Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C

A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek

2023. szeptember 24. 13:28
Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből.

Ha még lett volna olyan gondolat bárkiben is, hogy a cirkusz nem más, mint erőltetett giccsparádé kellemetlen bohóccal, védőháló fölött egyensúlyozó artistákkal, az gyorsan hagyja maga mögött ezt! A cirkusz művészet. Ráadásul nem valami szubkulturális jelenség kizárólag a műértő közönségnek. Ellenkezőleg, az egyik legélvezetesebb performanszot tudják ezek a kortárs művészek előadni, ráadásul épített színpadra sincs sokszor szükségük, egészen nyugodtan képesek használni a város épületeit, tereit is.

Az EKF program egyik legizgalmasabb része a Cirkollektív névre hallgató cirkuszművészeti sorozat, akiknek az előadásaival már három éve rendszeresen lehet találkozni városszerte, ráadásul ezeknél sokszor az érdeklődő közönséget is bevonták, elsősorban az ügyességi gyakorlatokba.

A cirkusz tehát egyszerre pedagógia is, ami ügyességre, fegyelmezettségre és csapatmunkára is megtanít, ahogy ezt Veszprémben már többször megmutatták.

Szombaton viszont nem ez került a fókuszba, sokkal inkább a cirkuszművészet lélegzetelállító és szórakoztató jellege.

A Together! négy ország összesen huszonöt cirkuszművészének a közös előadása volt, a porondként pedig a városi terek szolgáltak. Ennek a többnapos rendezvénysorozatnak tartották a fináléját szombat este a Kossuth utca felső részén, amit még az időjárás is megkímélt, hiszen, mintha megvárta volna az előadás végét, csak utána támadt fel a szél és kezdett el intenzívebben esni az eső.

Az előadóművészek nem fukarkodva a humorral és teátrális elemekkel mutatták be különböző artista mutatványaikat, mindezt úgy összefűzve, hogy a nézőknek fel sem tűnt, hogy több különböző produkciót látnak, olyannyira megvolt az összhang a dramaturgiában.

Az előadás a Szent Imre-téren kezdődött, majd fokozatosan vonták be a környezetüket. Az egyik leglátványosabb rész az volt, amikor a tűzzsonglőrök előadásánál hirtelen felvillant pár fáklya a szemben lévő Lordok háza erkélyein is. A közönség pedig, mint amikor a kisgyermek rácsodálkozik valamire, pár másodperc néma döbbenet után önfeledt ujjongásban tört ki.

De itt még nem volt vége! Szintén a Lordok háza tetejéről és ugyanúgy tűzzsonglőrök, mint néhány távoli világítótorony a szombat esti szürkületben irányították át a tömeget a Három grácia szoboregyüttes elé. A tekintet itt már egyértelműen a ház falára szegeződött, ahol 22 méter magasról két táncos lógott le, hogy vízszintes helyett függőlegesen adják elő művészetüket, ezzel megzavarva az emberi érzékelést is és bevezetve a közönséget egy izgalmas álomvilágba.

Ha viszont elhagyjuk ezeket a szubjektív gondolatokat és úgy próbálunk meg ítéletet mondani a Together! és a cirkuszművészet felett, mint az EKF egyik legkülönlegesebb kezdeményezéséről, az, hogy a gyerekektől a felnőtteken át a nagyszülőkig mindenki arcára a mosoly és csodálat ült ki, egyértelműen kijelenthető, hogy ez volt az egyik legszerethetőbb és legizgalmasabb ajándéka a 2023-mas évnek Veszprémben.

Galéria
Together! a cirkuszművészet legjava
Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Kortárs cirkuszi előadások Veszprém közterein cirkusz Kortárs cirkuszi előadások Veszprém közterein Together! címmel formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között 4 ország 25 cirkuszművészének részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében. 2023. szeptember 13. 15:24 Légy te is látványos produkciók része – jön a cirkusztábor! Légy te is látványos produkciók része – jön a cirkusztábor! Augusztus 28-31. között a CirKollektív szervezésében bárki megízlelheti közelről a cirkusz világát. Ebben az esetben nem az olykor mulattató, máskor félelmetes bohócra és a bukfencező állatokra kell gondolni, hanem cirkuszi mutatványokra, amelyeket az élménytáborban bárki elsajátíthat. A négynapos esemény ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke, a szóban forgó esemény projektvezetője mesélt a részletekről, a tábor céljáról, és arról, mire számíthat, aki átadja magát a cirkusz világának.   2023. augusztus 5. 23:03 Lelebeg, majd felemel az idei Kabóciádé Kabóca Bábszínház Lelebeg, majd felemel az idei Kabóciádé Péntek délután kezdődött e a jubileumi 30. Kabóciádé családi fesztivál a Veszprémvölgyben. Az ikonikus veszprémi programsorozat folytatva az elemek sorát, idén a levegőre építkezik programjaival, amelyben a bábszínház mellett a cirkuszművészet is komoly hangsúlyt kap, persze mindezt úgy, hogy leginkább a gyermekek élvezzék.   2023. július 29. 0:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.