Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Az ecsettel történő festés alapjai

2023. szeptember 12. 12:20

A makettezés folyamata igen összetett, megannyi ajánlás, számos praktika, de végül is a gyakorlat határozza meg azt, hogy mennyire leszünk ügyesek. Minél többet próbálkozunk a különféle festési technikákkal, annál inkább megnyílnak a kapuk a kreativitás terén.

Mielőtt ecsetet ragadnánk

A munka megkezdése előtt célszerű alaposan felszerelkezni a szükséges kiegészítőkkel, felszerelésekkel. A Modellfutár kínálatában ecsetek is elérhetők, így akár egyetlen rendeléssel tényleg mindent beszerezhetünk, ami kellhet az alkotás során.

Térjünk vissza a festésre! Ecsettel dolgozni egyszerre kihívás és felüdítő élmény, egyesek nagyon profi szintre jutnak el, míg mások inkább megmaradnak az alapoknál és egyéb eljárásokat is kipróbálnak. Tudnunk kell viszont, hogy nem létezik olyan makettfesték, amely egyetlen rétegben tökéletes fedést biztosítana. Fontos tehát a hígítás, illetve a több rétegben történő felhordás. Ne feledjük festés előtt megnedvesíteni az ecsetet!

Lehetetlen azonnal csíkmentes eredményt elérni, rengeteg gyakorlás szükséges, érdemes nemcsak élesben tapasztalatot szerezni, hanem bevetni háztartási flakonokat is erre a célra, akár egy tusfürdős flakont. 

A színválasztás igenis lényeges, ehhez persze elengedhetetlen egy alapos eredetkutatás, valamint célszerű jobban megismerkedni a valóságbeli példány/jármű történetével is. Nem mindegy tehát, hogy ha például keressük a megfelelő kék árnyalatot egy fotó-felderítő repülőhöz, amely Máltán szolgált, végül mit választunk. 

Hasznos tippek az ecsetes festéshez

A makettet a festés megkezdése előtt le kell alapozni, erre a célra használhatunk spray formátumú alapozót is. Azt, hogy végül milyen arányú hígítást kell alkalmazni, szintén kísérletezés, gyakorlás során deríthetjük ki. Sajnos nincsenek konkrét receptek, el lehet indulni egy 70% festék 30% hígító arányban, de könnyen lehet, hogy a 60-40 arány lesz végül jó. 

A makettfesték színét, viselkedését megannyi környezeti tényező befolyásolhatja, ezt sem szabad elfelejteni. Például, hogy milyen hőmérséklet uralkodik a lakásban, mennyire párás a levegő, használunk-e párásító vagy épp páramentesítő készüléket. Még a dohányfüst is befolyásolhatja. 

Fontos, hogy rétegesen dolgozzunk, vagyis egy rétegben gondolkodás helyett több, vékony réteg felvitele javasolt. 

Az ecset és a makett kezelése

A nagyobb felületekhez széles, lapos ecsetet érdemes választani, de ugyanúgy figyelnünk kell a festés irányára is, ennek mindig merőlegesnek kell lennie az előtte felvitt rétegre. Kövessük a “jobbra fel, balra le” húzási irányt. 

Kerüljük a túlzott rányomást, elegendő, ha csak a hegye éppen meghajlik a felületen. Ne javítsunk a frissen festett szakaszokon, ezt mindenképpen a száradás után tegyük meg.

Akriloknál bevethetjük a hajszárítót is segítség gyanánt. 

Miután elkészültünk a remekművel, tegyük pormentes helyre, ami pedig a száradás idejét illeti, nagyon különböző lehet, a pár órától egészen egy hétig is tarthat, a festék típusától függően.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.