Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza

2023. október 6. 22:37 // Forrás: Borítókép: kiskoros.hu
Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján.

A kiskőrösi Szlovák Tájházban 1977-ben nyílt meg a kiállítás, ami bemutatja a települést 1718-ban – a török vész után – újra benépesítő szlovák nemzetiség történetét és mindennapjait. Az alföldi háztípusba tartozó háromosztatú, vert falú, szabadkéményes, döngölt agyagpadlós parasztház 1838-ban épült. Az utcafronton a tisztaszobát találjuk, középen a konyhát, ahol a lakrész egyetlen bejárata nyílik. A hátsó szobában szlovák evangélikus imakönyveket mutatnak be. A kiszolgáló egységeket, a kamrát és az istállót a lakrésszel egy tető alá építették. Külön épületben találjuk a nyári konyhát, amely jóval későbbre datálható. A tájház egy 20. század eleji kiskőrösi szlovák jómódú, középparaszt életterét és tárgyait mutatja be. 

A kiskőrösi Szlovák Tájház tisztaszobája (Fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)A kiskőrösi Szlovák Tájház tisztaszobája (Fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)

Az ezredfordulót követően a múzeumot többször is fejlesztették: 2006-ban megtörtént a lábazati szigetelés, az országban egyedülálló módon temperáló padlófűtést alakítottak ki. 2008-ban a nyári konyha folytatásaként kemence épült, 2019-ben újították fel a nádtetőt, míg egy évvel később a födémszerkezet faelemeit cserélték szinte teljes körűen. A tájház Kiskőrös önkormányzata fenntartásában, a Petőfi szülőház és emlékmúzeum tagintézményeként működik. 

A Szlovák Tájház konyhája (fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)A Szlovák Tájház konyhája (fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)

Az év tájháza díjat Veszprémben adták át pénteken a kiskőrösi Szlovák Tájház munkatársainak, a Tájházszövetségnek a Laczkó Dezső Múzeumban megrendezett konferenciáján. A rendezvényt a 2004 óta létező elismerés hagyományait követve látta vendégül a királynék városa: a szokás ugyanis az, hogy az előző évi díjazott fogadja a szakembereket. A veszprémi Bakonyi Ház 2019-ben nyerte el az elismerést, a következő években azonban sorra ellehetelenült a lebonyolítás: előbb a covid miatti lezárások, majd a rezsiválság miatti zárva tartás és a múzeum valamint környezetének felújítási munkálatai akadályozták a konferencia befogadását. Idén elhárultak az akadályok, és az Európa Kulturális Fővárosa év is méltó körülményeket jelentett a rangos találkozó számára. 

A háromnapos konferencia csütörtöki programja szabadabb keretek között zajlott, a résztvevők megismerhették a várat Pátkai Ádám Sándor régész vezetésével, meglátogatták a Fenyves malmot, részt vehettek a Christkindlspielt bemutató kiállítás megnyitóján a Deutsches Hausban, este pedig kocsmakvízen mérhették össze tudásukat. A péntek a szakmai előadások jegyében telt – többek között a dunántúli csipkekészítés hagyományai, a Veszprém vármegyei értéktár értékei, és több jó gyakorlat is napirendre került. Szombaton a résztvevők tanulmányi kirándulásra indulnak, amelyen a Veszprém vonzáskörzetében működő tájházak közül látogatnak meg néhányat. 

A pénteki díjátadón felszólalt dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki büszkén jegyezte meg, hogy az 1935-ben, egy öcsi kisnemesi ház mintájára épült Bakonyi Ház volt az ország egyik első tájháza. A miniszter szerint a trianoni sokk után felocsúdó magyarságnak újra kellett gondolnia közép-európaiságát, és ez a korszakban számos módon megmutatkozott – ide sorolta Bartók Béla vagy Kós Károly munkásságát is. Navracsics szerint a két világháború között reneszánszát élő népi kultúra elsősorban közép-európai, és csak másodsorban viseli magán a nemzetiségek jegyeit. Hozzátette: ma is feladatunk, hogy európaiságunkban találjuk meg magyarságunkat, és magyarságunkban európaiságunkat. 

Brányi Mária alpolgármester arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Tájházszövetség találkozója jól illeszkedik az elmúlt hetek szakmai programsorozatába, hiszen nemrég a főépítészek és a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek számára rendeztek hasonló összejöveteleket a városban. Az alpolgármester rámutatott, hogy az Erzsébet liget felújításakor a Bakonyi Ház etnobotanikus kertjének területét is megkétszerezték. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, aki elmondta, hogy a tájházban visszatérő programelemként szerveznek kézműves műhelyfoglalkozásokat, hogy a halott tárgyak mellett az élő hagyományok révén is kapcsolatba kerülhessünk a népi kultúrával.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. ma 12:00 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. tegnap 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.