Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
20°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
20°C

Schmidt Ádám: fontos sportdiplomáciai sikereket értünk el

2023. november 10. 21:48 // Forrás: MTI
Második alkalommal tartott sportdiplomáciai konferenciát a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága, a rendezvény témája ezúttal a nemzetközi sportesemények és a sportdiplomácia kapcsolata volt.

A sportállamtitkárság és háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. által szervezett "Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában" című konferencián Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszöntette a jelenlévő több száz sportdiplomatát. A honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a sport nemzeti ügy, amelyet a kormány kiemelten támogat - tájékoztatta a sportállamtitkárság az MTI-t.

"Fontos számunkra, hogy Magyarország a nemzetközi sportvilág kiemelt szereplői között legyen, mind a sportpályán, mind a diplomácia területén. A hazai sportirányítás stratégiájának része, hogy növelje a magyar sportdiplomácia elismertségét és ösztönözze a magyar sportdiplomaták szerepvállalását" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben a nemzetközi sportesemények rendezése terén is bizonyított.

"A kiemelt sportesemények nemzetgazdasági szempontból is fontosak, hiszen munkahelyet teremtenek, bevételt hoznak a magyar családoknak, vállalkozásoknak, ráadásul jelentős országimázs-formáló erővel is bírnak" - hangsúlyozta.

Fotó: Dr. Schmidt Ádám Facebook-oldalaFotó: Dr. Schmidt Ádám Facebook-oldala

A rendezvény megálmodója, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitóbeszédében elmondta, hogy az első konferencia óta eltelt fél év sportdiplomáciai szempontból eseménydús időszak volt.

"Mindenekelőtt a budapesti atlétikai világbajnokságot szeretném megemlíteni, amely több fontos sportdiplomáciai sikerrel is szolgált. Ezek közül kiemelném Gyulai Márton kinevezését, aki immár a nemzetközi szövetség, a World Athletics sportszakmai igazgatójaként dolgozik, valamint Fürjes Balázs urat, akit a közelmúltban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagjává választottak. A jövő kapcsán biztató tárgyalásokat folytattunk a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőivel, hogy Magyarország a világbajnokság után is aktívan kivehesse részét a nemzetközi atlétikai életből" - közölte a sportállamtitkár.

"De nem mehetünk el szó nélkül egy másik fontos döntés mellett sem. A World Aquatics, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség ugyanis hamarosan hazánkba helyezi át a központját. Emellett a sportdiplomáciai sikerek közé sorolandó az is, hogy az olimpiai programba új sportágként bekerülő városi sportok tekintetében Magyarország 2024-ben olimpiai kvalifikációs sorozatot rendezhet" - tette hozzá.

Schmidt Ádám meghívására vett részt a konferencián Lord Sebastian Coe, a World Athletics elnöke, aki elmondta, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság több szempontból is különleges élmény volt a számára.

 "2015-ös kinevezésem óta ez volt az első olyan világbajnokság, amelynek a szervezése már a pályázati szakasztól kezdve az elnökségem alatt zajlott. Olyan versenyt szerettem volna, amely egy gyönyörű létesítményben nézők százezreit vonzza a világ minden tájáról, és ahol kivételes szervezőkkel és önkéntesekkel dolgozhatunk együtt. Budapesten pedig mindezt megkaptuk, és még többet is" - fogalmazott az elnök. "A budapesti rendezés kivételes sikertörténet, amivel a magyarok példát állítottak a jövő világbajnokságainak szervezői elé. Ehhez pedig kellett a magyar kormány, főváros és társadalom széleskörű támogatása is" - emelte ki Sebastian Coe.

Fürjes Balázs NOB-tag, a nemzetközi olimpiai mozgalom előtt álló kihívásokról beszélt. Felhívta a figyelmet Thomas Bach NOB-elnök üzenetére, akinek az egyik legfontosabb figyelmeztetése az olimpiai család tagjaihoz: Change or be changed!

"Azaz változz, légy kész és képes arra, hogy meg tudj változni, meg tudj újulni gondolkodásodban, vagy a világ és a külső körülmények fognak megváltoztatni téged, saját akaratod ellenére. Nekünk, magyar sportvezetőknek is meg kell találnunk a jó egyensúlyt a hagyomány és a megújulás, a megőrzés és a változtatás között. Sokat kell dolgoznunk itthon és a nagyvilágban azért, hogy a hagyományos magyar sikersportok megőrizzék eredményességüket és súlyukat az olimpiai mozgalomban, ugyanakkor a világban feltörekvő, ám itthon még gyerekcipőben járó sportágak nálunk is megerősödjenek. Tollaslabda, fallabda, falmászás, rögbi, BMX" - említett néhány példát Fürjes Balázs. Mondandóját így fejezte be: "Biztos vagyok benne, hogy a magyar olimpiai család Gyulay Zsolt vezetésével, nélkülözhetetlen segítséget kapva Schmidt Ádám sportállamtitkártól és szorosan együttműködve vele, képes lesz erre."

A konferencián Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az atlétikai világbajnokság Budapest és Magyarország imázsára gyakorolt hatásáról beszélt előadásában. A rendezvényen két témában tartottak kerekasztal-beszélgetést. A nemzetközi sportesemények sportdiplomáciai hatásairól Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Bacsa Péter, a Nemzetközi Birkózó Szövetség tagja, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, valamint Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség sportigazgatója értekezett. A nemzetközi környezetben dolgozó magyar sportdiplomaták kommunikációjáról pedig Görög Ibolya protokollszakértő, Horváth Gabriella, az Európai Kézilabda Szövetség végrehajtó bizottságának tagja és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja beszélt - áll a sportállamtitkárság közleményében.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.