Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa

2023. november 17. 20:26
A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken.

Az üzlet egyben egy komoly mérföldkő is a VEB2023 EKF történetében: ez ugyanis az Utcakép Fejlesztési program huszonötödik támogatott projektje, mely a Vár Áruház közvetlen szomszédságában, a Cserhát lakótelep 8/B szám alatt, a korábbi táskabolt helyén várja a növénykedvelőket november 17-től - tudtuk meg Markovits Alíz vezérigazgatótól.

Pici komfortzóna átlépés is ez, ha úgy tetszik, hiszen az eddigi sikeres projektek főként a gasztronómia és a kultúra területén mozogtak, bizonyos szempontból pedig nem értek túl a konkrét helyszíneken túl, noha egy a Papírkutyában eltöltött felhőtlen este vagy a Kunsztban elfogyasztott finom reggeli hangulata még sokáig velünk maradt azután is, hogy hazatértünk az otthonainkba vagy a munkába. A Szezøn ezúttal azonban a belváros szépítésén túl valóban a közvetlen életterünk szépítését szolgálja.

Egészen más érzés egy olyan otthonba megérkezni, ahol szobanövények vesznek bennünket körül vagy egy gyönyörű csokor díszeleg az asztalon: élettel telik meg ettől még a legpuritánabb helyiség is, és az urbánus környezeten belül is megtapasztalhatjuk a természet nyugalmát. No meg persze egy virág mindig örömforrás, és egyáltalán nem elcsépelt ajándék. Ezt néha elfelejtjük a hétköznapokban, és hajlamosak vagyunk csak akkor virágot venni, ha a temetőbe készülünk vagy valamilyen különleges évforduló, születésnap közeleg, holott a legtöbb hölgy még mindig örül neki, ha a párja egy átlagos szerdán is néhány szál rózsával vagy éppen liliommal tér haza.

„A virágoknak, növényeknek már a legősibb kultúrákban is üzenete és hagyománya volt, és fontos lenne, hogy újra nagyobb teret nyerjen az életünkben. Én mindenkit arra buzdítok, hogy keresse meg a hozzá illő virágot – ezzel akár kevésbé ismert, pedig hagyományosan helyinek tekintett fajtákat is visszahozhatunk a köztudatba” – tanácsolta a megnyitón résztvevő Brányi Mária alpolgármester.

Ez utóbbi célja is az üzletnek: Vukmirovits Nóra virágkötő és a Szezøn Fenntartható Virág csapata kifejezetten a hazai, szezonális virágok vásárlására szeretne ösztönözni, ezzel is csökkentve a virágok távoli országokból való szállításának környezeti terhelését. Emellett abban is segítenek, milyen környezetbarát módszereket használhatunk a növények gondozásához, ültetéséhez – például az esővíz használatát, amit a virágok kifejezetten meg fognak hálálni –, de arra is figyelnek, hogy a növényeket lebomló, természetes alapanyagú csomagolásokban árulják, illetve az egyéb dekorációs termékeiket is hazai kézművesektől szerzik be.

A növényeket és a dekorációkat egyébként nemcsak személyesen lehet majd megvásárolni, de várhatóan decembertől webshopon keresztül is. Továbbá terveznek pop-up kitelepüléseket egy-egy veszprémi és régiós rendezvényen, vásáron, valamint workshopokat is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.