Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben

2023. október 24. 14:01
Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket.

Mit tehetünk, ha Veszprém legapróbb zenei tehetségei már unják a zeneiskolai hangversenytermek egyforma, szürke rutinját, nem jön az a bizonyos inspiráló, kreativitással eltöltő adrenalinfröccs? – Ez a probléma fogalmazódott meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programsorozat zenei projektjeiért felelős csapatban és erre keresték az átütő megoldást.

Ezt végül meg is találták a Mini Carnegie Hall ötletében, ami lényegében egy aprócska koncertterem lett a belváros szívében, ám berendezésében és stílusában a legnagyobb és legimpozánsabb helyszínek világa köszön vissza.

New Yorkban az 57. utcában a Carnegie Hallt a világ komolyzenei templomaként is számon tartják. Egy olyan ikonikus épület, ahol vakító fények körében a világot jelentő deszkákra lépni minden zenét tanuló fiatal legnagyobb álmai közt van.

Ezt a hangulatot igyekeztek Veszprémben is megidézni miniben és már október elejétől, a zene világnapjától kezdődően minden este a régió zeneiskoláinak egy-egy növendéke ad rövid koncertet este hat órától.

Ez a gyermekeknek egy új élmény a mindennapos gyakorlás mellett, az utca emberének pedig ismét egy csöppnyi zenei kultúra 2023-ban.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban „Sun and Moon”-ra keresztelt napszakokon átívelő zenei utazás a Tűztorony lábánál, és már most kimondható, hogy az egyik legjobb veszprémi buli idén – ez történt szombaton. 2024. július 10. 10:41 Ilyen egy igazi dzsembori! Ilyen egy igazi dzsembori! Úgy hullámzott a belváros péntek és szombat este, mint a Séd áradáskor, pedig az Utcazene még később lesz. Néhány helyi vállalkozó összefogásából létrehozott Dzsembori viszont bebizonyította azt, hogy működőképes mindaz, amit az EKF alatt nem lehetett letesztelni még: nem kell kulturális fővárosnak lenni ahhoz, hogy megtöltsék az emberek zenével, tánccal, jókedvvel a várost! 2024. június 30. 16:37 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.