Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe

2023. szeptember 22. 2:53
da409280-v-k
da409280-v-k
da409280-v-k
Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből.

Csütörtöktől vasárnapig tartanak a programok a Kolostorok és kertek rendezvénytéren a Veszprémvölgyben, ahol a tavalyi debütálás után idén második alkalommal startolt el a Balaton Wine&Gormet fesztivál. Az induláskor az egyik nem titkolt cél az volt, hogy a fesztivál segítségével felhelyezzék a Bakony és Balaton régiók együttesét az európai gasztronómiai térképre is, miután Magyarországon már többek közt a helyi borkultúrának is köszönhetően ezt már sikerült elérni.

Persze ehhez kevés lenne az, hogy lekerítenek egy részt Veszprém közkedvelt parkjából, ahová meghívják a környék éttermeit és az ország több pontjáról a borászokat – 50-nél is többet, ahogy az idén is történt – és a közönség elé tárják az ő gasztronómiai felfogásukat. Ez csak úgy lehet, ha közben ide hívják távoli vidékek ízeit, az itteni gasztronómiát pedig megismertetik ugyanezekkel az országokkal.

Miután tavaly Japán és Spanyolország volt ez a két kiemelt vendég, idén ismét egy európai és egy távoli kontinens országa, Argentína kerül a középpontba. Hogy pontosan milyen formában, arra a csütörtök délutáni megnyitón fény derült, ahol Mészáros Zoltán, a fesztivál megálmodója köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

A Balaton Wine&Gourmet létrejötte annak is köszönhető, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros a kultúrát a lehető legtágabb értelemben vette, így pedig a gasztronómia sem maradhatott ki a sorból, ami köré különböző kulturális programokat szerveznek. Erről Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki úgy hivatkozott még a gasztronómiára, mint egy kultúrákon átívelő nyelvre, amit mindenhol értenek világon, ezért is fontos, hogy Veszprém így is megszólaljon.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a települések közti összhangra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Veszprémnek ugyan nincs szőlője, de van saját borkultúrája, amit a környező települések adnak, elsősorban a Balaton-felvidéki bortermelő falvak. Ugyanakkor ott nincs színház például, ezért a kulturális élményért az ott élőknek Veszprémbe kell jönni. Így egészíti ki egymást a kettő térség és válik eggyé a kultúrában.

A polgármester elmondta még, hogy az idei Balaton Wine&Gourmet fesztiválra több delegáció is érkezett, akiket vendégül látnak. Többek közt Horvátországból, Dubrovnikból és Észtországból, Tartuból is jöttek vendégek. (Velük hamarosan a Vehíren is olvasható lesz egy interjú, ahol kiderül többek közt az is, hogyan védik a turisták elől Horvátországban azokat a történelmi helyszíneket, ahol a Trónok harcát is forgatták.)

 Az eseményen jelen volt Rókusfalvy Pál, bormarketingért felelős kormánybiztos is, aki kapcsolódva a polgármester gondolataihoz, miszerint Veszprémnek úgy van borkultúrája, hogy nem is termelnek szőlőt, ezt kiegészítve elmondta, hogy a bor az egyetlen alkoholos ital, ami szakrális kulturális erővel bír és szerves része a magyar identitásnak, ami érdemes arra, hogy bemutassuk a nagyvilágnak is.

A sajtótájékoztatónak volt egy díszvendége is Hernan Maria Patino Mayer személyében, ő Argentína magyarországi nagykövete és azért volt itt, mert a Balaton Wine&Gourmet egyik vendégországa idén éppen a dél-amerikai állam. A négy nap során több argentin specialitást meg lehet majd kóstolni, kipróbálni az ottani borokat, a színpadon pedig kulturális műsorokkal is készülnek.

A nagykövet örömmel érkezett Veszprémbe, mint mondta és nagy megtiszteltetésnek vette, hogy országa ezen a fesztiválon bemutatkozhat, továbbá előrevetítette, hogy Argentína és Magyarország között akár az agrárszektorban, a különböző technológiai fejlesztésekben is lehetne együttműködni.

Ezt a legjobb alkalommal mondta, ugyanis Nagy István, agrárminiszter is jelen volt az eseményen, ő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómia ezekben az időkben alakul át, ehhez pedig arra is szükség van, hogy beszélgessenek egymással az emberek, megosszák tapasztalatikat, a világon látott élményeket egymással, amire a mostani fesztivál tökéletes.

A Balaton Wine&Gormet tehát vasárnapig várja a vendégeket a Veszprémvölgybe, ahol különböző előadásokat, kóstolókat is szerveznek majd, a Jezsuita-templomban tematikus ebédeken és vacsorákon lehet részt venni Michelin-csillagos argentin és francia séfek tálalásával. A színpadon pedig Gianni Annoni vezetésével folyamatosan váltják egymást a programok.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
domjanattila
domjanattila
domjanattila
Domján Attila
további cikkek
DSC06808_MahlK
DSC06808_MahlK
DSC06808_MahlK
Változó világ, változó bortrendek A kétezres években még a nagytestű, taninos vörösborok mellé ültek le előszeretettel a borkedvelők. A 2010-es évtized derekán már mindenki a rozékat kereste a borfesztiválokon. Pár év alatt ez a hype is kipukkadt, nem úgy, mint a pezsgők és proseccók népszerűsége. Közben egyre gyakoribbak lettek azok az igények, amik a könnyű, gyümölcsös fehérborokra irányultak. Ahogyan a divatvilágban, úgy a borkultúrában is megvannak azok a trendek, amik hullámszerűen váltják egymást, a borászok és borkereskedők pedig lassú mozdulatokkal, de biztos kézzel kormányozzák saját kínálatukat a fogyasztói igények felé. Bordeaux szőlőültetvényeitől a balatoni dűlőkig egyaránt. 2025. június 10. 7:29
1O4A9270
1O4A9270
1O4A9270
Kecskesajtból fagylalt? Így rajzolta át a veszprémi Füge fagyiudvar a fagylaltkészítés határvonalait Az öreg Bagaméri valószínűleg lefordulna a fagylaltos kocsijáról, ha megtudná, eljött az az idő, amikor a fagylaltkínálat már nem merül ki csupán a csoki, vanília, esetleg a citrom variációiban. Sőt, a klasszikus alapanyagok mellett olyan összetevők is egy fagylalt részét képezhetik, mint a sós mandula, rozmaring, vagy éppen a kecskesajt, amihez elég bátrak voltak a veszprémi Füge fagyiudvar vezetői, hogy fogják és fagylaltot készítsenek belőle. Az eredmény nem maradt el: Mekkóstollak fantázianevű alkotásuk 2025-ben a Balaton fagyija lett. Bemutatjuk ezt a történetet, az első ötleteléstől a zsűri sokat mondó félmondatáig. 2025. május 27. 21:49
borszalon_dec-3
borszalon_dec-3
borszalon_dec-3
A kóstolásoknál már csak a beszélgetések lesznek fontosabbak a közelgő Vehír Borszalonon Miről érdemes beszélgetni egy kellemes borozás közben? Valójában bármiről, hiszen pont az a lényege az ilyen kulturált összejöveteleknek, hogy oldott hangulatban bármiről, bárkivel lehessen eszmét cserélni. A közelgő Vehír Borszalon apropójából viszont adunk egy javaslatot, és persze egy rövid útbaigazítást is, hogy kikkel lehet majd találkozni május 30-án a Dubniczay-palota kertjében. 2025. május 23. 11:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.