Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Így vegyük komolyan az álmainkat!

2023. november 2. 14:26
A Madách 200 – Gondolat Fesztivál keretein belül zajlott egy beszélgetés az álom témakörében. Izgalmas területekről, érdekes szakmák felől érkeztek a vendégek: Lubinszki Mária pszichológus, Kocsis Krisztián neurobiológus, valamint Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója. Minden téma volt, ami az álom szóhoz kapcsolódik, így az is kiderült, mennyire kell komolyan venni a visszatérő rémálmokat.

A Foton moziterme adott helyszínt a beszélgetésnek, a téma sokakat érdekelt, nem véletlen, hiszen mindenkit érint. Az álom témakörét két részre szedte a kérdező, egyrészt szó esett az éjszaka bekövetkező álmodásról és annak jelentőségéről, másrészt pedig az álmok megvalósításáról, célok kitűzéséről és azok eléréséről.

A pszichológus hamar tisztázta, a visszatérő rémálmokat nem szabad félvállról venni, hiszen nem véletlen az újbóli felbukkanásuk. Lubinszki szerint ez egy jelzés, hogy dolgunk, feladatunk van az adott témával. Ez lehet egy feldolgozatlan gyermekkori trauma, amit hordoztunk és hordozunk, de nem vettük elég komolyan. Jó figyelmeztetés az álom, és akkor még finom jelzést adott a lényünk arról, hogy valami elakadással küzdünk.

Kocsis Krisztián neurobiológus az agyban lezajlódó folyamatokról mesélt, olykor viccesen, hiszen szakszavak nélkül aligha tudta volna kifejteni, mi is megy végbe az álmodás során, és mi a különbség az ébrenlét és az álom között. Aki mélyebben ismeri pályáját, tudja, nem volt könnyű gyerekkora, végül nevelőszülőkhöz került, ahol igazi otthonra lelt. Krisztián egyébként elmondása szerint nem valami álom megvalósításaként lett agykutató, hanem egyszerűen érdekelte ez a rejtelmes világ, ahol még annyi felfedezetlen dolog van.

Somlai-Fischer Ádám viszont egyértelműen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy ha a fejébe vesz valamit, akkor azt minden áron véghez is vigye. Sőt, mi több, saját álmait is használja, mint alkotó művész. Ugyan még nem tudni, valóban lehet-e álmokat irányítani, ő ha emlékszik saját álmaira, leírja, vagy valamilyen módon ábrázolja azokat.

Ádám tehát nem csupán az az álmodozó típus, aki a fejébe vesz nagyszerű dolgokat, majd várja azoknak beteljesülését, hanem tesz is értük. Lubinszki erre egy történettel reagált: fiatalon tájfutó volt, ahol megtanulta, szabad hibázni. Ez nagy terhet vett le a válláról, s már mindenhez úgy tudott viszonyulni, hogy közben ne korlátolják a saját félelmei, elvárásai.

A vendégek részletesen meséltek eddigi életútjukról, saját álmaikról, s arról, ők hogyan viszonyulnak azokhoz. A beszélgetés egyik főtanulsága az volt, hogy a visszatérő rémálom nem csupán a véletlen műve: ideje komolyan venni azokat, mielőtt a test komolyabban jelez, például betegséggel.

A beszélgetés közben az is benne volt a levegőben, hogy bár remek és hangzatos dolgok kerültek felszínre, azért nem minden helyzetben, nem minden körülmények között csak rajtunk és álmainkon múlik, hogy sikerül-e a nagy megvalósítás. Nem mindenki ugyanarról a stratvonalról indul, éppen ezért nem lehet úgy tenni, mintha csak rajtunk múlna.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. 2024. május 11. 20:51 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.