Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így vegyük komolyan az álmainkat!

2023. november 2. 14:26
A Madách 200 – Gondolat Fesztivál keretein belül zajlott egy beszélgetés az álom témakörében. Izgalmas területekről, érdekes szakmák felől érkeztek a vendégek: Lubinszki Mária pszichológus, Kocsis Krisztián neurobiológus, valamint Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója. Minden téma volt, ami az álom szóhoz kapcsolódik, így az is kiderült, mennyire kell komolyan venni a visszatérő rémálmokat.

A Foton moziterme adott helyszínt a beszélgetésnek, a téma sokakat érdekelt, nem véletlen, hiszen mindenkit érint. Az álom témakörét két részre szedte a kérdező, egyrészt szó esett az éjszaka bekövetkező álmodásról és annak jelentőségéről, másrészt pedig az álmok megvalósításáról, célok kitűzéséről és azok eléréséről.

A pszichológus hamar tisztázta, a visszatérő rémálmokat nem szabad félvállról venni, hiszen nem véletlen az újbóli felbukkanásuk. Lubinszki szerint ez egy jelzés, hogy dolgunk, feladatunk van az adott témával. Ez lehet egy feldolgozatlan gyermekkori trauma, amit hordoztunk és hordozunk, de nem vettük elég komolyan. Jó figyelmeztetés az álom, és akkor még finom jelzést adott a lényünk arról, hogy valami elakadással küzdünk.

Kocsis Krisztián neurobiológus az agyban lezajlódó folyamatokról mesélt, olykor viccesen, hiszen szakszavak nélkül aligha tudta volna kifejteni, mi is megy végbe az álmodás során, és mi a különbség az ébrenlét és az álom között. Aki mélyebben ismeri pályáját, tudja, nem volt könnyű gyerekkora, végül nevelőszülőkhöz került, ahol igazi otthonra lelt. Krisztián egyébként elmondása szerint nem valami álom megvalósításaként lett agykutató, hanem egyszerűen érdekelte ez a rejtelmes világ, ahol még annyi felfedezetlen dolog van.

Somlai-Fischer Ádám viszont egyértelműen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy ha a fejébe vesz valamit, akkor azt minden áron véghez is vigye. Sőt, mi több, saját álmait is használja, mint alkotó művész. Ugyan még nem tudni, valóban lehet-e álmokat irányítani, ő ha emlékszik saját álmaira, leírja, vagy valamilyen módon ábrázolja azokat.

Ádám tehát nem csupán az az álmodozó típus, aki a fejébe vesz nagyszerű dolgokat, majd várja azoknak beteljesülését, hanem tesz is értük. Lubinszki erre egy történettel reagált: fiatalon tájfutó volt, ahol megtanulta, szabad hibázni. Ez nagy terhet vett le a válláról, s már mindenhez úgy tudott viszonyulni, hogy közben ne korlátolják a saját félelmei, elvárásai.

A vendégek részletesen meséltek eddigi életútjukról, saját álmaikról, s arról, ők hogyan viszonyulnak azokhoz. A beszélgetés egyik főtanulsága az volt, hogy a visszatérő rémálom nem csupán a véletlen műve: ideje komolyan venni azokat, mielőtt a test komolyabban jelez, például betegséggel.

A beszélgetés közben az is benne volt a levegőben, hogy bár remek és hangzatos dolgok kerültek felszínre, azért nem minden helyzetben, nem minden körülmények között csak rajtunk és álmainkon múlik, hogy sikerül-e a nagy megvalósítás. Nem mindenki ugyanarról a stratvonalról indul, éppen ezért nem lehet úgy tenni, mintha csak rajtunk múlna.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.