2023. március 21.
//
Benedek névnap

Monodráma Piaf életéből

2008. május 28. 12:30
A világhírű francia sanzonénekesnő életét sokáig homály fedte. A tavalyi évben bemutatott La Mome című mozifilm viszont újra Edith Piafra irányította a figyelmet. A film kasszasiker lett, Piaf pedig újra témát adott. Vári Éva művésznő,aki hosszú időn át játszotta Pam Gems Piaf c. darabjának főszerepét, 2003 óta önálló esten jeleníti meg a kisverebet. A monodráma oly annyira megható és érzéki, hogy a hibák felett szemet hunyunk. Vári Éva Piaf című estjét kedden mutatták be a veszprémi Petőfi Színházban.
A színpad korhű képet mutat a párizsi cabarékról. Rendezői jobbról a zenekar, balról a bárzongora. A gyertyafényes félhomály bensőséges, intim hangulatot teremt. A harmonikás belekezd egy bús dallamba, majd a zenekar követni kezdi, és megjelenik a színen Edith Piaf Vári Éva. Non, je ne regrette rien.

                 
Nem, nem bánok semmit sem … Magyarul csendül fel a búcsúdal, Piaf utolsó nagy slágere, majd visszafelé utazunk az időben. Ez a kis törékeny nő, aki Franciaország után Amerikát is meghódította, új színt, új stílust hozott a cabarék világába. Megfogadva mestere, felfedezője, Louis Leplée tanácsait, sosem akart más lenni. Vállalta önmagát, az utca hangját és egy percig sem szégyellte múltját. Talán ezért sem értem, miért maradt ki egy fontos motívum az megjelenített életútból. Meghatározó ugyanis, hogy a kis Edithet apja egy időre anyjához vitte, aki egy bordélyt vezetett. A párizsi kurtizánok saját gyermekükként nevelték. Tőlük tanulta a hitet, de ők adták az ellenpéldát is. Edith Piaf könnyen azzá válhatott volna, kurtizánná – de épp azért, amiért már gyermekként látta az örömlányok minden gyötrelmét, ő inkább választotta volna a halált, semhogy áruba bocsássa testét.

Az est kronológiájában is követi a mozifilmet. A halálra készülő énekesnő még elmeséli élete történetét. Az egész előadás egy gyönyörű monológ, a leghíresebb dalokkal fűszerezve. Egy kicsit zavar, hogy Vári Éva nem eredeti nyelven énekli a slágereket, viszont ugyanakkor érthető, hiszen szövegüket beépíti a történetbe. A dalokkal is mesél. Az előadás statikus, a művésznő gesztikulációja, és hangi játéka így is teljessé teszi a produkciót. Helyenként kiesik a szerepéből, de ez nem töri meg a nézőben a varázst. Alkatilag nagyon más ez a két nő, Piaf törékeny. Vári sokkal erőteljesebb, de oly annyira tökéletesen átvette, lemásolta, a piafi testtartást, kéztartást, a tipikusan piafi mozdulatokat, hogy elhiszem, őt magát, Edith Piafot látom a színpadon. Nagy segítség ebben az árnyjáték.

Dicséret Vári Évának, hogy minden eszközt belevisz az előadásba, amire csak lehetősége van egy monodrámában. Igazából nincs díszlet, csak jelzésértékű, nem jelennek meg a partnerek a színpadon, lelki szemeink előtt mégis megjeleníti őket.

Bizony nem könnyű az előadóművész feladata. Edith Piaf hangját, és nem mindennapi személyiségét keveseknek sikerült csak tökéleteshez megközelítően visszaadni. Ilyen hang tán évszázadonként egyszer születik. Tehát nagy a vállalás, de megoldja a feladatot. A közönség pedig szemmel láthatóan imádja. A Milord-ot dübörgő tapssal kísérik a nézők. Nekem talán csak egy dolog hiányzik azon túl, hogy furán hangzanak magyarul a franciául belénk ivódott híres sanzonok. A történet halad előre, Edith megtörik, beteg lesz, utolsó erejét összeszedve is a színpadra áll, mert csak addig él, míg énekelhet.

Ezt a fizikai és lelki állapotromlást nem játsza el Vári Éva, csak elmeséli. Ami nem zavarna, ha ez a koncepció kísérte volna végig az egész előadást. A hangi játék ez esetben kevés, a testnek is játszania kell. Summa summarum, lehet még tökéletesíteni az estet, de így is meghatározó élményt nyújt.

Füssy Angéla

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Oké, bevallom, ez nem egy paranormális sztori. De ahogy a SeaCity Museumban néztem a több száz, a hajón dolgozó és vele együtt hullámsírba szállt áldozat arcképét, James Cameron filmjének betétdalait hallgatva sétáltam Southampton kikötője mellett és egyszer csak a White Star feliratra bukkantam egy pub oldalán, szinte éreztem, milyen lehetett, amikor a városból első útjára indult a Titanic, és aztán megérkezett a hír: az volt az utolsó útja is.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.