Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A Veszprémi Szemle már maga is egy csipetnyi történelem

2023. november 25. 11:44
Konferenciával ünnepelték a Veszprémi Szemle helytörténeti folyóirat fennállásának harmincadik évfordulóját pénteken a múzeumban.

A vendégeket dr. Tölgyesi József, a Szemle alapító főszerkesztője köszöntötte. Bemutatta azt a kiadványt, amit az elmúlt harminc év írásaiból válogattak össze, és ami hűen tükrözi a folyóirat tudományos színvonalát – hiszen a lapban fennállása során a tudományos élet számos kiemelkedő alakja publikált. Megjegyezte, hogy a Szemle a tős-gyökeres veszprémiek mellett a beköltözőknek is érdekes lehet, hiszen ezen keresztül megismerkedhetnek a város történelmével, szellemiségével. 

Dióssy LászlóDióssy László

A helytörténeti folyóiratot indulásakor felkaroló egykori városvezető, Dióssy László felidézte: 1993-ban ifjú polgármesterként, egy még a szárnyait próbálgató képviselőtestülettel számos problémát kellett megoldaniuk, abban a ciklusban rakták le az önkormányzatiság alapjait Veszprémben, de mindannyiuk számára fontos volt a lokálpatriotizmus. A legelső számban jelent meg egy felhívás, hogy jöjjön létre pantheon, ahol a város életében jelentős szerepet játszó veszprémieknek emléket állítanak – ez később a Tűztorony udvarán meg is valósult. Dióssy megjegyezte: harminc év még nem olyan történelmi távlat, amelyből reális mérleget vonhatnánk az eredményeinkről, de ha jól dokumentáljuk a történéseket, később sokkal nagyobb esély lesz világos képet alkotni a korszak jelentőségéről. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula jelenlegi polgármester szerint a jövőről való gondolkodás visz előre, ezt azonban meghatározza az a minta, amit elődeink mutattak. A múltban több példát is találunk arra, amikor a nehéz időszakokban Veszprémben az építkezés mellett döntöttek: Szent István, miközben az állam felépítésén dolgozott, püspökséget alapított a városban; Volkra Ottó püspök a török idő után romokban álló várban iskolát alapított; ahogy az első világháború kellős közepén is a veszprémiek minden nélkülözésük és fájdalmuk ellenére közadakozásba kezdtek a zeneiskola megalapítására. Ez a példa, hogy a nehéz időkben a mindennapok kihívásain felülemelkedve is előre kell tekinteni, iránymutató. A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik a folyóirat hasábjain elérhetővé és megismerhetővé teszik a múltat, annak ismerete és tisztelete ugyanis szilárd alapot teremt a jövőnek, amire építkezni lehet.

A nap során Debreczeni-Droppán Béla bemutatta a Honismeret folyóiratot; dr. Kanász Viktor Veszprém és a szentszéki diplomácia az 1550-es években fennálló kapcsolatáról tartott előadást; prof. dr. Solymosi László a 13. század veszprémi püspökeit mutatta be; Szoboszlay Gergely a veszprémi vár középkori és kora újkori falairól és erődítéseiről beszélt; Kékesi Márk a veszprémi várban talált 17-18. századi számolózsetonokról számolt be; Hegyi Dóra a székesegyház altemplomának kutatását vázolta fel; míg Harazin-Szabó Krisztina az altemplomban feltárt temetkezések ruházatainak restaurációját mutatta be. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.