Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

A nemzetközi díjakkal elismert Kámán Albert új filmje is látható lesz a Pannonfílingen

2023. november 9. 22:06
Szombaton tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Veszprémben a rövid filmek hosszú napját, azaz a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót. A programban szerepel Kámán Albert legújabb alkotása, a Magány, amely már számos jelentős hazai és nemzetközi fesztiválon volt látható, többek között a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, nemrég pedig Stockholmban a legjobb dráma díját nyerte el. A rendező előző filmje – a Hazug – is számos hazai és nemzetközi díjat kapott. A veszprémi rendezvényen bemutatják a Magányt, melynek főszereplői Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter, zenéjét Cári Tibor szerezte. Kámán Albert rendezőt kérdeztük pályájáról és arról, miért kapnak jelentős fókuszt alkotásaiban a párkapcsolati kérdések…

Az igaz, hogy már tizenévesként hetvenperces filmeket készítettél VHS-re? Ezt hogy kell elképzelni? A rokonság volt a stáb?

Valóban, már gyerekként próbálkoztam, de akkoriban még - ahogy ez a gyerekeknél lenni szokott -, főként klasszikus zsánerfilmeket készítettünk barátaimmal: akciófilmeket, horrorfilmeket, vígjátékokat. Innen visszatekintve kissé komolytalanoknak tűnhetnek, de ennek ellenére nagyon sok diákfilmes sikerrel büszkélkedhettünk. És ahogy mondod: a családtagjaim és a barátaim mindig mellettem álltak és a partnereim voltak: beöltöztek, utaztak, követtek a forgatási helyszínekre, ha kellett, lövöldöztek egymásra, mert ez volt a kérésem feléjük.

Támogató közegre vall…

Mindenben támogattak. Gyerekként édesapámmal folyton a tévét bújtuk, illetve együtt jártunk heti szinten a videotékába, otthon pedig a műsorújságot szemléztük, hogy mindig tudjuk, mikor mennek filmritkaságok a tévében. Már fiatalon egész komoly alkotásokat néztem, úgy hiszem, ez mind meghatározta a későbbi utamat.

Úgy tudom, a képzőművészet szintén erősen lebegett a szemed előtt, annál is inkább, mert abban is sikered volt. Miért győzött végül a film?

Az élet egyszer csak olyan emberekkel hozott össze, akik a filmszakmában dolgoztak. Kikértem a véleményüket, és azt mondták, nem kérdés, hogy ezt kell csinálnom. Tizenötéves lehettem ekkor, és emlékszem, nagyon meglepődtek azon is, hogy fiatal korom ellenére mennyire otthon vagyok a színészek, s a filmek világában.

Téged meglepett, hogy ennyire pozitívan fogadott a szakma?

Nagyon. Mindig van bennem izgalom, megfelelési kényszer: nehezen tudom másnak megmutatni a munkáimat. Ez a mai napig nem könnyű. Folyton azon gondolkodom, mit csinálhatnék jobban?

Igazából kinek akarsz megfelelni?

Jó kérdés. Saját magamnak kellene. De talán az a legnehezebb.

Magadnak is nehéz „megmutatni” a kész művedet? Vagyis milyen érzés visszanézni a munkáid?

Úgy vettem észre, hogy a legtöbb alkotóművész rendkívül kritikus önmagával szemben. A Magány című kisfilmemet három éve forgattuk, de ma már látom, sok mindent máshogy csinálnék. Mégis azt hiszem, ez így van jól: így tudom mindig fejleszteni magam, s a pályámon egyre több filmest ismertem meg, akiktől adott esetben tanulni lehet.

A mindennapokban főként operatőrként dolgozol, a barátaiddal közös filmes cégedben, ahol reklámfilmeket, imagefilmeket készítesz… és még sorolhatnám. Hogy talált meg innen a kisfilm műfaja?

Engem alapvetően mindig is a játékfilm műfaja foglalkoztatott, én eredetileg is efelé szerettem volna menni, de többek között a mai filmes támogatási helyzet okán jobb, ha több projektben van és több lábon áll az ember. Szeretem azt a részét is a munkámnak, illetve kicsit úgy fogom fel, hogy minden egyes munkanap előrébb visz a kreatív játékfilmes projektek megvalósítása felé.

A második rövidfilmed címe: Magány. Ismét fókuszba helyezted a párkapcsolatot, s az elmagányosodást. Miért érezted úgy, hogy ezzel a témával foglalkoznod kell?

Úgy érzékelem, hogy az emberek rengeteget szoronganak, elégedetlenkednek, nem találják a helyüket a modern világban. Furcsa az irány, amerre most haladunk, s a valódi értékek kezdenek eltűnni. Futunk a munka után, egyre többet és többet akarunk keresni, de ez nem könnyíti meg a dolgunkat.

Mit értesz valódi érték alatt?

Például a minőségi, együtt töltött idő, amit egymásnak szentelünk, amikor csak egymásra figyelünk. Egyre kevésbé kommunikálunk egymással, pedig az mindennél többet ér. Sok mindent megoldana, és nem fajulnának el a dolgok vagy szakadnának meg kapcsolatok a kimondatlanság miatt.

A film egyébként nem ad kézzelfogható választ, inkább úgy mondanám, hogy a filmművészet nyelvén mutatja be a jelenséget. Bízom benne, hogy elindít a nézőben valamit, és gondolkodásra, a saját kapcsolatainak felülvizsgálatára ösztönzi őt.

Én tehát nem adok választ, hiszen mindenkiben ott van a saját megoldása. A közelgő veszprémi fesztivált is azért tartom rendkívül fontosnak, mert ekkor egy közös gondolkodás is elindulhat a téma kapcsán. Szerintem ilyenkor mondhatjuk el igazán, hogy sikeres a filmalkotás.

Eddig milyenek a visszajelzések?

Meglepően jók. Többeknek ismerős a helyzet, sokan élnek ebben: elhidegültek társuktól, s már se erejük, se motivációjuk, hogy megoldják a helyzetet, mert már rég félrecsúszott közöttük a kommunikáció. Ha minden a terv szerint halad, jövőre már valamely streaming szolgáltatón keresztül is látható lesz. Nagy örömömre több érdeklődő is akad, aki szívesen sugározná.

A fesztivál teljes programja itt olvasható.

Szabó Eszter
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.