Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Elegáns sasszézás a varázslatba

2023. november 20. 0:07
Elegancia, finomság, bámulatos sporttechnikai bravúrok és egy cseppnyi a klasszikus karácsonyok hangulatából: az év vége mesés atmoszférájába még egy kis plusz varázslatot visz a Victoria Art & Sport Egyesület, december 14-én 17 órakor ugyanis egy különleges ritmikus gimnasztika és balett gálát rendeznek a Hangvillában.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de a karácsony kapcsán nekem automatikusan eszembe jut a balett. Nem csupán azért, mert az utóbbi években az ünnepi dekorációkban rendre felbukkannak a Diótörő figurák, hanem azért is, mert a táncművészetnek ebben az ágában eleve ott rejlik a csillogás, a varázslat. Egy tripla piruette, egy grand battement vagy egy grand jete láttán legalábbis nehéz nem arra gondolni, hogy előttünk nem épp olyan csoda történik, mint a betlehemi Kisjézus születésekor.

Szerencsére ebből a csodából egyre többször jut nekünk veszprémieknek is anélkül, hogy messzire kellene utaznunk: nyár elején a Hungarian Ballet Grand Prix nyújtott páratlan alkalmat elmerülni a tánc világában, december 14-én pedig a Victoria Art & Sport Egyesület által szervezett gála ad erre lehetőséget. Ráadásul utóbbin már nem csak a balettel találkozhatunk, de a ritmikus gimnasztikával is.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az egyesületnél idén nyáron indult egy komolyabb sportfejlesztés Podolskaya Viktória művészeti vezető koordinálásával és Tóth Gabriella edző segítségével annak érdekében, hogy a balett növendékek még átfogóbb szakmai oktatásban részesüljenek, illetve hogy az olyan igazán nőies sportoknak is helye legyen Veszprémben, mint a ritmikus gimnasztika. A közelgő gála ugyancsak ezt szolgálja.

„Szeretnénk olyan eseményeket és rendezvényeket megvalósítani, ahol a növendékek találkozhatnak olyan fiatalokkal, akik akár profi szinten tanulják a ritmikus gimnasztikát, már értek el komolyabb versenyeredményeket. Ettől egy kicsit kinyílik számukra a világ, hiszen az edzéseken csak egymást látják. Más versenyzőkkel találkozva viszont nagyobb rálátást kaphatnak erre a különleges sportágra, példaképekre találhatnak, perspektívát kapnak – mondja Viki. – Másrészt egy versenynek mindig egészen más hangulata van, mint egy edzésnek. A balett és a ritmikus gimnasztika is kitartásra nevel: ha hibázol is egy versenyszám közben, nem stresszelhetsz, nem kezdhetsz el azon aggódni, mi lesz most. Nem számít, hogy fáj, hogy félsz, egy pillanat alatt kell döntést hoznod és folytatnod a koreográfiát, anélkül hogy bárkinek feltűnne a hiba.”

A sportban szerzett tapasztalatok fontosságát hangsúlyozza Gabriella is: sokkal könnyebben boldogul az életben az, aki gyerekkorától kezdve sportolt. Magabiztosabb lesz, nem fél megszólalni,  kiállni közönség elé, megtanul küzdeni, az élet egyéb területein is jobb eredményeket ér el. „Én mindent a versenysportnak köszönhetek: az iskolában, a munkámban és a hétköznapokban is előnyt jelentett, hogy évekig ritmikus gimnasztikáztam majd szinkronúsztam. Soha semmit nem adtam fel, mert megtanultam, hogy ki kell tartani” – mondja.

Persze, kétségtelenül sok fáradtsággal is jár a sport, de ez a fáradtság megéri: a gyerekek önbecsülése is nő, ha érzik, komolyan megdolgoztak valamiért – ezt Viki tanítványai is tanúsíthatják. Emellett mind a balett, mind a ritmikus gimnasztika tartást ad – nemcsak átvitt, de szó szerinti értelemben is (aminek egyébként az esztétikai élményen túl pszichológiai haszna is van, hiszen jobb közérzetet teremt), nem mellesleg a lányok sokkal könnyebben kapcsolódnak majd saját nőiességükhöz, nő a testtudatosságuk.

December 14-én mindezt szeretné megmutatni az egyesület a Hangvillában: a 17 órakor kezdődő ingyenes gálán először a veszprémi növendékek mutatnak be ritmikus gimnasztika gyakorlatokat. Noha korábban már részt vettek egy RG versenyen Budapesten korábbi oktatójuk, Berek Irina vezetésével, ez nagyrészt a lányoknak is új terep lesz, ám izgatottan várják, hogy megmutathassák, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. Emellett a budapesti Gracia Fair Sport Egyesület és az Óbuda-Kalász RG-TC versenyzői is fellépnek, valamint díszvendégként itt lesz Vass Dóra, a 38-szoros magyar bajnok, európai 13., világbajnoki 20. helyezett tornász. Az este második felében pedig a balett kap nagyobb hangsúlyt. S közben a szülők akár utolsó pillanatos ajándékként azt is kitalálhatják, mit adjanak karácsonyra a kislányuknak: például esélyt arra, hogy az újévben csatlakozzanak az egyesület által kínált klasszikus balett és ritmikus gimnasztika kurzusokhoz.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.