Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Így segít a jóga testünk elfogadásában, önmagunk elfogadásában

2023. október 15. 21:06

Megérkezel egy jógaórára mindazzal, aki éppen akkor, abban az állapotodban vagy, magaddal hozod minden érzésed, állapotod, jelened, múltad, félelmed. A tested, az érzelmeid, a mentális állapotod, a tudatod és a tudatalattid mind-mind összekapcsolódnak és hatnak egymásra.

A jóga azt mondja, senki nem tud elfogadni Téged, mert csak Te fogadhatod el saját magad! Ha Te egységben, harmóniában vagy, a környezeted is hozzád igazodik, mert érzi ezt. Ha elfogadod magad, akkor fog elfogadni mindenki más is. Ha elfogadod és megtanulod szeretni és tisztelni magad, békés, nyugodt elmére lelsz. A jóga egyik lényege: megtalálni a benned lévő békét, nyugalmat, harmóniát, megtalálni önmagad, és általa az egységet.

Alapvető tény, hogy a mozgás pozitív hatással bír mind a fizikai állapotunkra, mind a lelki- mentális állapotunkra. A jóga a mozgás minden előnyét hordozza, mégsem sport és nem is vallás. A jóga gyakorlásával megismerjük a testünket, önmagunkat. Mondhatjuk, hogy önmagunk gyógyításának egy formája, amellyel a testünkben lévő diszharmóniát megszüntetjük, amely megnyilvánulhat a test merevségében, fizikális betegségekben, szorongásban.

A mozgás hatására csökken az izomfeszülés, endorfin, dopamin és szerotonin, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, aminek következtében jobban érezzük magunkat, energikusabbá válunk, javul a közérzetünk és a hangulatunk, a koncentrációs képességünk, ellenállóbbak leszünk a stressz okozta hatásokkal szemben. A rendszeres testmozgással megismerjük és kapcsolatba kerülünk a testünkkel, ami megtanít elfogadni, megszeretni és értékelni, hálásnak lenni mindazért, akik és amik vagyunk.

A jógával először csak nyújtani szeretnénk a fájós testrészeinket, aztán egyre több dolog történik bennünk, miközben ászanázunk. A figyelmünket összpontosítjuk, felfedezzük a testünk érzeteit, megtanuljuk elfogadni ezeket az érzeteket és hálásak lenni minden érzésért, ítélkezés nélkül. Megismerjük és elfogadjuk a határainkat, rájövünk, hogy mindenkinek vannak, mindenki küzd valamivel. Megtanuljuk szeretni, értékelni és tisztelni magunkat, majd megtanuljuk elengedni és egyszerűen csak hálával lenni minden pillanatért, amit a jóga és a lélegzet a jelenben megteremt számunkra.

Megtanulunk ellazulni, megtanuljuk beleengedni magunkat egy testtartásba, elengedni a félelmeinket és ezáltal megtapasztalni a határtalant. Megtanuljuk megteremteni az én-időt, megtanulunk békével együtt élni önmagunkkal, megtanuljuk irányítani a testünket, a tudatunkat, értékelni a csendet és a nyugalmat, megtanulunk befelé figyelni. Majd közben az élet minden területén megtanuljuk érzékelni, megfigyelni magunkat, a reakcióinkat. Megismerve és tiszteletben tartva a határaink, összeáll egy kép önmagunkról és egyre magabiztosabbak leszünk a környezetünkkel is. Ismerve a határokat, már tudunk nemet mondani, amikor úgy érezzük erre van szükség.

Majd észrevesszük, hogy egyre többször és jobban vágyunk erre az én-időre, önmagunk megtapasztalására, arra az egységre, amelyben biztonságban érezzük magunkat. A határaink megismerése, ezek átlépése erőt és önbizalmat ad, elkezdjük szeretni és elfogadni a testünk minden reakcióját, és az önmagunk jógával történő megtapasztalása által mivel megértjük, megismerjük és megszeretjük a testünk, egyszer csak végtelen hálával tölt el a jógával töltött út, amely megérkezés Önmagunkhoz.

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

Fotó: Freepik

vehir.hu
további cikkek
A reggeli mozgás előnyei A reggeli mozgás előnyei A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni. A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz. 2024. május 31. 15:39 Jógázás a szabadban Jógázás a szabadban Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni. 2024. május 31. 15:36 Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is. 2024. május 31. 9:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.