Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hajós nyaralásra se indulj el utasbiztosítás nélkül!

2023. szeptember 28. 8:39

Egyre népszerűbbek a hajós kirándulások, ezek pedig nagyon sokfélék lehetnek. Vannak a hatalmas óceánjárók, ahol a hajón a legnagyobb luxust is megkapjuk, és a legtöbb esetben nemzetközi vizeken is hajózhatunk, de utazhatunk bérelt vagy saját hajóval, jachttal is, ahol mi magunk, esetleg a barátaink irányítják a járművet és határozzák meg az útirányt.

Egy biztos: az utasbiztosítást soha nem szabad elfelejteni, azonban az utazás specialitása érdekében nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit foglal magában a megkötendő termék, és alkalmas-e a hajós utazás kockázatainak biztosítására.

Hogyan tudod megtalálni a megfelelő biztosítást?

A hajós nyaralás speciális körülmény, azonban a CoverMe utasbiztosításai között megtalálhatod a számodra ideális szolgáltatót. Mindig el kell olvasni az apróbetűs részeket és össze kell hasonlítani egyes biztosítók termékeit annak érdekében, hogy minden esetlegesen felmerülő kockázat esetén biztosítva legyél.

De mik ezek a plusz kockázati tényezők? Cikkünkben ráirányítjuk a figyelmet ezekre, így már tudatosan tudsz utánanézni, hogy nyújt-e fedezetet a társaság ezekben az esetekben.

Hol érvényes a biztosítás?

Nem mindegy, hogy hol hajózol, ugyanis vannak olyan vizek, amiket a biztosító kizár a területi hatály alól. Ezek általában a nemzetközi vizek, melyek a parttól 22 km-nél messzebb vannak, valamint egyes országok vizei.

Ha saját vagy bérelt hajóval mész, akkor ezek lesznek rád érvényesek, míg a nagy tengerjáró hajók esetében általában ezek a területek is biztosítva vannak. Nézz utána a szerződésednek, hogy nehogy olyan területre tévedj, ahol nem vagy védve.

A búvárkodás veszélyei

A hajós kirándulás a legtöbb esetben vízi sportokkal is együtt jár, például a búvárkodással. Ha a felszerelést is te viszed, akkor köss külön biztosítást a felszerelésekre is! Nézd meg, hogy hány méterre süllyedhetsz le, valamint, hogy tartalmazza-e a szerződésed a hiperbár-kamrás kezelést is, ha pedig nem, akkor köss erre kiegészítő biztosítást!

Orvosi kezelések és a mentés

Az orvosi vizsgálatok költségeit általában minden szerződés fedezi, így a hajóorvos által nyújtott esetleges kezelésekről mindig kérj számlát, melyet utólag kifizet a szolgáltató. A mentésre vonatkozó fedezetről azonban mindig olvass utána, hiszen komoly baleset vagy betegség kapcsán egy óceánjáró nem fog visszamenni a kikötőbe, hanem mentőhajót vagy helikoptert küldenek a sürgősségi műtétre szorulóért, hogy azonnal kivigyék a partra kórházba. Az ilyen jellegű költséget jobb, ha nem neked, hanem a biztosítódnak számlázzák ki.

Poggyász és útlemondás

Nem csupán a hajón kell, hogy biztosítva legyen a poggyászod, hanem addig is, amíg egy másik közlekedési eszközzel eljutsz oda. Figyel rá, hogy ez is benne legyen a szerződésedben.

Ezek az utak általában igen drágák, ezért betegség vagy egyéb halaszthatatlan ok miatti lemondás esetén nem mindegy, hogy fizet-e a biztosító, valamint a járatkésésre is gondolni kell, hogyha nem éred el az óceánjárót időben.

A hajós kirándulások speciális kockázatokat hordoznak magukban, ezért kizárólag olyan szerződést köss, melyek a fenti problémák jelentkezésekor segítségedre lesz és téríti költségeidet.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.