Pannon Egyetem saját fejlesztésű hajója. 2023. augusztus 28. 14:30 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38 Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke. 2023. július 20. 23:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.