Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza

2023. október 6. 22:37 // Forrás: Borítókép: kiskoros.hu
Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján.

A kiskőrösi Szlovák Tájházban 1977-ben nyílt meg a kiállítás, ami bemutatja a települést 1718-ban – a török vész után – újra benépesítő szlovák nemzetiség történetét és mindennapjait. Az alföldi háztípusba tartozó háromosztatú, vert falú, szabadkéményes, döngölt agyagpadlós parasztház 1838-ban épült. Az utcafronton a tisztaszobát találjuk, középen a konyhát, ahol a lakrész egyetlen bejárata nyílik. A hátsó szobában szlovák evangélikus imakönyveket mutatnak be. A kiszolgáló egységeket, a kamrát és az istállót a lakrésszel egy tető alá építették. Külön épületben találjuk a nyári konyhát, amely jóval későbbre datálható. A tájház egy 20. század eleji kiskőrösi szlovák jómódú, középparaszt életterét és tárgyait mutatja be. 

A kiskőrösi Szlovák Tájház tisztaszobája (Fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)A kiskőrösi Szlovák Tájház tisztaszobája (Fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)

Az ezredfordulót követően a múzeumot többször is fejlesztették: 2006-ban megtörtént a lábazati szigetelés, az országban egyedülálló módon temperáló padlófűtést alakítottak ki. 2008-ban a nyári konyha folytatásaként kemence épült, 2019-ben újították fel a nádtetőt, míg egy évvel később a födémszerkezet faelemeit cserélték szinte teljes körűen. A tájház Kiskőrös önkormányzata fenntartásában, a Petőfi szülőház és emlékmúzeum tagintézményeként működik. 

A Szlovák Tájház konyhája (fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)A Szlovák Tájház konyhája (fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum)

Az év tájháza díjat Veszprémben adták át pénteken a kiskőrösi Szlovák Tájház munkatársainak, a Tájházszövetségnek a Laczkó Dezső Múzeumban megrendezett konferenciáján. A rendezvényt a 2004 óta létező elismerés hagyományait követve látta vendégül a királynék városa: a szokás ugyanis az, hogy az előző évi díjazott fogadja a szakembereket. A veszprémi Bakonyi Ház 2019-ben nyerte el az elismerést, a következő években azonban sorra ellehetelenült a lebonyolítás: előbb a covid miatti lezárások, majd a rezsiválság miatti zárva tartás és a múzeum valamint környezetének felújítási munkálatai akadályozták a konferencia befogadását. Idén elhárultak az akadályok, és az Európa Kulturális Fővárosa év is méltó körülményeket jelentett a rangos találkozó számára. 

A háromnapos konferencia csütörtöki programja szabadabb keretek között zajlott, a résztvevők megismerhették a várat Pátkai Ádám Sándor régész vezetésével, meglátogatták a Fenyves malmot, részt vehettek a Christkindlspielt bemutató kiállítás megnyitóján a Deutsches Hausban, este pedig kocsmakvízen mérhették össze tudásukat. A péntek a szakmai előadások jegyében telt – többek között a dunántúli csipkekészítés hagyományai, a Veszprém vármegyei értéktár értékei, és több jó gyakorlat is napirendre került. Szombaton a résztvevők tanulmányi kirándulásra indulnak, amelyen a Veszprém vonzáskörzetében működő tájházak közül látogatnak meg néhányat. 

A pénteki díjátadón felszólalt dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki büszkén jegyezte meg, hogy az 1935-ben, egy öcsi kisnemesi ház mintájára épült Bakonyi Ház volt az ország egyik első tájháza. A miniszter szerint a trianoni sokk után felocsúdó magyarságnak újra kellett gondolnia közép-európaiságát, és ez a korszakban számos módon megmutatkozott – ide sorolta Bartók Béla vagy Kós Károly munkásságát is. Navracsics szerint a két világháború között reneszánszát élő népi kultúra elsősorban közép-európai, és csak másodsorban viseli magán a nemzetiségek jegyeit. Hozzátette: ma is feladatunk, hogy európaiságunkban találjuk meg magyarságunkat, és magyarságunkban európaiságunkat. 

Brányi Mária alpolgármester arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Tájházszövetség találkozója jól illeszkedik az elmúlt hetek szakmai programsorozatába, hiszen nemrég a főépítészek és a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek számára rendeztek hasonló összejöveteleket a városban. Az alpolgármester rámutatott, hogy az Erzsébet liget felújításakor a Bakonyi Ház etnobotanikus kertjének területét is megkétszerezték. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, aki elmondta, hogy a tájházban visszatérő programelemként szerveznek kézműves műhelyfoglalkozásokat, hogy a halott tárgyak mellett az élő hagyományok révén is kapcsolatba kerülhessünk a népi kultúrával.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.