Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből

2023. szeptember 22. 16:30
Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken.

Az épületet egy szélesebb körű, az Európai Unió által támogatott projekt részeként újították fel, illetve bővítették melléképületekkel. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbaterem, raktárak, öltözők, gyerekfoglalkoztató, kávézó jött létre. 

Porga Gyula, Rétvári BencePorga Gyula, Rétvári Bence

A pénteki megnyitón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott: idén learathatjuk az egy egy évtizede megkezdett városépítési stratégia gyümölcseit. A polgármester szerint az elsődleges cél, hogy európai színvonalú közösségi tereket hozzanak létre, mert az erős közösségek kialakulásához szükség van alkalmas találkozási helyszínekre. 2023-ban számos, a nyilvánosságtól korábban elzárt épület vált mindenki számára elérhetővé – például az egykori gyerekkórház vagy a Ruttner-ház –, és a veszprémiek használják is ezeket, mindegyik telt házzal üzemel. A városvezető abban bízik, hogy az újonnan átadott létesítmény a gyermekkultúra fontos intézményévé válik.

Bő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornatermeBő tíz éve állt kihasználatlanuk a Közgáz egykori tornaterme

Erre fűzött rá Rétvári Bence parlamenti államtitkár, mondván: a kultúra nemcsak a felnőttek számára fontos, a kisgyerekek esetében is tetten érhető, hogy szükségük van rá az élet teljességéhez. Aki gyerekként megismerkedik ezzel a közeggel, az felnőttként is színházba járó, kultúraszerető lesz; míg aki nem részesül benne, az gyakran csak a hiányt, ürességet érzi az életében, és nem is tudja pontosan megfogalmazni, mi okozza azt. Rétvári szerint a kultúra identitásformáló erő, az identitás pedig közösséget teremt, erősít és összetart minket, Magyarországon ezért reneszánsza van az identitás erősítésének. 

Kiállítás mutatja be Veszprém tornyaitKiállítás mutatja be Veszprém tornyait

Az épületek átadásával egyidőben kiállítás is nyílt, amely a vár tornyait és a város műemlék épületeit mutatja be. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint az Almásy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

Galéria
Rendezvénytér épült a vár alatt
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 III. Kenese ArtFeszt - A művészetek szárnyán kultúra III. Kenese ArtFeszt - A művészetek szárnyán A Kenese Art Feszt nyári összművészeti fesztivált harmadjára rendezik meg Balatonkenesén július 31. és augusztus 4. között. A kulturális eseménysorozat balatonkenesei és akarattyai származású művészek összefogásával indult 2022-ben. A fesztivál programja korhatártól függetlenül mind a gyermekes családok, fiatalok és művészetszerető felnőttek számára kínál minőségi szórakozást. 2024. július 31. 16:21 Rá kell startolni a nagyszabású, országos jelentőségű rendezvények szervezésére Európa Kulturális Fővárosa Rá kell startolni a nagyszabású, országos jelentőségű rendezvények szervezésére Neil Peterson aktívan részt vett Liverpool Európa Kulturális Fővárosa programjának szervezésében 2008-ban, majd tapasztalatával több későbbi kulturális fővárosnak – köztük Veszprémnek is – segített. A program lezárultával arról kérdeztük őt, milyen lehetőségei vannak városunknak arra, hogy hosszú távon profitáljon a 2023-as év eredményeiből? 2024. július 31. 23:21 Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.