Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Művészet a szabadban

2023. november 29. 16:28
Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.
 

A szerda délutáni megnyitó beszédében Porga Gyula polgármester szavai a köszönetnyilvánításé voltak. Elmondta: többek között a Petőf Színház segítségének, és Brányi Mária alpolgármester asszony kitartó munkájának eredménye, hogy ez a különleges kiállítás otthonra talált Veszprémben. Mind az EKF programsorozat, mind az önkormányzati, közterületfejlesztési törekvések célja amellett, hogy a közösség számára kihasználhatóak legyenek a találkozási pontok, az is fontos szempont, hogy esztétikusak és szépek legyenek ezek a terek. Ehhez a művészek, és maga a művészet nyújt segítséget, hogy a jövő számára is értékeket teremthessen a város, ahogyan most Nagy Sándor – aki az idei esztendőben lett volna kereken száz éves - hagyatékának egy része is ezt teszi lehetővé. A polgármester kiemelte, ez a kiállítás méltó főhajtás a művész munkássága előtt.

Wehner Tibor, Porga Gyula és Brányi MáriaWehner Tibor, Porga Gyula és Brányi Mária

Wehner Tibor művészettörténész, és a kiállítás kurátora Nagy Sándor emlékét idézte fel szavaival. Ahogy elmondta, páratlan köztéri gyűjteménnyel gazdagodott most a város. A negyven portré egyenként is külön történetet mesél el számunkra, közösen pedig olyan monumentális műalkotást alkotnak a színházkert vöröskő támfalába ágyazva, amely ritka és gyönyörű esztétikai élményt nyújt mindenki számára, így állítva egy korszak névtelen hőseinek emléket.

A megnyitót Brányi Mária alpolgármester gondolatai zárták, aki elmondta: számára egy álom vált valóra a kiállítással. A portrészobrok mindegyike saját életutat rejt magában, el nem mesélt történeteket, melyek csak a veszprémiek képzeletére van bízva. Az alpolgármester megköszönte mindenkinek, aki segítségével hozzájárult a gyűjtemény egy részének veszprémi kiállításához, kiemelten Körmendi Annának, aki Nagy Sándor hagyatékát gondozza.

Az esemény színvonalát Oberfrank Pál, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas előadóművész, a Petőf Színház igazgatója emelte tovább, a meghívott vendégek az ő előadásában hallgathatták meg Reményik Sándor gyönyörű, a Sziklák című versét, illetve Marie Feesche: Kő az úton című művét.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.