Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A bántalmazásról szól az évad első játékszíni előadása

2023. október 13. 22:29
A Veszprémi Petőfi Színház 2023/2024-es évadjának első játékszíni előadása a Topolcsányi Laura által írt A hatodik szék. A teátrum az iskolai bántalmazásról szóló történettel szeretne szót emelni a bántalmazás minden formája ellen. A premier: október tizennégy.

Az előadást Tasnádi Csaba rendezte, a történetet pedig Topolcsányi Laura kifejezetten a társulatnak írta. Egy bántalmazás természetrajza segíthet a közönség sorai közt ülőknek is feldolgozni hasonló eseteket, hiszen a téma sajnos mindenkit érint. A darab megjeleníti a bántalmazás elindítóját (Palásthy Bea), a tettestársat (Keller János), az áldozatot (Keresztes Gábor) és a szemlélőket (Módri Györgyi, Máté P. Gábor, Csernevák Vilmos).

Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes, mentálhigiénés szakember kérdésünkre elmondta: „A színdarab olyan súlyos témát boncolgat, hogy előadások után még beszélgetésekkel is készülünk a közönségnek, bízva abban, hogy elindulhat egyfajta párbeszéd a bántalmazás témája kapcsán.

A Topolcsányi Laura által írt darabban – ahogy az életben is – többféle szerepkör megjelenik, így a bántalmazó és a bántalmazott is. Az előadással feltárjuk a problémát, utána pedig közösen kibeszéljük. A párbeszéd mellett az is célunk, hogy irányt mutassunk. Nem csupán a diákok jelenlétére számítunk, de a pedagógusokéra is. A legtöbb közösségben aktuális a téma, az előadás bemutatja a teljes, faltól-falig tartó történetet, ami ebbe a témába csak belefér.”

Kellerné Egresi Zsuzsanna kifejtette: „A minden évben megrendezésre kerülő Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának is az a célja, hogy olyan dolgokra világítson rá, ami mindannyiunk életében megtörténhet. Egyébként is szívügyünk a fiatalság, nézzük csak a Carpe diam! ifjúsági tábort, vagy az ifjúságnevelési programunkat, a PetőfIFI Akadémiát.

Szerencsés dolog a mentálhigiénés vonalat összekapcsolni a kultúrával, így erősebben látótérbe kerülhetnek olyan fontos dolgok, amelyek az emberek segítségére lehetnek.

De nem csak az általános iskolás éveinek végén járó, valamint a gimnazista rétegnek ajánljuk, hanem a felnőtteknek is, hiszen ez a téma mindenkit érint. A darab egyébként is egy visszatekintés a múltba, kiderül tehát, ki milyen terhet cipel gyerekkora óta a téma kapcsán.

 Módri Györgyi Andrea, a szemlélő szerepében áll a színpadra. Erről a következőképpen fogalmazott: „Egy viszonylag egyszerű hölgyet alakítok, aki foglalkozását tekintve fodrász. Ő az egyik személy, aki kicsit jobban kötődött Tamáshoz, aki miatt évente sor kerül az összejövetelre. Mélyen érintik a dolgok, viszont szemlélő: nem tesz semmit azért, hogy a dolgok megváltozzanak. Valamennyire Andrea bűne is, ami történt. Az előadással tükröt szeretnénk tartani, és szót emelni a bántalmazás ellen.”

Máté P. Gábor szintén egy szemlélő karaktert alakít, melyről a színész így nyilatkozott: „A darab egy régmúlt történés tanulságainak a kérdését járja körbe, természetesen a felelősség dilemmáját érintve. Az én karakterem ebben a helyzetben a félrenézős típus.

Bántalmazás mindig volt, és sajnos lesz is, sokszor észre sem vesszük, milyen mély nyomot, begyógyíthatatlan sebet ejtünk a másikon.

Szeretek olyan darabokkal foglalkozni, amelyek elgondolkodtatnak, ez kimondottan ilyen. Fontos és fajsúlyos téma, de ha törődünk vele, előrébb juthatunk.”

Györgyi és Gábor rávilágított, a nehéz téma ellenére rendkívül jó hangulatban teltek a próbák, sikerült a lehető legjobban egymásra hangolódni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.