Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

Húsz éve menetel előre a Pannon Egyetem informatikai kara

2023. november 7. 23:58
A magyar felsőoktatásban sok minden változott húsz év alatt, de a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlődése változatlan – ez volt a fő üzenete a kar húszéves jubileumi ünnepségének, amit kedden tartottak az egyetemen.

Az önálló informatikai egyetemi képzés gondolata már jóval korábban felmerült a veszprémi felsőoktatási intézményben. A nyolcvanas évek végén még a Mérnöki Karon belül már volt az automatizálásra épülő szak, ez fejlődött addig, hogy 2003-ban önálló egyetemi karként létrejött a Műszaki Informatikai Kar, röviden csak MIK.

A Pannon Egyetemen az idevezető utat elevenítették fel kedden egykori hallgatók és oktatók részvételével.

Az ünnepség elején dr. Gelencsér András, jelenlegi rektor köszöntötte az egybegyűlteket. Ő felhívta a figyelmet arra, hogy húsz év éppen egy generációnyi idő, ami már elegendő ahhoz, hogy az ember visszatekintsen és számot vessen eredményeiről. Erre egyébként a Pannon Egyetem informatikai kara méltán lehet büszke, emelte ki a rekor, hiszen abban, hogy az egyetemnek szinte bérelt helye van oktatósági kiválóságban az országos statisztikákban a MIK-nek is hatalmas szerepe van. Dr. Gelencsér András megköszönte azoknak az elődöknek a munkáját, akik azért fáradoztak, hogy létrejöhessen az informatikai képzés, valamint a jelenlegi kollégáinak is, hogy tovább öregbítik az intézmény hírnevét.

A rektor után Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja mondott köszöntőt. Ő azzal kezdte gondolatait, hogy egykor ő maga is a kar hallgatója volt, valamint akkori HÖK-elnökként ott volt, amikor megalapították a MIK-et. Felidézte, hogy a kétezres évek elején még jóval nehezebb és összetettebb kihívás volt egy önálló kart alapítani, ahhoz nem volt elég az elhatározás, számos tényezőnek kellett megfelelni, többek közt miniszteri jóváhagyás és a kormány támogatása is kellett hozzá.

A kancellár kitért személyesen is azokra az egykori egyetemi vezetőkre, akik a legtöbbet tettek a MIK létrehozásáért és sikereiért. dr. Friedler Ferenc, a kar első dékánja, későbbi rektor, aki a minőségi és gyakorlati képzésre helyezte a hangsúlyt már a kezdetekben is, valamint dr. Gaál Zoltán, az egyetem akkori rektora, aki felismerte, hogy cak úgy lehet jövője az intézménynek, ha követi a kor trendjeit és megfelelő választ ad rá egy ilyen képzési rendszer elindításával.

Az ünnepség kulturális részében a fellépett Hatás Andrea, Vincze Eszter, Pölczmann Szofi, Takáts Bogi énekkel, valamint Hartmann Domonkos, csellóművész.

Folytatva az egyetemi elöljárók sorát, a megjelenteket dr. Süle Zoltán, a MIK jelenlegi rektora is köszöntötte. Ő kiemelte azt a hármas egységet, amiben szervezik a kar munkáját. Ezek alapján az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területére egyaránt kiemelt figyelmet fordítanak, ebben pedig szoros az együttműködés a piaci partnereikkel is. Olyan gazdasági társaságokkal, akik a MIK-kel való közös munkában látják a saját sikerüket is.

Ez, mármint az egyetem és a piaci szereplők közti együttműködés erősítése egybevág azokkal a gazdasági irányvonalakkal, amelyeket már többször hangsúlyozott a dékán mellett Csillag Zsolt, kancellár is, de elhangzott Porga Gyula polgármestertől és Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztertől is, mint a régió egyik kitörési pontja.

Az ünnepségen a MIK történetén kronológiailag dr. Gerzson Miklós, a kar docense ment végig előadásában. Tőle tudhatta meg a közönség, hogy a legelső számítógép a hatvanas években került az egyetemre, ugyanakkor az informatika nem egyenlő a számítógépekkel, annál sokkal többet jelent.

Ő is felidézte azt, amikor a 80-as években elindult az első szak, ami ezzel a területtel foglalkozott, akkor még főleg a vegyiparhoz kapcsolódóan, majd intézetté, 2003-ban pedig karrá fejlődött. Dr. Gerzson Miklós előadásában megemlékezett azokról a kollégáiról is, akik már nincsenek az élők sorában, de a MIK-ért végzett munkájuk még ma is meghatározó.

Végezetül Dr. Hangos Katalin, a kar professzora tartott tudományos előadást az informatika és az informatikai képzés múltjáról és jelenéről.

 

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. ma 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.