Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A döntetlen kijutást, a győzelem csoportelsőséget ér Szófiában

2023. november 15. 12:44 // Forrás: MTI
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön az Európa-bajnoki kijutás reményében lép pályára Bulgária vendégeként a selejtezősorozat kilencedik fordulójában.

Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese már döntetlennel is biztosítja részvételét a németországi kontinenstornán, győzelemmel pedig a csoportelsősége is eldől, ami azt jelentené, hogy az első vagy a második kalapba kerülne a december 2-i sorsoláson. Vereség esetén akkor jut ki a válogatott az Eb-re, ha a csoport másik találkozóján a harmadik Montenegró hazai pályán nem győzi le Litvániát.

A papírforma egyértelműen a magyar csapat sikerét ígéri tekintve, hogy tíz találkozó óta nem talált legyőzőre, ezzel szemben riválisa kilenc meccse nyeretlen, legutóbbi négy összecsapását pedig egyaránt elvesztette. Márciusban osztálykülönbség volt a két gárda között, a magyarok hazai pályán könnyedén szereztek háromgólos előnyt a szünetig, a folytatásban pedig az eredmény már nem változott.

Ugyanakkor akadnak óvatosságra intő körülmények, az egyik ilyen, hogy a bolgárokat új szövetségi kapitány irányítja Ilian Ilijev személyében, aki a szerb Mladen Krstajicot váltotta októberben. Ahogy Dibusz Dénes fogalmazott, az edzőváltás miatt zsákbamacska, hogy mire számíthatnak, az új szakember ugyanis új szerkezetet és taktikát hozhat.

Játékosok a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtti napon, 2023. november 15-én. MTI/Hegedüs RóbertJátékosok a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtti napon, 2023. november 15-én. MTI/Hegedüs Róbert

Az immár magyar állampolgársággal is rendelkező Rossi ráadásul ezúttal több kulcsjátékosát is nélkülözni kénytelen sérülések miatt, így nem számíthat a védelemben Willi Orbánra és Fiola Attilára, a támadóknál pedig Sallai Rolandra és Varga Barnabásra sem. Emellett további stabil kezdőjátékosai, mint Szalai Attila és Nagy Ádám, szinte alig játszanak a klubjaikban. Az is nagy kérdés, hogy a magyar játékosokat mennyire zavarta meg a mérkőzés helyszíne körüli közjáték, mivel sokáig azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán megrendezik-e az összecsapást. Végül kedden, alig két nappal a meccs előtt dőlt el, hogy Szófiában kerül sor a találkozóra, amelyet viszont nézők nélkül rendeznek meg a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban.

A csoport másik találkozójának tétje, hogy Montenegró versenyben marad-e az Eb-részvételt jelentő első két helyért, amihez nyernie kell az októberben jó formát mutató, a bolgárokat legyőző és a magyarokkal döntetlent játszó Litvánia ellen.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett - szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély tekintve, hogy a belgák, a portugálok és a spanyolok már kiharcolták a részvételt. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A lengyel Daniel Stefanski sípjelére közép-európai idő szerint csütörtökön 18 órakor kezdődik a bolgár-magyar mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít.

Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló (csütörtök):
Bulgária-MAGYARORSZÁG, Szófia 18.00
Montenegró-Litvánia, Podgorica 20.45   

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 6  4  2  -  11- 4  14 pont
2. Szerbia      7  4  1  2  13- 7  13
3. Montenegró   6  2  2  2   6- 8   8
4. Litvánia     7  1  3  3   8-12   6
5. Bulgária     6  -  2  4   3-10   2

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.