Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már István király előtt is állhatott templom a várban

2023. október 27. 22:39 // Forrás: Borítókép: Nagy Lajos
Római kori téglákból épült falmaradványokat is találtak a régészek a várban, holott itt soha nem állt római kori épület. Más érdekes feltételezéseket is szült a 2021 óta zajló munka.
 

A várhegy régészeti feltárását mutatta be Hegyi Dóra, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezvényén szerdán. 

Hegyi Dóra (fotó: Szalai Csaba / vehir)Hegyi Dóra (fotó: Szalai Csaba / vehir)

Az érsekség épületeinek felújításával együtt jelentős régészeti munka is kezdődött 2021-ben a várban, ami 2025-ig folytatódik. A régészek szoros figyelemmel kísérik az épületek és udvarok felújítását, és igyekeznek feltárni valamint megmenteni azt a rengeteg történelmi emléket, ami a várhegy földjében rejtőzik. Az újabb és újabb leletek kihívások elé állítják a tervezőket, hiszen gyakran újra kell gondolniuk az eredeti elképzeléseket, hogy például a földben talált középkori falmaradványok ne sérüljenek az építkezések miatt. 

A terület már az őskorban, négy-ötezer évvel ezelőtt is lakott volt: a feltárások során edények, töredékek kerültek elő, és a kutatók sziklába vájt cölöpök helyeit is megtalálták, amelyek valamiféle kerítést alkothattak. Az őskorból egy sír is előkerült.

Fontos leleteket rejtett a Szent György-kápolna (fotó: Veszprémi Érsekség)Fontos leleteket rejtett a Szent György-kápolna (fotó: Veszprémi Érsekség)

Érdekes megállapításokra jutottak a régészek a Szent György-kápolna vizsgálata során. Az eredeti, kör alapú kápolna már a 10. században is állt, majd ezt a 13. században elbontották, és egy nyolcszög alapút építettek a helyére (később ez is elpusztult, maradványait az 1950-es években találták meg).

Az eredeti kápolna építéséhez római kori téglákat is felhasználtak – egyelőre nem tudni, hogy ezek honnan származnak.

Mivel jó állapotban maradtak meg, azt feltételezik, hogy nem egy korábban állt épületből bontották ki és hasznosították újra őket, ráadásul biztosan nem helyben bukkantak rájuk, hiszen az eddigi leletanyagból feltűnően hiányoznak a római kori tárgyak, ami arra utal, hogy ebben az időszakban nem laktak a környéken.

Középkori temető a mai székesegyház mellett (Fotó: MNM Nemzeti Régészeti Intézet)Középkori temető a mai székesegyház mellett (Fotó: MNM Nemzeti Régészeti Intézet)

A kápolna és a székesegyház környezetének feltárása során temetkezéseket is találtak. Ezekből úgy látszik, hogy a kora középkorban a Szent György-kápolna körül volt a temető, majd a 11. században, a székesegyház megépülésével már ehhez igazították a sírokat. Azonban itt is meglepetés érte a régészeket: több olyan temetkezésre is rábukkanatak, amiket nem a kápolnához, és nem is a székesegyházhoz tájoltak. Ráadásul a székesegyház eredeti, 11. századi fala alatt is találtak sírt: mindez arra utal, hogy

már István király ideje előtt is létezett valahol ezen a helyen egy szakrális épület, amit temető vett körül. 

A feltárás során talált tárgyakból a Bíró-Giczey-házban (az egykori Szaléziánum) tekinthető meg kiállítás. A leletanyag feldolgozása és tudományos értékelése folyamatos, és mivel az építkezések 2025-ig folytatódnak, még bőven lesz lehetőségük a régészeknek új felfedezésekre és új következtetések megfogalmazására. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Új álskorpió-fajt fedeztek fel Ajka mellett régészet Új álskorpió-fajt fedeztek fel Ajka mellett A több mint 83 millió éves példány egy Ajka környéki borostyánzárványból került elő. A kutatók szerint a fosszília arra utal, hogy ezek a piciny ízeltlábúak a párás, szubtrópusi éghajlati viszonyok között az egész eurázsiai szárazföldön elterjedtek lehettek. 2024. február 11. 13:40 Vár állott, most kőhalom Vár állott, most kőhalom A várfalak feltárását mutatta be Szoboszlay Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze szerdán a VEAB előadótermében. 2023. november 30. 11:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.