Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Így segít a jóga testünk elfogadásában, önmagunk elfogadásában

2023. október 15. 21:06

Megérkezel egy jógaórára mindazzal, aki éppen akkor, abban az állapotodban vagy, magaddal hozod minden érzésed, állapotod, jelened, múltad, félelmed. A tested, az érzelmeid, a mentális állapotod, a tudatod és a tudatalattid mind-mind összekapcsolódnak és hatnak egymásra.

A jóga azt mondja, senki nem tud elfogadni Téged, mert csak Te fogadhatod el saját magad! Ha Te egységben, harmóniában vagy, a környezeted is hozzád igazodik, mert érzi ezt. Ha elfogadod magad, akkor fog elfogadni mindenki más is. Ha elfogadod és megtanulod szeretni és tisztelni magad, békés, nyugodt elmére lelsz. A jóga egyik lényege: megtalálni a benned lévő békét, nyugalmat, harmóniát, megtalálni önmagad, és általa az egységet.

Alapvető tény, hogy a mozgás pozitív hatással bír mind a fizikai állapotunkra, mind a lelki- mentális állapotunkra. A jóga a mozgás minden előnyét hordozza, mégsem sport és nem is vallás. A jóga gyakorlásával megismerjük a testünket, önmagunkat. Mondhatjuk, hogy önmagunk gyógyításának egy formája, amellyel a testünkben lévő diszharmóniát megszüntetjük, amely megnyilvánulhat a test merevségében, fizikális betegségekben, szorongásban.

A mozgás hatására csökken az izomfeszülés, endorfin, dopamin és szerotonin, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, aminek következtében jobban érezzük magunkat, energikusabbá válunk, javul a közérzetünk és a hangulatunk, a koncentrációs képességünk, ellenállóbbak leszünk a stressz okozta hatásokkal szemben. A rendszeres testmozgással megismerjük és kapcsolatba kerülünk a testünkkel, ami megtanít elfogadni, megszeretni és értékelni, hálásnak lenni mindazért, akik és amik vagyunk.

A jógával először csak nyújtani szeretnénk a fájós testrészeinket, aztán egyre több dolog történik bennünk, miközben ászanázunk. A figyelmünket összpontosítjuk, felfedezzük a testünk érzeteit, megtanuljuk elfogadni ezeket az érzeteket és hálásak lenni minden érzésért, ítélkezés nélkül. Megismerjük és elfogadjuk a határainkat, rájövünk, hogy mindenkinek vannak, mindenki küzd valamivel. Megtanuljuk szeretni, értékelni és tisztelni magunkat, majd megtanuljuk elengedni és egyszerűen csak hálával lenni minden pillanatért, amit a jóga és a lélegzet a jelenben megteremt számunkra.

Megtanulunk ellazulni, megtanuljuk beleengedni magunkat egy testtartásba, elengedni a félelmeinket és ezáltal megtapasztalni a határtalant. Megtanuljuk megteremteni az én-időt, megtanulunk békével együtt élni önmagunkkal, megtanuljuk irányítani a testünket, a tudatunkat, értékelni a csendet és a nyugalmat, megtanulunk befelé figyelni. Majd közben az élet minden területén megtanuljuk érzékelni, megfigyelni magunkat, a reakcióinkat. Megismerve és tiszteletben tartva a határaink, összeáll egy kép önmagunkról és egyre magabiztosabbak leszünk a környezetünkkel is. Ismerve a határokat, már tudunk nemet mondani, amikor úgy érezzük erre van szükség.

Majd észrevesszük, hogy egyre többször és jobban vágyunk erre az én-időre, önmagunk megtapasztalására, arra az egységre, amelyben biztonságban érezzük magunkat. A határaink megismerése, ezek átlépése erőt és önbizalmat ad, elkezdjük szeretni és elfogadni a testünk minden reakcióját, és az önmagunk jógával történő megtapasztalása által mivel megértjük, megismerjük és megszeretjük a testünk, egyszer csak végtelen hálával tölt el a jógával töltött út, amely megérkezés Önmagunkhoz.

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

Fotó: Freepik

vehir.hu
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.