Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Programdömping a Fotonban

2023. október 6. 11:45
Négy hónapja nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a FOTON – Audiovizuális központ, amely nem csak moziélményt kínál. A művészeti és kulturális közösségi tér egyszerre kávézó, kiállítótér, mozi és koncerttér, és a programkínálata egyre csak bővül az ősz folyamán.
 

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szántó Viktória, programigazgató elevenítette fel az eddigi sikereket. Olyan helyet szerettek volna megalkotni a Foton indulásakor, amely nem csak az idelátogató turistákat vonzza be és szolgálja ki, hanem a helyiek is megtalálhatják a számukra kedves programokat. Az építészetileg is kuriózumnak számító épületben eddig százhatvankilenc filmet vetítettek le, a hetedik művészeti kiállítás indult el a napokban, kilenc workshopot tartottak kiemelt partnerükkel, az InterUrbannal közösen és tizenkilenc koncertet hallgathattak meg az érdeklődők a különböző fesztiválok keretében.

Szántó Viktória és Németh RajmundSzántó Viktória és Németh Rajmund

Németh Rajmund – aki a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere is – kiemelte, hogy a Foton hiánypótló beruházás volt Veszprémben, hiszen napi működésben vetítik a filmeket, köztük art filmeket, eredeti nyelven is. Ezen a héten indítják el a hat tematikus filmklubot és a hozzájuk kapcsolódó kísérő programokat. Kezdetnek a szépkorúaknak kedveskednek, a Déryné, hol van? című filmmel, amellyel a legjobb női alakítás díját nyerte Törőcsik Mari Cannes-ban. Ezután havi rendszerességgel kerítenek sort a különböző filmklubbokra, ahol beszélgetéseken és közönségtalálkozókon vehetnek részt az érdeklődők. A Foton ad helyszínt a Sose halunk meg című film vetítésének is, a résztvevők találkozhatnak Koltai Róberttel, aki új, Koltai 80 című könyvét is itt fogja bemutatni.

A Művészetek Háza Veszprémmel együttműködve a képzőművészetet állítják középpontba, továbbá a veszprémi MMA-val is hirdetnek programokat. A filmklubokat hétköznap délutánonként tartják meg és mindenki számára nyitottak lesznek, a diákok és a nyugdíjasok 1500 forintos kedvezményes jegy vásárlásával nézhetik a filmeket.

Németh Rajmund elmondta: nagy öröm és siker mindenki számára, hogy a Fotont felvették az Art Mozi Egyesületbe, így bekerülhettek a Nemzeti Filmintézet Klassz sorozatába, amely keretében az oktatási intézmények a délelőtti órákban szervezett csoportokban érkezve nézhetik a magyar filmtörténet klasszikusait, népszerűsítve ezzel a magyar filmet.

A Foton helyszínt ad pár regionális és nemzetközi filmfesztiválnak, filmes napoknak is. A Szemrevalón, a Sehenswert Filmfesztiválon német nyelvű filmeket vetítenek majd október 12-15. között. November 11-én itt rendezik majd a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, és az ősz során műsorra kerülnek a Mediawave díjnyertes filmjei is.

A Foton nem csak a turisztikai szezonban vár mindenkit, az elkövetkező időszakban a helyi közösség megszólítása élvez prioritást. Jelenleg Hamamatsu város kultúráját bemutató kiállítás tekinthető meg a kávézó és a mozi falain, de rituális teakostólással is készülnek a japán mesterek. Most vasárnap pedig Juhász Kata tánctársulata érkezik, akik nem csak felszolgálnak majd a vendégeknek, de koreográfiát is rendelhetünk tőlük a kávénk mellé.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.