Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Húsz éve menetel előre a Pannon Egyetem informatikai kara

2023. november 7. 23:58
A magyar felsőoktatásban sok minden változott húsz év alatt, de a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlődése változatlan – ez volt a fő üzenete a kar húszéves jubileumi ünnepségének, amit kedden tartottak az egyetemen.

Az önálló informatikai egyetemi képzés gondolata már jóval korábban felmerült a veszprémi felsőoktatási intézményben. A nyolcvanas évek végén még a Mérnöki Karon belül már volt az automatizálásra épülő szak, ez fejlődött addig, hogy 2003-ban önálló egyetemi karként létrejött a Műszaki Informatikai Kar, röviden csak MIK.

A Pannon Egyetemen az idevezető utat elevenítették fel kedden egykori hallgatók és oktatók részvételével.

Az ünnepség elején dr. Gelencsér András, jelenlegi rektor köszöntötte az egybegyűlteket. Ő felhívta a figyelmet arra, hogy húsz év éppen egy generációnyi idő, ami már elegendő ahhoz, hogy az ember visszatekintsen és számot vessen eredményeiről. Erre egyébként a Pannon Egyetem informatikai kara méltán lehet büszke, emelte ki a rekor, hiszen abban, hogy az egyetemnek szinte bérelt helye van oktatósági kiválóságban az országos statisztikákban a MIK-nek is hatalmas szerepe van. Dr. Gelencsér András megköszönte azoknak az elődöknek a munkáját, akik azért fáradoztak, hogy létrejöhessen az informatikai képzés, valamint a jelenlegi kollégáinak is, hogy tovább öregbítik az intézmény hírnevét.

A rektor után Csillag Zsolt a Pannon Egyetem kancellárja mondott köszöntőt. Ő azzal kezdte gondolatait, hogy egykor ő maga is a kar hallgatója volt, valamint akkori HÖK-elnökként ott volt, amikor megalapították a MIK-et. Felidézte, hogy a kétezres évek elején még jóval nehezebb és összetettebb kihívás volt egy önálló kart alapítani, ahhoz nem volt elég az elhatározás, számos tényezőnek kellett megfelelni, többek közt miniszteri jóváhagyás és a kormány támogatása is kellett hozzá.

A kancellár kitért személyesen is azokra az egykori egyetemi vezetőkre, akik a legtöbbet tettek a MIK létrehozásáért és sikereiért. dr. Friedler Ferenc, a kar első dékánja, későbbi rektor, aki a minőségi és gyakorlati képzésre helyezte a hangsúlyt már a kezdetekben is, valamint dr. Gaál Zoltán, az egyetem akkori rektora, aki felismerte, hogy cak úgy lehet jövője az intézménynek, ha követi a kor trendjeit és megfelelő választ ad rá egy ilyen képzési rendszer elindításával.

Az ünnepség kulturális részében a fellépett Hatás Andrea, Vincze Eszter, Pölczmann Szofi, Takáts Bogi énekkel, valamint Hartmann Domonkos, csellóművész.

Folytatva az egyetemi elöljárók sorát, a megjelenteket dr. Süle Zoltán, a MIK jelenlegi rektora is köszöntötte. Ő kiemelte azt a hármas egységet, amiben szervezik a kar munkáját. Ezek alapján az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területére egyaránt kiemelt figyelmet fordítanak, ebben pedig szoros az együttműködés a piaci partnereikkel is. Olyan gazdasági társaságokkal, akik a MIK-kel való közös munkában látják a saját sikerüket is.

Ez, mármint az egyetem és a piaci szereplők közti együttműködés erősítése egybevág azokkal a gazdasági irányvonalakkal, amelyeket már többször hangsúlyozott a dékán mellett Csillag Zsolt, kancellár is, de elhangzott Porga Gyula polgármestertől és Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztertől is, mint a régió egyik kitörési pontja.

Az ünnepségen a MIK történetén kronológiailag dr. Gerzson Miklós, a kar docense ment végig előadásában. Tőle tudhatta meg a közönség, hogy a legelső számítógép a hatvanas években került az egyetemre, ugyanakkor az informatika nem egyenlő a számítógépekkel, annál sokkal többet jelent.

Ő is felidézte azt, amikor a 80-as években elindult az első szak, ami ezzel a területtel foglalkozott, akkor még főleg a vegyiparhoz kapcsolódóan, majd intézetté, 2003-ban pedig karrá fejlődött. Dr. Gerzson Miklós előadásában megemlékezett azokról a kollégáiról is, akik már nincsenek az élők sorában, de a MIK-ért végzett munkájuk még ma is meghatározó.

Végezetül Dr. Hangos Katalin, a kar professzora tartott tudományos előadást az informatika és az informatikai képzés múltjáról és jelenéről.

 

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.