Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Párkapcsolatok a kötődés tükrében

2023. szeptember 12. 12:28

Semmilyen emberi kapcsolat nem létezhet kötődés nélkül. Ez még a családi, baráti, valamint munkakapcsolatainkra igaz, de a párkapcsolat kiemelt jelentőségű ebből a szempontból. 

A kötődési stílusok szerepe

Az Onlinepszichológus.net tesztjeinek segítségével is lehetőség van megvizsgálni, hogy milyen a kötődési stílusunk, majd ennek tudatában esélyt kapunk arra is, hogy dolgozzunk ezzel, s ezáltal javítsunk a kapcsolatainkon. Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy kapcsolatban sosem csak az egyik fél van benne.

A társunknak is van saját kötődési stílusa, ami lehet egyforma a miénkkel vagy teljesen más. Emellett pedig lehet, hogy jól összeillik a miénkkel, de az is lehet, hogy nem. A kötődési stílusok egészen egyedi mintázatba rendeződhetnek, és érdemes foglalkozni velük annak érdekében, hogy boldogabbá tehessük a párkapcsolatunkat.

Kötődési stílusok kölcsönhatásban

A 4 kötődési stílusnak 10 különböző párosítása is lehetséges, de ebből most csak hármat mutatunk be..

Az egyik lehetőség például az, ha két szorongó kötődésű személy alakít ki párkapcsolatot. Ők erősen vágynak a kapcsolódásra és az intimitásra, miközben attól tartanak, hogy a másik elhagyja őket. Ez a szorongás erőteljes abból a szempontból, hogy milyen kapcsolati problémák jelentkeznek. Annak érdekében, hogy a párjukat meg tudják tartani, igyekeznek túlkompenzálni, ami gyakran önfeláldozó magatartásba fordul. 

Mivel alapvetően közös célokért küzdenek, ezért jó esélyük van arra, hogy megoldják a nehézségeiket és egy bizalmon alapuló egymás felé fordulásban teljesítsék ki a kapcsolatukat. 

Ha a szorongó kötődésű személy egy elkerülő kötődési stílusúval kezd párkapcsolatba

A vágy az intim kapcsolódásra itt is erős lehet, de megjelenik a félelem is. Az elkerülő kötődésű személy kiszámíthatatlanságot tapasztalt gyermekként a szülei részéről, és ő is ezt a mintát viszi tovább. A közelítő és távolodó viselkedés váltakozik nála, ezért sok veszekedésre lehet számítani. 

Egy szorongó kötődésű személlyel kapcsolatba kerülve sok nehézségre kell számítani, a se vele se nélküle dinamika jellemző. A távolodásokra a szorongóan kötődő még erősebb kapaszkodással reagál, hiszen pont az a legerősebb félelme, hogy el fogja hagyni a társa. Ez viszont felerősíti a másik félben a távolodásra való vágyat. Ebből a dinamikából kell tudniuk kilépni ahhoz, hogy boldogan élhessenek.

Az elkerülő és az ambivalensen kötődő személy kapcsolata

Itt már az is nehézség, hogy az elkerülő kötődésű személy nem törekszik az intim kapcsolódásra. Neki ugyanis a kötődés egyet jelent a sok fájdalommal, így inkább saját magára támaszkodik. Az ambivalens nem tudja sema  közelséget, sem a távolság ellett letenni a voksát, sok veszekedés jellemzi.

Vonzónak tudják megélni egymásban, hogy nincs túl sok érzelmi közelség, nagy önállóságot élhetnek meg egymás mellett. Éppen ezért megtalálhatják egymásban a megfelelő partnert, többnyire távkapcsolat, vagy laza szexkapcsolat lesz belőle.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.