Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

NOB: Fürjes Balázst állandó taggá választotta a közgyűlés

2023. október 17. 7:44 // Forrás: MTI
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.

"Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását" - mondta a szavazást követően az 51 éves Fürjes, aki elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával lett a NOB állandó tagja.

Hozzátette: "Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is - négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem. A magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére."   

"Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk" - fogalmazott Gyulay Zsolt MOB-elnök. "A MOB stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után se maradjunk állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. A NOB-ba senki sem delegálhat, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról vagy bármilyen más országból."

Gyulay Zsolt és dr. Fürjes Balázs - Fotó: MOBGyulay Zsolt és dr. Fürjes Balázs - Fotó: MOB

A sportvezető kiemelte, 206 nemzeti olimpiai bizottság tagja az olimpiai mozgalomnak, mégis csupán egyharmaduknak, hetvenötnek van NOB-tagja, miközben erős és feltörekvő nemzetek állnak sorba, hogy a kiszemeltjük bizalmat kapjon.

"Ezért olyan jelöltre volt szükség, aki amellett, hogy jó a magyar sportnak, évek óta ismert és elismert személy a NOB-ban és a nemzetközi sportdiplomáciában. Csak így volt esély a magyar jelölt gyors megválasztására. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker. Vállalatvezetésben, nagy nemzetközi sportesemények szervezésében, diplomáciában, városfejlesztésben, politikában, sportvezetőként szerzett tapasztalatai a magyar sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt kiemelkedően hasznosak, személyesen is nagy várakozással tekintek a közös munka elé" - összegzett Gyulay Zsolt, aki szerint Fürjes "igazán megfelelő NOB-tag Magyarország számára, aki elszánt és nagy munkabírású csapatjátékos", és akivel a személyes kapcsolata is kiváló.  

"Ahogy a mi sportágunkban szoktuk mondani: gondolkodás nélkül bevenném a kajak négyesembe" - fogalmazott a MOB első embere.  

"A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart" - mondta Schmitt Pál egykori MOB-elnök, akit szintén Indiában, Újdelhiben tartott közgyűlésen, 1983-ban választottak meg NOB-tagnak.     

Gyurta Dániel - aki a NOB sportolói bizottságának tagjaként NOB-tag - úgy fogalmazott: öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit.

"Fürjes Balázs - aki vezette a 2024-es olimpiai pályázatot és számos sportesemény megvalósításában vett részt - megválasztása is egy ilyen ünnepi momentum" - jelentette ki.

Fürjest a MOB kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra. A sportvezető ezt áprilisban pályázta meg, jelentkezését pedig az angol Anna hercegnő vezette tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes megválasztását javasolták a közgyűlésnek. Kedden az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.

Az újonnan megválasztott tagok között Fürjes a legfiatalabb, és fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget.

Az ötkarikás történelemben Fürjes lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be. 

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is. Legutóbb az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.

Megválasztásával biztosított maradt a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével tavaly, Gyurta Dánielt pedig nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.

Fürjes Balázs mellett bizalmat kapott az izraeli Yael Arad, a perui Cecilia Tait, malajziai Michelle Yeoh, a német Michael Mronz, a svéd Petra Sörling, a dél-koreai Kim Dzse Jul és a tunéziai Merez Busszajen.

vehir.hu
további cikkek
Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál Párizs 2024 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében magyar játékvezetői páros is közreműködik majd a párizsi olimpia kézilabdatornáján. 2024. április 25. 13:39 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával Párizs 2024 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán. 2024. április 16. 18:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.