Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Árnyékra vetődött a fény

2023. október 29. 0:00
Különleges fényképekből nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palota padlásterében.

A Művészetek Háza legújabb tárlatát ugyanis olyan alkotásokból válogatták össze, amelyek fényképezőgép nélkül készültek. A kiállítás alapötletét Jokesz Antal 1979-es, Tűzpróba című alkotása adta. A művész akkor a sarkánál meggyújtott egy fotópapírt, aminek egy részét felemésztette a láng, és a tűz fénye exponálta be a fényérzékeny papír felületét. Ezután a fotópapír a szokásos előhívási folyamaton ment keresztül, és létrejött a kép, amit az őt elpusztító tűz fénye generált. 

Az ezt az alapgondolatot megidéző kiállításon ismert képzőművészek mellett a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és tanárai mutatják be kísérleti munkáikat. Sokféle megközelítést láthatunk arra vonatkozóan, a fény, a hő, az energia hogyan hoz létre képeket, lenyomatokat, amelyek aztán a falra függesztve várják a nézők értelmezését. 

Láthatunk az elektromos áram által – mintegy villámcsapás-szerűen – fatáblába égetett mintázatot, filmnegatívon tenyésztett penészgomba lenyomatát, camera obscurával készített telehold-fotót, és a szürke 604 árnyalatát bemutató fotópapír-sorozatot.

Pfisztner GáborPfisztner Gábor

A tárlat pénteki megnyitóján Pfisztner Gábor, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense vezette fel a kiállított alkotásokat. Elmondta: a kiállítás címe (A fény árnyéka) paradoxon, hiszen árnyéka a dolgoknak van, amelyekre a fény vetül, az árnyék tehát relatív, csak a fényhez képest létezik. Az, hogy a fény sötét árnyékot, lenyomatot vessen, csak a fototechnika révén válik elgondolhatóvá és bemutathatóvá. 

A kiállítás november 26-ig tekinthető meg. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.